Pistacjowe babeczki z kremem malinowym w słoiku

Babeczki w słoiku to zdecydowanie niecodzienny sposób na ich podanie i pewnie dlatego tak bardzo mi przypadł do gustu. Pomysł jest świetny na wszelkiego rodzaju przyjęcia, szczególnie dla dzieciaków, ale także umożliwia zabrania ulubionego deseru do szkoły, pracy, czy też na piknik. Tak przygotowaną babeczkę jemy łyżeczką bez większych szans na ubrudzenie się.

Babeczki pistacjowe z kremem malinowym – jedno z bardziej udanych połączeń, jakie znam. Miękka, wilgotna muffinka i słodki, maślany krem o mocnym, malinowym smaku i kolorze to dla mnie kwintesencja idealnego deseru lub słodkiej nagrody za sumiennie przepracowany dzień.

Składniki:

(12 sztuk)

  • 180g mąki pszennej tortowej
  • 100g pistacji
  • 125ml oleju roślinnego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400g masła
  • 600g cukru pudru
  • 2 szklanki malin świeżych lub mrożonych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę wymieszaj ze zmielonymi drobno pistacjami i proszkiem do pieczenia.
  • Jajka utrzyj na puch z cukrem za pomocą trzepaczki.
  • Stopniowo dodawaj olej stale mieszając.
  • Następnie dodawaj po porcji mąki i mleka na zmianę za każdym razem mieszając do połączenia się składników.
  • Ciasto rozlej do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, do suchego patyczka.
  • Ostudź.
  • Maliny przetrzyj przez sito. Pestki wyrzuć, a mus odstaw.
  • Miękkie masło ucieraj w mikserze przez około minutę, lub dwie aż zbieleje.
  • Stopniowo dodawaj cukier puder stale ucierając.
  • Na koniec dodaj mus z malin i ubijaj krem przez kilka minut aż będzie gładki i puszysty.
  • Gotowy krem przełóż do worka cukierniczego.
  • Muffinki  wyjmij z papilotek. Każdą przekrój na trzy części (jak tort)
  • W odpowiedniej wielkości słoiczkach układaj warstwy ciasta i kremu na zmianę.
  • Gotowe babeczki posyp pokruszonymi pistacjami lub udekoruj świeżą maliną.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. bardzo interesujący sposób na muffinki, przyznam , że pierwszy raz się z takim spotykam

  2. Uroczy, nieszablonowy sposób podania i ciekawe połączenia smaków i kolorów. Pozdrawiam. Ala

  3. Rewelacyjny pomysł na podanie babeczek, a i wyglądają bajecznie :)

  4. Znakomity pomysł!
    Najważniejsze, żeby się nie pociapać w środku dnia…
    :)

    1. Małgosia Author says:

      haha, plama z malinowego kremu na jasnej koszuli może negatywnie wpłynąć na nasz nastrój, więc to naprawdę poważna sprawa :D

  5. Ciekawy pomysł na zachwycający deser:)

    Zapraszam na mojego bloga – http://kuchennespojrzenie.blogujaca.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close