Postna kapusta z grzybami – przepis na Wigilię

Postna kapusta z grzybami występuje na naszych stołach od lat, jako jedna z podstawowych świątecznych i Wigilijnych potraw. Kapusta z grzybami może stanowić smaczny dodatek do mięs, także do smażonego karpia lub występować jako samodzielne danie spożywane z pieczywem. Świetnie zastępuje bigos, który ze względu na sporą wkładkę mięsną nie pojawia się powszechnie wigilijnych stołach.

Ma jeszcze jedną dużą zaletę, nie wymaga długiego gotowania, co jednak nie umniejsza jej smaku. Ja lubię, gdy grzybów jest dużo, obowiązkowo muszą to być leśne grzyby, dzięki nim kapusta nabiera wyjątkowego charakteru i ziemistego, głębokiego smaku, ale jeśli preferujecie pieczarki, nic nie stoi na przeszkodzie, by je użyć w tym daniu. Dodatek grzybów w takiej kapuście nie jest przypadkowy. Poza tym, że są smaczne, są świetnym, naturalnym wzmacniaczem smaku, dzięki temu prosta kapusta z nielicznymi dodatkami może zachwycać smakiem wszystkich biesiadników.

Poza okresem świątecznym można przygotować taką kapustę jako dodatek do smażonych mięs. Ze schabowym stworzy zaiste zgrany duet!

Składniki:

(3-4 porcje)

  • 500g kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1 marchew
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 25g suszonych grzybów
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 1-2 liście laurowe
  • 2 ziarna jałowca
  • sól/pieprz
  • majeranek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby opłucz na sicie. Przełóż do miski i zalej gorącą wodą (ok. 1szklanki). Przykryj i odstaw na kilka godzin do namoczenia lub na całą noc.
  • Na oleju zeszklij posiekaną drobno cebulę. Gdy zmięknie dodaj startą na tarce marchewkę i chwilę podsmaż nie dopuszczając do zarumienienia.
  • Dodaj kapustę. Możesz ją lekko pokroić, ale niezbyt drobno. Podsmaż chwilę często mieszając.
  • Dodaj namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły.
  • Dodaj przyprawy i duś od czasu do czasu mieszając do miękkości. W razie konieczności podlewaj niewielką ilością wody aby uniknąć przypaleniu. Gotowa potrawa powinna być raczej w całości odparowana z płynu i miękka, ale wciąż jędrna.
  • Na koniec dopraw solą i pieprzem. Sól ostrożnie, kapusta kiszona bywa czasami dość słona. Pieprzu nie żałuj – kapusta z grzybami najlepiej smakuje doprawiona na pikantnie. Dodaj majeranek i wymieszaj.
  • Podawaj na ciepło.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Uważam ze najważniejsze danie wigilijne :)

  2. Fajnie, że ktoś dodał coś wytrawnego na bloga. Wszyscy blogerzy uparli się na cista. Dzięki na pewno skorzystam z przepisu.

  3. Mam pytanie, czy konkurs ciasta na święta został już rozstrzygnięty? Pozdrawiam

    1. Małgosia Author says:

      Proszę szukać odpowiedzi na swoje pytanie u organizatora, którym był Targ smaku. Ja wybrałam zwycięzców i przekazałam swój wybór wyżej i na tym moja rola się skończyła. Pozdrawiam serdecznie :)

  4. Dziękuję bardzo :-) pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close