Prosta surówka z marchewki

Surówka z marchewki to chyba jedna z najprostszych surówek do obiadu, jakie kiedykolwiek robiłam. Słodki smak marchewki świetnie komponuje się zarówno z owocami takimi jak ananas, czy mandarynka, jak i z bardziej wytrawnymi smakami takimi jak seler, czy por. W każdej wersji ją uwielbiam, bez dodatków również.

 

Budzik niemiłosiernie dzwoni, a za oknem wciąż mrok. Trudno w tej ciemności nawet odnaleźć komórkę na stole, by sprawdzić, czy na pewno to już czas pobudki… Niestety i dziś budzik się nie pomylił… Wstaję niechętnie i już po chwili cały dom jest na nogach.

Nerwowo czekam na weekend, może chociaż w niedzielę się wyśpię…

***

Zapracowanie daje mi się odrobinę we znaki. Zdarza mi się nawet ostatnio zapomnieć o porcji warzyw do obiadu. Na szczęście zapas marchewki zawsze mam w domu, więc od pomysłu do konsumpcji dzieli nas już tylko chwila. Ta surówka ma też inne plusy – jest smaczna, zdrowa i jest ulubioną surówką moich dzieci.

Często tę najprostszą wersję łączę z cząstkami pomarańczy, mandarynki lub ananasa, czy jabłka lub w bardziej pikantnej wersji z porem lub korzeniem selera. Wszystkie są równie smaczne i przygotowuje się je tak samo łatwo.

Prosta surówka z marchewki

Czas przygotowania: 10 minutes
Czas całkowity: 10 minutes
Okazja: Surówka
Porcji: 4

Składniki

  • 350 g marchwi
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól/biały pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku

  • Marchewkę zetrzyj na tarce o grubszych oczkach.
  • Dodaj kolejno olej, jogurt, sok z cytryny oraz cukier.
  • Dopraw do smaku i wymieszaj.
  • Podawaj od razu po przygotowaniu.
Wypróbowałeś przepis?Zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło!

 

6 Odpowiedzi

    1. Już kilkukrotnie brałam udział w tej zabawie więc nie wiem, czy tym razem uda mi się dołączyć, ale serdecznie Ci dziękuję. Pozdrawiam.

  1. Moje smaki. Do drobiu preferuję wersję z nutą owocową, do schabowego raczej tę bardziej pikantną. Od święta rzucam się na bukiet z białą kapustą, buraczkami… Tak czy inaczej, marchewka zawsze na podorędziu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *