Pizza z sosem musztardowym.

Przez chwilę zastanawiałam się jaki kraj zainspirował mnie do stworzenia tego dania. Może wydawać się to nieco dziwne, ale wahałam się… W końcu padło na Włochy – w końcu pizza, to pizza, a co tam.

Choć zazwyczaj mówiąc pizza mam na myśli placek okraszony wspaniale czerwonym sosem pomidorowym, bazylią i ciągnącą się mozzarellą, tym razem zaproponowałam ją w nieco innej odsłonie i wygląda na to, że mam czasem całkiem smaczne pomysły…

Jeśli nie przepadacie za sosem pomidorowym, albo macie zwyczajnie ochotę na małą odmianę, powinna zasmakować Wam moja dzisiejsza propozycja: pizza z sosem musztardowym z jajkiem, podsuszaną kiełbasą i serem, bo upiec pizzę bez sera, to jak zabrać dziecku lizaka, lub mnie możliwość pichcenia.

Składniki:

na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 10g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ok 1/2 szklanki letniej wody

na dodatki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • ok 2/3 szklanki mleka
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól/pieprz
  • 2 łyżki musztardy – ja użyłam musztardy Roleski Staropolskiej
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 1 podsuszana kiełbasa
  • 100g tartego sera zwykłego i wędzonego (pół na pół)
  • sól/pieprz

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozetrzeć w 2 łyżkach wody, dodać cukier i łyżkę mąki. Rozczyn powinien mieć konsystencję śmietany. Oprószyć lekko mąką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
  2. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe składniki i wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Można od czasu do czasu podsypać lekko mąką.
  3. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  1. w niewielkim garnku rozpuścić łyżkę masła, dodać łyżkę mąki i zrobić zasmażkę (nie rumienić jej).
  2. Stopniowo dodać chłodne mleko i dokładnie rozmieszać. Dodać przyprawy (liść laurowy, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku) i gotować często mieszając aż zgęstnieje.
  3. Pod koniec dodać musztardę, dokładnie wymieszać, zagotować i odstawić pod przykryciem.
  1. Kiełbasę pokroić na cienkie plasterki.
  2. Jajka zetrzeć na tarce do jarzyn.
  3. Sery zetrzeć i wymieszać.
  4. Wyrośnięte ciasto podsypać mąką, i rozciągnąć ręką na cienki placek.
  5. Ciasto posmarować obficie sosem musztardowym, posypać jajkiem, następnie ułożyć plasterki kiełbasy.
  6. Doprawić solą i pieprzem i posypać tartym serem.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku aż ser się roztopi, a ciasto przyrumieni.

 

Smacznego :)

 

 

Join the Conversation

  1. Mniam :) super przepis:) muszę wypróbować:)pozdrawiam i zapraszam do mnie na fashionlady.blog.pl/

    1. Pastelle Author says:

      Koniecznie napisz jak smakowało :)

  2. Bardzo dokładny przepis, na pewno będzie wyśmienicie smakować;) Pozdrawiam;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close