Przepis na sałatkę z sercami karczocha i bazyliowym dressingiem – pożywne śniadanie

Przepis na sałatkę śniadaniową z roszponki z marynowanymi sercami karczochów, jajkiem i pikantnym salami. Jako dressing wykorzystałam winegret na bazie pesto. Piękny zestaw kolorów i wyborne smaki sprawiają, że ma się ochotę przenosić góry od samego rana.

Zawsze budzę się pierwsza. Mogę więc celebrować odrobinę tej cudownej ciszy, która panuje tu tylko o tej porze. Mogę w spokoju zanurzyć się w ulubionej lekturze i obserwować jak za oknem budzi się nowy dzień.

A dziś dzień wstawał wyjątkowo długo. Jemu też było ciężko po tych wszystkich świątecznych przerwach wrócić do codzienności.

***

Nie wiem jak Wy, ale mnie po tych wszystkich świątecznych rarytasach przychodzi ochota na znacznie lżejsze dania. Na śniadanie lub lunch teraz chętniej sięgam po sałatki, a na obiad serwuję warzywne zupy. Pierniczki zamieniłam też na suszone owoce lub orzechy, które cała rodzina podjada w ciągu dnia.

Dzisiejsza propozycja sałatkowa to moja ulubiona roszponka, która sama w sobie ma stosunkowo niewiele smaku, ale w połączeniu z wyrazistym salami i karczochem stworzyła kompletny i pożywny posiłek. Wystarczyła zaledwie kropla dressingu, który powstał w słoiczku z ostatnią łyżeczką pesto.

Składniki:

(2 porcje)

  • 2 garści roszponki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 6 plastrów pikantnego salami
  • 2-3 serca karczochów w oleju
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżeczki pesto
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól/pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • W niewielkim słoiczku wymieszałam pesto z sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem. Na koniec dodałam oliwę i mieszałam do połączenia się składników. Sos odstawiłam na 10-15 minut, aby smaki się połączyły. Przed podaniem ponownie przemieszałam.
  • Umytą roszponkę ułożyłam na dnie salaterki. Pomiędzy jej liście powkładałam pozostałe składniki tj. paski papryki, jajko pokrojone na ćwiartki, kawałki karczochów, krążki cebuli i zwinięte plastry salami.
  • Sałatkę lekko skropiłam dressingiem.
  • Podałam od razu.

Smacznego!

0

11 Odpowiedzi

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu