Potrawka z kurczaka z warzywami.

 

Poniedziałek, pierwszy dzień nowego roku szkolnego, na dodatek nuda i jakieś prace konserwacyjne na linii wodociągi – mój kran. Piszę do Was i aż boję się zajrzeć do kuchni, bo moje małe ksero urzęduje w jednej z szafek. O ile sobie nic złego nie zrobi, to mnie pewnie zamuruje i zabetonuje jak tylko ocenię efekty jej ciężkiej pracy. Popiszę jeszcze chwilę, niech dziecko się „pobawi” – gorzej już i tak chyba nie będzie ;)

 

Wam też na pewno zdarza się, że po niedzielnym obiedzie zostaje porcja mięsa z rosołu, gotowana marchewka lub inne warzywa? Mam nadzieję, że tego nie wyrzucacie? W czasach niekończącego się kryzysu i rosnących cen warto tak zaplanować posiłki dla rodziny, by jak najmniej się marnowało. Kto jednak chciałby jeść mięso z rosołu? Pewnie nieliczni. Propozycja, którą dzisiaj chcę zaprezentować to sposób na wykorzystanie gotowanych warzyw i mięsa. Potrawka jest pyszna i nikt nawet nie pomyśli, że jest przygotowana tak niskim nakładem pracy i kosztów. Oczywiście można przygotować ją od podstaw, ale jestem przekonana, że w każdym domu przyda się przepis na dobre zaprezentowanie kurczaka z rosołu i odrobinę poniedziałkowego lenistwa.

 

Zapraszam na pyszną potrawkę z kurczaka z warzywami:

 

Składniki:

  • ok 300-500g gotowanego mięsa drobiowego
  • 3 średnie marchewki
  • 1 brokuł ok. 400g
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100ml śmietany 18%
  • sól/pieprz, gałka muszkatołowa
  • ok 4 łyżki bułki tartej
  • 400ml bulionu drobiowego (można zastąpić warzywnym)

Przygotowanie:

  • Mięso kroimy w kostkę. Brokuła dzielimy na różyczki, a marchewkę siekamy w ukośne, grube plastry/cząstki.
  • Brokuły gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie na półmiękko.
  • Jeśli używamy gotowanej marchewki np z rosołu, kroimy ją i gotowe, jeśli surowej, musimy ją obgotować w wodzie podobnie jak brokuła.
  • 1,5 łyżki masła roztapiamy w rondelku, wsypujemy 1,5-2 łyżek mąki i przesmażamy stale mieszając. Robimy zasmażkę, nie pozwalając jej się zbytnio zrumienić.
  • Energicznie mieszając wlewamy powoli chłodny bulion. Gotujemy ok 5 minut, po czym dolewamy śmietanę i doprawiamy solą,  pieprzem i gałką.
  • Warzywa i mięso mieszamy z sosem i wykładamy na żaroodporną formę.
  • Resztę masła (1,5 łyżki) roztapiamy i mieszamy z bułką tartą. Wysypujemy na wierzch potrawki.
  • Zapiekamy ok 30 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru.

 

Smacznego :)


Join the Conversation

  1. Hej. Nominowałam Cię do nagrody Versatile Blogger Award, gdyż tutaj jest super! zapraszam do mnie http://www.bakeit.blog.pl

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję ślicznie. Już brałam udział w zabawie, pozwolisz, że dopiszę Twoją nominację do wpisu. :*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close