Pomarańczowiec – warstwowe ciasto pomarańczowe z kremem

Wielowarstwowe ciasto pomarańczowe, które idealnie sprawdza się o każdej porze niezależnie od okazji. Jest orzeźwiające, niezbyt słodkie i ma piękny, pomarańczowy kolor. Z pewnością świetnie smakuje też w innych wersjach smakowych i kolorystycznych.

Pięknie się ten tydzień zaczął. Okolica poważnie się już zazieleniła, a słońce cudownie przygrzewa. Sąsiedzi wylegli na balkony, wieszają zmęczone zimą pranie i pierwsze doniczki. Trawniki jaśnieją kobiercami stokrotek, a z klombów mrugają subtelne bratki. Znów nie znalazłam nigdzie fiołków, ale spacer był przedni. Baterie naładowane do pełna.

Zanim pojawią się pierwsze sezonowe owoce korzystam z cytrusów. Ostatnio smakują nam jak nigdy dotąd. Dlatego też ciasto jakie dla Was mam jest właśnie pomarańczowe. Pasuje do tej pięknej, słonecznej pogody.

No ratings yet

Pomarańczowiec - warstwowe ciasto pomarańczowe z kremem

Porcji 25 x25cm
Czas przygotowania 2 godziny
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 2 godziny 20 minuty

Składniki

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki w tym 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 l soku pomarańczowego z cząstkami owoców lub świeżo wyciskanego
  • 3 budynie śmietankowe
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 opakowania biszkoptów typu Delicje o smaku pomarańczowym
  • 500 g kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 500 ml wody
  • 2 galaretki o smaku pomarańczowym
  • cząstki pomarańczy do dekoracji

Sposób przygotowania

  • Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem.
  • Do żółtek dodaj proszek do pieczenia i ocet. Utrzyj na pianę mieszając energicznie łyżką.
  • Połącz obie piany.
  • Dodaj przesiane mąki i bardzo delikatnie mieszając łopatką połącz składniki.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ciasto. Wyrównaj.
  • Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
  • Wyjmij z blachy i ostudź na kratce do góry dnem.
  • około 800ml soku zagotuj w garnku. W pozostałym soku rozmieszaj proszek budyniowy i dodaj do gotującego się płynu. Energicznie mieszaj, by nie utworzyły się grudki. Gotuj jeszcze przez minutę, a następnie ostudź do temperatury pokojowej.
  • Chłodny pomarańczowy budyń zmiksuj z miękkim masłem.
  • Biszkopt przełóż ponownie do blachy.
  • Wylej krem pomarańczowy i wyrównaj. Na wierzchu rozłóż delicje. Wstaw do lodówki.
  • Ubij kremówkę z cukrem waniliowym i wyłóż ją na ciasto. Wyrównaj i wstaw do lodówki.
  • Przygotuj galaretkę pomarańczową z 500 ml wody i dwóch opakowań galaretki. Schłódź do chwili aż zacznie się żelować.
  • Ścinającą się galaretkę wylej na ciasto. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Join the Conversation

  1. Pięknie i wiosennie się prezentuje to ciasto :) Myślę, że może być lekkim ciastem na Wielkanoc, bo ma bardzo wielkanocny kurczaczkowy :)

    1. Małgosia Author says:

      Myślę, że to bardzo dobre ciasto na wielkanocny stół. Można pokusić się też o bardziej wielkanocne dekoracje :)

  2. Wygląda bosko, pyszne musiało być :)

    1. Małgosia Author says:

      I było :)

  3. Jestem zachwycona tym ciastem:)

  4. Robiłam ostatnio wersję zieloną i była pyszna :) Pomarańczowa musi być równie wspaniała :) Genialnie się prezentuje – tak orzeźwiająco :)

    1. Małgosia Author says:

      W wersji zielonej krąży pod nazwą Shrek. Nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła po swojemu ;)

  5. Urocze to ciacho! Pięknie wygląda i pewnie pyszne bardzo.
    Pozdrowienia :)

  6. Ocet do biszkoptu? hmm. Ale wygląda pysznie! nie moge patrzec na niego bo nie wyrabiam :D Trochę dużo roboty, ale może sie skuszę jeszcze przed świętami jak znajde chwilę czasu :) ostatnio zrobiłam sernik londyński na ciemnym spodzie- rewelacja! a mój mąż pochlonął połowe w jedno niedzielne popołudnie :D

    1. Małgosia Author says:

      To mój najlepszy przepis na biszkopt, właśnie z odrobiną octu. Jest idealnie puszysty i lekki. Sprawdza się i zawsze udaje. Opis wydaje się skomplikowany, ale jak już się to ciasto robi, wszystko wygląda zupełnie inaczej :)

  7. Miałam okazję jeść takie ciasto Potwierdzam jest przepyszne.

  8. Wygląda niezwykle apetycznie!

  9. Do ilu dni można takie ciasto przechowywać w lodówce?

    1. Małgosia Author says:

      Jak w przypadku wszystkich ciast ze śmietanowymi kremami wiele zależy od pory roku i temperatury. Przechowywane w dolnych partiach lodówki myślę, że do około 3 dni ciasto powinno zachować świeżość.

  10. Wszystko wyszło Ci takie równiutkie i idealne, jak ze sklepu. Jak Ty to robisz?:)

    1. Małgosia Author says:

      Nie wszystko mi tak ładnie równo wychodzi, ale się staram.
      Ostry nóż i cierpliwość to podstawa ;)

  11. Nie ma co ;-)! Ciasto godne krolewskiego stolu!

  12. Wczoraj robiłam i stwierdzam, że to moje ulubione ciasto, trochę przy nim roboty, ale cóż za smak! Fantastyczne, dzięki za przepis.

  13. Super! właśnie przeszukiwałam Internet za masą pomarańczową i właśnie znalazłam ^^

  14. Małgosiu, ciasto wygląda cudnie. Mam zamiar wypróbować w tym tygodniu :) Tylko jedno pytanie: nasączałaś czymś biszkopt?

    1. Małgosia Author says:

      Nie nasączałam, ale można skropić biszkopt na przykład wodą z cytryną i cukrem – klasycznie lub rozcienczonym likierem pomarańczowym.

  15. Doskonałe ciasto robiłam na Boże Narodzenie dzieci stwierdziły,że powinno nazywać się witaminka. Pomysł dodania proszku i octu do żółtek zaskoczył mnie ale to bardzo dobra rada

  16. Ja robilam jako cytrynowca budyn gotuje się w wodzie z sokem z cytryny i 1 cytrynowa galaretka a na bitej smietanie ukladam herbatniki i dopiero galaretka ale ta wersja tez jest super

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close