Placki ziemniaczane z cukinią

Choć sama nie przepadam za plackami ziemniaczanymi, lubię patrzeć jak moja rodzina z apetytem zajada je niemal prosto z patelni. Zapach smażonych ziemniaków rozchodzi się po całym mieszkaniu, a złociste placuszki kuszą swoją chrupkością. Muszą być mocno zrumienione, mega chrupiące, z kleksem kwaśnej śmietany i szczyptą cukru – tak lubią je moi najbliżsi i takie je pamiętam z czasów, gdy o gotowaniu wiedziałam tylko tyle, że odbywa się ono w kuchni.

Czasem na przekór wszystkim moje placki ziemniaczane przechodzą „drobną” metamorfozę i przybierają różne formy i kolory. Przyznam, że są wtedy dla mnie bardziej zjadliwe, a i pozostali też nie kręcą nosami. Na niczym więcej mi nie zależy… W dzisiejszej propozycji znalazła się cukinia, która aż prosiła się, by w końcu ją zjeść i tymianek. Wiem, jak uprę się na jakieś zioło to tnę je bez opamiętania i dorzucam wszędzie, gdzie się da. W każdym razie tymianek świetnie komponuje się zarówno z ziemniakami, jak i cukinią, więc polecam ten zestaw jak najbardziej. Zapraszam na placki ziemniaczane z cukinią i tymiankiem:

 

5 z 1 głosu

placki ziemniaczane z cukinią

z tymiankiem smakują świetnie
Porcji 4
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 30 minuty

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 kg cukinii może nieco więcej
  • 1 jajko
  • 1-1,5 łyżki świeżych listków tymianku lub 1/2 łyżki suszonego
  • 4-5 łyżek mąki pszennej - ilość mąki będzie zależała od odmiany ziemniaków
  • sól/pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  • Obrane ziemniaki i cukinię w skórce zetrzeć na tarce o grubych oczkach - ja tak lubię najbardziej.
  • Dodać jajko, mąkę, tymianek oraz przyprawy i wymieszać.
  • Po kilku minutach możliwe, że będzie trzeba dosypać nieco mąki, gdy cukinia puści sok.
  • Na patelni rozgrzać olej, wykładać po łyżce masy i smażyć na średnim ogniu - nie za szybko, by zdążyły usmażyć się również w środku zanim odpowiednio się przyrumienią.
  • Po usmażeniu można na chwilę przełożyć je na chłonny ręcznik papierowy, by usunąć nadmiar tłuszczu, ale nie jest to niezbędne. Placki smażone w odpowiednio wysokiej temperaturze nie nasiąkają mocno tłuszczem.
  • Podajemy od razu po przyrządzeniu.
Okazja: Danie główne, Wegetariańskie
Rodzaj dania: Wegetariańska

 

Join the Conversation

  1. Mmmmm, uwielbiam takie placuszki!!! Wyglądają bardzo smakowicie i jeszcze ten tymianek… pychotka

  2. ~milenasy says:

    zdecydowanie za dużo mąki, ja dodaję tylko 1-2 łyżki!

    1. Pastelle Author says:

      Dlatego napisałam, że wszystko zależy od odmiany ziemniaków, no i jeszcze cukinia zrobiła swoje. Proszę też zauważyć, że nie odciskałam soków. Do tych drobniutko tartych też zazwyczaj dodaję mniej mąki, do tych się nie dało dać mniej. Pozdrawiam :)

  3. ja uwielbiam placki:) super blog pozdrawiam w wolnej chwili zapraszam do odwiedzenia fashionlady.blog.pl/

  4. fajne połaczenie, ja kiedys połaczyłam z kapustą kiszoną, te pewnie sa delikatniejsze.

  5. baaardzo smakowicie to wygląda :)

  6. Ooo! To jest właśnie idealny pomysł na dzisiejszy obiad – szybkie, pyszne i przyjemne! :D

  7. Robiłem to, ale moje piją trochę za dużo tłuszczu.

    1. Pastelle Author says:

      Nasiąkanie tłuszczem może być spowodowane zbyt niską temperaturą oleju na patelni.

      1. Ktoś mi dzisiaj radził dolać spirytusu, a w ostateczności octu. Sprawdzę.

        1. Pastelle Author says:

          Znam i stosuję ten sposób w przypadku smażenia faworków. Może działa, trzeba wypróbować :)

  8. Wygląda pysznie. Trzeba pomyśleć o zrobieniu czegoś takiego.

  9. Mmmmm… Właśnie zjadłem kilka knedli ze śliwkami na słodko i myślałem że nic więcej w siebie nie wepcham, ale gdy zobaczyłem te placki odrazu jakoś w moim żołądku znalazło się miejsce :)

  10. Wyglądają pysznie! I z całą pewnością są pyszne!
    Wersji z ziemniakami jeszcze nigdy nie próbowałam. Pozdrawiam

  11. Myślę , że mogłabym tego spróbować , ale co myślisz o upieczeniu ich w piekarniku??

    1. Małgosia Author says:

      Myślę, że warto spróbować, powinny się udać, choć na pewno będą miały nieco inną konsystencję. Osobiście posmarowałabym je leciutko oliwą lub olejem za pomocą pędzelka przed pieczeniem.

  12. Moja babcia i dziadek pochodzą z Polski, a zatem wiedzą i uwielbiam kuchnię polską. Ponieważ oboje są już tam nie ma, to poszukać w Internecie teraz wszystkie przepisy z tego co wiem z mojego dzieciństwa.
    Pozdrowienia z Niemiec do Polski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close