Dobrze też zamienić czasami jajecznicę i kanapkę z szynką na coś innego. Może być to na przykład pasta jajeczna z tymiankiem, którą przygotuje nawet mąż, który na co dzień unika jak ognia kuchennych potyczek i nastolatka, która zazwyczaj udaje, że nie wie którędy wchodzi się do kuchni. Przepisów na pastę jajeczną jest wiele. Ja lubię, gdy jest niedbale posiekana, pachnąca świeżymi ziołami i niezbyt pikantna, ale sami możecie doprawić ją według własnych upodobań.
I zwykłe śniadanie nabiera nowego wymiaru…
Tak rozpoczęty dzień nie może być nieudany.

Pasta jajeczna z tymiankiem
Prosty pomysł na śniadanie
Składniki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 dymka mała cebulka lub 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 szklanki majonezu
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Jajka ugotowałam na twardo i ostudziłam. Następnie obrałam i posiekałam niezbyt drobno. Przełożyłam do salaterki.
- Cebulę lub szczypior posiekałam jak najdrobniej i dodałam do jajek.
- Listki tymianku obrałam z łodyżek i posiekałam, by uwolnić jak najwięcej aromatu.
- Do jajek dodałam majonez, sól i pieprz i wymieszałam.
- Podałam ze świeżym pieczywem i warzywami (rzodkiewką, pomidorem, ogórkiem, papryką, itp.)
Uwielbiam pasty jajeczne, przeważnie dodaję jeszcze paprykę. Rzeczywiście to świetna alternatywa dla jajecznicy czy pospolitej kanapki :)
z papryką też musi być pyszna :)
moje córki uwielbiają taką pastę:)
Całe studia przeżyłam na moich ulubionych kanapkach z pastą jajeczną :)
Smakowicie wygląda i chyba również nie gorzej smakuje. Pozdrawiam i zapraszam też do mnie na ucztasmakosza.blog.pl
Moja mama robi taką pastę przepyszna- zapraszam do mnie
majonez jest bardzo niezdrowy , moze warto go zastapic greckim jogurtem z krolpa oleju ryzowego i nie dodawac soli
Oczywiście, można eksperymentować z jogurtem, ale to już zupełnie inny przepis. Warto jednak samemu przygotować majonez ze świeżych składników. Zapewniam, że w niewielkich ilościach nie zaszkodzi.
Niewielka ilość majonezu tylko dodaje walorów smakowych. Ja swoją pastę przygotowałam z jogurtem, ale polecam dodanie odrobiny majonezu. Mój przepis, moją wersję nieco egzotycznej pasty można zobaczyć na http://codziennesmaki.blogspot.com/2013/08/pasta-jajeczna-z-egzotyczna-nuta.html
Zapraszam :)
ja bym do tego dodała jeszcze oliwki :D
Brzmi pysznie :)
Fajnie wygląda, pewnie tak samo smakuje :) Gratuluję bloga!
Również Anioły zapraszają do siebie. :)
Dziękuję, bardzo dziękuję :)