Postna kapusta z grzybami występuje na naszych stołach od lat, jako jedna z podstawowych świątecznych i Wigilijnych potraw. Kapusta z grzybami może stanowić smaczny dodatek do mięs, także do smażonego karpia lub występować jako samodzielne danie spożywane z pieczywem. Świetnie zastępuje bigos, który ze względu na sporą wkładkę mięsną nie pojawia się powszechnie wigilijnych stołach.
Ma jeszcze jedną dużą zaletę, nie wymaga długiego gotowania, co jednak nie umniejsza jej smaku. Ja lubię, gdy grzybów jest dużo, obowiązkowo muszą to być leśne grzyby, dzięki nim kapusta nabiera wyjątkowego charakteru i ziemistego, głębokiego smaku, ale jeśli preferujecie pieczarki, nic nie stoi na przeszkodzie, by je użyć w tym daniu. Dodatek grzybów w takiej kapuście nie jest przypadkowy. Poza tym, że są smaczne, są świetnym, naturalnym wzmacniaczem smaku, dzięki temu prosta kapusta z nielicznymi dodatkami może zachwycać smakiem wszystkich biesiadników.
Poza okresem świątecznym można przygotować taką kapustę jako dodatek do smażonych mięs. Ze schabowym stworzy zaiste zgrany duet!
Proszę szukać odpowiedzi na swoje pytanie u organizatora, którym był Targ smaku. Ja wybrałam zwycięzców i przekazałam swój wybór wyżej i na tym moja rola się skończyła. Pozdrawiam serdecznie :)
Boska!
Uważam ze najważniejsze danie wigilijne :)
Fajnie, że ktoś dodał coś wytrawnego na bloga. Wszyscy blogerzy uparli się na cista. Dzięki na pewno skorzystam z przepisu.
Mam pytanie, czy konkurs ciasta na święta został już rozstrzygnięty? Pozdrawiam
Proszę szukać odpowiedzi na swoje pytanie u organizatora, którym był Targ smaku. Ja wybrałam zwycięzców i przekazałam swój wybór wyżej i na tym moja rola się skończyła. Pozdrawiam serdecznie :)
Dziękuję bardzo :-) pozdrawiam