Prosta pasta jajeczna z tymiankiem – pomysł na śniadanie

 Dobrze też zamienić czasami jajecznicę i kanapkę z szynką na coś innego. Może być to na przykład pasta jajeczna z tymiankiem, którą przygotuje nawet mąż, który na co dzień unika jak ognia kuchennych potyczek i nastolatka, która zazwyczaj udaje, że nie wie którędy wchodzi się do kuchni. Przepisów na pastę jajeczną jest wiele. Ja lubię, gdy jest niedbale posiekana, pachnąca świeżymi ziołami i niezbyt pikantna, ale sami możecie doprawić ją według własnych upodobań.

I zwykłe śniadanie nabiera nowego wymiaru…

Tak rozpoczęty dzień nie może być nieudany.

 

No ratings yet

Pasta jajeczna z tymiankiem

Prosty pomysł na śniadanie
Porcji 4 os.
Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Czas całkowity 25 minutes

Składniki

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 dymka mała cebulka lub 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 szklanki majonezu
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Jajka ugotowałam na twardo i ostudziłam. Następnie obrałam i posiekałam niezbyt drobno. Przełożyłam do salaterki.
  • Cebulę lub szczypior posiekałam jak najdrobniej i dodałam do jajek.
  • Listki tymianku obrałam z łodyżek i posiekałam, by uwolnić jak najwięcej aromatu.
  • Do jajek dodałam majonez, sól i pieprz i wymieszałam.
  • Podałam ze świeżym pieczywem i warzywami (rzodkiewką, pomidorem, ogórkiem, papryką, itp.)
Okazja: Śniadanie

 

Join the Conversation

  1. Uwielbiam pasty jajeczne, przeważnie dodaję jeszcze paprykę. Rzeczywiście to świetna alternatywa dla jajecznicy czy pospolitej kanapki :)

    1. Małgosia Author says:

      z papryką też musi być pyszna :)

  2. moje córki uwielbiają taką pastę:)

  3. Całe studia przeżyłam na moich ulubionych kanapkach z pastą jajeczną :)

  4. Smakowicie wygląda i chyba również nie gorzej smakuje. Pozdrawiam i zapraszam też do mnie na ucztasmakosza.blog.pl

  5. Moja mama robi taką pastę przepyszna- zapraszam do mnie

  6. majonez jest bardzo niezdrowy , moze warto go zastapic greckim jogurtem z krolpa oleju ryzowego i nie dodawac soli

    1. Małgosia Author says:

      Oczywiście, można eksperymentować z jogurtem, ale to już zupełnie inny przepis. Warto jednak samemu przygotować majonez ze świeżych składników. Zapewniam, że w niewielkich ilościach nie zaszkodzi.

      1. Niewielka ilość majonezu tylko dodaje walorów smakowych. Ja swoją pastę przygotowałam z jogurtem, ale polecam dodanie odrobiny majonezu. Mój przepis, moją wersję nieco egzotycznej pasty można zobaczyć na http://codziennesmaki.blogspot.com/2013/08/pasta-jajeczna-z-egzotyczna-nuta.html
        Zapraszam :)

  7. ja bym do tego dodała jeszcze oliwki :D

    1. Małgosia Author says:

      Brzmi pysznie :)

  8. Fajnie wygląda, pewnie tak samo smakuje :) Gratuluję bloga!
    Również Anioły zapraszają do siebie. :)

    1. Małgosia Author says:

      Dziękuję, bardzo dziękuję :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close