Prosta sałatka z bobem i marynowaną czerwoną cebulą

Kiedy ostatnio oglądałeś wschód słońca latem?

Pamiętasz jeszcze jak wtedy pachnie powietrze?

Potrafisz przypomnieć sobie jak wygląda niebo i jak orzeźwia dotyk porannej rosy?

Wakacje tuż, tuż. Być może to najlepsza pora, by przypomnieć sobie te drobiazgi.

Lato tego roku jest takie delikatne. Bardziej subtelne niż przez ostatnie lata.

Warto nacieszyć się jego urokiem. To najpiękniejsza pora roku i tak szybko mija…

Latem najlepiej smakują proste potrawy ze swojskich, sezonowych produktów. A jest ich tak wiele, że trudno zliczyć. Jeszcze trudniej się zdecydować. Ważne, by było smacznie, prosto i szybko. Szczególnie, gdy temperatury skaczą wysoko w górę. Taka jest właśnie sałatka z bobem.

Swoją drogą mam nadzieję, że aura wkrótce zamierza się poprawić. Ostatnio zostałam zmuszona do wyciągnięcia z szafy ciepłego swetra, a to jest zupełnie niewakacyjny sweter…

 

 

Bób to warzywo, które jem tylko o tej porze roku. Zawsze, choć raz zwyczajnie, z odrobiną masła. Taka tradycja. Tym razem zdecydowałam się na prostą sałatkę z bobu z marynowaną czerwoną cebulą.

Kolorystycznie wypada cudownie, a w smaku wcale nie gorzej. Jak dla mnie, jest to idealna propozycja na lekki, letni obiad. Wspaniale smakuje i świetnie syci. Niepoprawnym mięsożercom proponuję dodanie kilku plasterków podsmażonego salami, chorizo itp.

 

Składniki:(4porcje)

  • 1kg bobu
  • 2 dość duże czerwone cebule
  • 100ml octu jabłkowego (lub jasnego winnego)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • oliwa z oliwek
  • mielona kolendra
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bób wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj około 15 minut. Odcedź i obierz z łupinek.
  • Cebulę pokrój w cienkie piórka.
  • Wymieszaj ze sobą ocet, sól, pieprz, cukier i kolendrę.
  • Zalej marynatą cebulę i wymieszaj, by cała się nią pokryła. Odstaw pod przykryciem na 1-2 godziny w chłodne miejsce.
  • Obrany bób przełóż do salaterek, dodaj odcedzoną z marynaty cebulę, dopraw solą, pieprzem i skrop oliwą. Dla smaku możesz dodać też kilka kropel octowej marynaty.
  • Całość posyp posiekaną natką pietruszki.
  • Podawaj od razu po przygotowaniu.
  • Miłośnikom mięsnych sałatek polecam dodać kilka plasterków chorizo lub innego pikantnego salami.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Ciekawy przepis Bób cebula i w moim przypadku salami do tego ciekawy przepis i możliwe że bardzo smakowity.

  2. Właśnie wróciłam z bazaru z zapasem bobu:) i szukałam przepisu na sałatake z bobem w roli głównej – zatem dziś wypróbuje Twój przepis :)) pozdrawiam
    Monika

    http://lamere.blog.pl/

  3. Łał! świetna! muszę spróbować!

  4. Też lubię takie letnie, lekkie dania, szkoda, że u mnie nie ma nigdzie bobu, już obiecałam sobie, że w przyszłym roku wyprodukuję własny :-)

    1. Małgosia Author says:

      U nas na szczęście nie ma tego problemu, choć niektóre ceny są porażające. Pomysł z produkcją własnego bobu, to naprawdę bardzo dobry pomysł :)

  5. Bób wraca do łask i świetnie, bo to smaczne i zdrowe warzywo. Polecam każdemu, w sałatce smakuje świetnie, polecam też w formie pasty czy po prostu ugotowany z masłem

  6. Świetny pomysł na sałatkę, szkoda że nie mam już zamrożonego bobu.

  7. ooo coś dla mnie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close