Przez chwilę zastanawiałam się jaki kraj zainspirował mnie do stworzenia tego dania. Może wydawać się to nieco dziwne, ale wahałam się… W końcu padło na Włochy – w końcu pizza, to pizza, a co tam.
Choć zazwyczaj mówiąc pizza mam na myśli placek okraszony wspaniale czerwonym sosem pomidorowym, bazylią i ciągnącą się mozzarellą, tym razem zaproponowałam ją w nieco innej odsłonie i wygląda na to, że mam czasem całkiem smaczne pomysły…
Jeśli nie przepadacie za sosem pomidorowym, albo macie zwyczajnie ochotę na małą odmianę, powinna zasmakować Wam moja dzisiejsza propozycja: pizza z sosem musztardowym z jajkiem, podsuszaną kiełbasą i serem, bo upiec pizzę bez sera, to jak zabrać dziecku lizaka, lub mnie możliwość pichcenia.
Składniki:
na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 10g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ok 1/2 szklanki letniej wody
na dodatki:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- ok 2/3 szklanki mleka
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól/pieprz
- 2 łyżki musztardy – ja użyłam musztardy Roleski Staropolskiej
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 1 podsuszana kiełbasa
- 100g tartego sera zwykłego i wędzonego (pół na pół)
- sól/pieprz
Przygotowanie:
- Drożdże rozetrzeć w 2 łyżkach wody, dodać cukier i łyżkę mąki. Rozczyn powinien mieć konsystencję śmietany. Oprószyć lekko mąką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
- Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe składniki i wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Można od czasu do czasu podsypać lekko mąką.
- Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
- w niewielkim garnku rozpuścić łyżkę masła, dodać łyżkę mąki i zrobić zasmażkę (nie rumienić jej).
- Stopniowo dodać chłodne mleko i dokładnie rozmieszać. Dodać przyprawy (liść laurowy, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku) i gotować często mieszając aż zgęstnieje.
- Pod koniec dodać musztardę, dokładnie wymieszać, zagotować i odstawić pod przykryciem.
- Kiełbasę pokroić na cienkie plasterki.
- Jajka zetrzeć na tarce do jarzyn.
- Sery zetrzeć i wymieszać.
- Wyrośnięte ciasto podsypać mąką, i rozciągnąć ręką na cienki placek.
- Ciasto posmarować obficie sosem musztardowym, posypać jajkiem, następnie ułożyć plasterki kiełbasy.
- Doprawić solą i pieprzem i posypać tartym serem.
- Piec w nagrzanym piekarniku aż ser się roztopi, a ciasto przyrumieni.
Smacznego :)
Mniam :) super przepis:) muszę wypróbować:)pozdrawiam i zapraszam do mnie na fashionlady.blog.pl/
Koniecznie napisz jak smakowało :)
Bardzo dokładny przepis, na pewno będzie wyśmienicie smakować;) Pozdrawiam;)