Proste ciasto miodowe z cytryną

To proste ciasto pachnie miodem i głównie z niego czerpie swoją słodycz, którą łamie smak cytryny. Jest wyjątkowo wilgotne, rozpływające się w ustach, z lekko kruchą, złocistą skórką.

Idealne do popołudniowej herbaty w gronie przyjaciół lub jako słodki podwieczorek dla domowników.

Tak dawno nie piekłam ciasta, że zastanawiałam się, czy jeszcze potrafię… Tortu urodzinowego nie liczę, bo za szybko zniknął…

Zamarzyło mi się coś prostego, pachnącego wiosną, ukwieconą łąką, pełną wesoło brzęczących pszczół i kolorowych motyli.

I tak powstało miodowe ciasto z nutą cytryny, która świetnie zrównoważyła jego słodycz.

Przygotowanie tego maleństwa trwa zaledwie kilka chwil i jest tak proste, że chyba nie może się nie udać. Smakuje wyśmienicie samo, ale można udekorować je polewą z gorzkiej czekolady lub przykryć ulubionym kremem, co doda mu odświętnego charakteru.

Składniki:

(6-8 porcji)

kcal:2719 B:38 W:345 T:130 (1 porcja: około 350kcal)

  • 170g jasnego miodu
  • 50g cukru
  • 140g masła
  • 2 jajka
  • 200g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mała cytryna (lub 1/2 większej)
  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Miód, masło i cukier podgrzej do rozpuszczenia i połączenia się składników. Zestaw z ognia i przestudź.
  • Do przestudzonej (może być letnia) masy dodaj jajka, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty sok i zmiksuj lub ubij trzepaczką.
  • Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i wymieszaj aż składniki się dobrze połączą.
  • Dno tortownicy (u mnie 18cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia, a boki lekko natłuść.
  • Wylej ciasto i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika.
  • Piecz przez około 30 minut lub do chwili aż ciasto uzyska ładny, złoty kolor i stanie się sprężyste (sprawdzi się też metoda suchego patyczka).
  • Zostaw w formie na 15 minut, a następnie delikatnie oddziel boki ciasta od blaszki i wyjmij na kratkę.
  • Wystudzone ciasto można polukrować, polać czekoladą lub udekorować kremem, na przykład cytrynowym.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Idealne do herbatki… Z miodem i cytryną oczywiście :)

    1. Albo do delikatnej porannej kawki… Rozmarzyłam się :)

  2. na pierwszym zdj wyglada jak chleb:D
    + ale przepis swietny! z checia wypronuje:D
    dzieki!:P

    1. Małgosia Author says:

      To ciasto jest mocno wilgotne, nie tak lekkie jak tradycyjne ucierańce. Na dodatek na tym zdjęciu było jeszcze lekko ciepłe, być może stąd to podobieństwo do chleba :)

  3. Uwielbiam miód, dlatego z ciekawością patrzę na to ciasto! Oczywiście zapisałam sobie przepis i zamierzam go w wolnym czasie wypróbować :)

  4. Piękne ciasto, puchate i na pewno smaczne.
    I jakie ładne zdjęcia!
    Pozdrawiam ciepło :)

  5. Miałam zrobić jutro ciasto drożdżowe z bananami, ale nie wiem, czy nie zmienię zdania. Uwielbiam takie wilgotne ciasta z chrupiącą skórką.

  6. urocze ciasto, świetne na poprawę nastroju w ten szary, niedzielny poranek…

  7. Ciasta i kawa to jest to co łasuch lubią najbardziej:-) Poproszę dwa kawałki:-) Jeden dla mnie a drugi dla małżonka mego:-)
    ja czasem robię babeczki cytrynowe, jak nie mam cytryny, to daję sok, który częściej mogę znaleźć w mojej lodówie:-)

  8. Mam pytanie – czy ciasto nie jest za slodkie z taka iloscia miodu i do tego jeszcze cukier ? Pytam poniewaz chce takie zrobic,wyglada smokowicie,ale nie lubie niczego,co jest przeslodzone.
    Dziekuje za odpowiedz.

    1. Małgosia Author says:

      Ja osobiście też nie przepadam za przesłodzonymi wypiekami i zazwyczaj redukuję cukier do minimum, ale w tym przypadku wydaje mi się, że jest dobrze. Miód nie daje aż tyle słodyczy co cukier, stąd dodatek cukru, a cytryna dodatkowo tę słodycz przełamuje. Nam odpowiadało :)

  9. własnie się nim zajadam, przepyszne ciasto, łatwe do zrobienia no i ten zapach i smak, dziękuję za świetny przepis

    1. Małgosia Author says:

      Dziękuję pięknie za komentarz, cieszę się, że przepis się sprawdził :)

  10. Przeczytałam z rana, upiekłam, o 11 tej już smakowałam , bardzo dobre, wysłałam ten przepis dla siostry( do Rosji) , Ona też upiekła, i dała przepis dla swoich koleżanek, dziekuję Małgosiu.Przepis prosty, szybki i smaczny!

    1. Małgosia Author says:

      A ja dziękuję za tak wspaniałą rekomendację i cieszę się, że ciasto smakowało :)
      Pozdrawiam gorąco!

  11. wyglada rewelacyjnie, czy mozna w formie do keksownicy albo w formie do babki upiec ?

    1. Małgosia Author says:

      Jak najbardziej można upiec w dowolnej formie.

  12. Ciasto jest znakomite. Nie za słodkie i nie za kwaśne. Idealne.

  13. zrobiłam i własnie się nim zajadam! idealne ciasto do kawki czy herbaty, z wyrażna nutą miodu i cytryny, które to uwielbiam! następnym razem dodam nieco więcej cukru, bo dla mnie trochę niesłodkie!

  14. Właśnie je robię żeby przebłagać żonę ;)
    Ma focha od 3 dni a ja nie mam pojęcia dlaczego…

  15. Nie przepadam za miodowymi ciastami, ale tutaj tyle słów zachęty, że głupio samemu nie spróbować.

  16. wspaniałą propozycja na deser, ciasto miodowo – cytrynowe, mnie osobiście trochę skórka z cytryny w ostatecznym efekcie nie pasuje, ale tak mam :(

  17. Obawiam sie ze wyszedl mi klasyczny zakalec. Dokladnie podazalam za przepisem. Co moglo pojsc nie tak?

    1. Małgosia Author says:

      Trudno mi cokolwiek powiedzieć. Ciasto przez użycie miodu jest mocno wilgotne. Być może po prostu się nie dopiekło? Podany w przepisach czas pieczenia jest zazwyczaj mocno orientacyjny i należy go dostosować do możliwości własnego piekarnika.

  18. Bardzo lubię to ciasto. Daje tylko trochę mniej cukru

  19. Jaka make mozna uzyc zamiast pszennej?

    1. Małgosia Author says:

      Polecam jasną orkiszową.

  20. Nie mam wagi, więc czy mierzając miód łyżką może Pani podać ich ilość.

    1. Małgosia Author says:

      1 łyżka miodu to około 25g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close