Proste ciasto miodowe z cytryną

To proste ciasto pachnie miodem i głównie z niego czerpie swoją słodycz, którą łamie smak cytryny. Jest wyjątkowo wilgotne, rozpływające się w ustach, z lekko kruchą, złocistą skórką.

Idealne do popołudniowej herbaty w gronie przyjaciół lub jako słodki podwieczorek dla domowników.

Tak dawno nie piekłam ciasta, że zastanawiałam się, czy jeszcze potrafię… Tortu urodzinowego nie liczę, bo za szybko zniknął…

Zamarzyło mi się coś prostego, pachnącego wiosną, ukwieconą łąką, pełną wesoło brzęczących pszczół i kolorowych motyli.

I tak powstało miodowe ciasto z nutą cytryny, która świetnie zrównoważyła jego słodycz.

Przygotowanie tego maleństwa trwa zaledwie kilka chwil i jest tak proste, że chyba nie może się nie udać. Smakuje wyśmienicie samo, ale można udekorować je polewą z gorzkiej czekolady lub przykryć ulubionym kremem, co doda mu odświętnego charakteru.

Składniki:

(6-8 porcji)

kcal:2719 B:38 W:345 T:130 (1 porcja: około 350kcal)

  • 170g jasnego miodu
  • 50g cukru
  • 140g masła
  • 2 jajka
  • 200g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mała cytryna (lub 1/2 większej)
  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Miód, masło i cukier podgrzej do rozpuszczenia i połączenia się składników. Zestaw z ognia i przestudź.
  • Do przestudzonej (może być letnia) masy dodaj jajka, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty sok i zmiksuj lub ubij trzepaczką.
  • Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i wymieszaj aż składniki się dobrze połączą.
  • Dno tortownicy (u mnie 18cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia, a boki lekko natłuść.
  • Wylej ciasto i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika.
  • Piecz przez około 30 minut lub do chwili aż ciasto uzyska ładny, złoty kolor i stanie się sprężyste (sprawdzi się też metoda suchego patyczka).
  • Zostaw w formie na 15 minut, a następnie delikatnie oddziel boki ciasta od blaszki i wyjmij na kratkę.
  • Wystudzone ciasto można polukrować, polać czekoladą lub udekorować kremem, na przykład cytrynowym.

Smacznego!

25 Odpowiedzi

    1. To ciasto jest mocno wilgotne, nie tak lekkie jak tradycyjne ucierańce. Na dodatek na tym zdjęciu było jeszcze lekko ciepłe, być może stąd to podobieństwo do chleba :)

  1. Ciasta i kawa to jest to co łasuch lubią najbardziej:-) Poproszę dwa kawałki:-) Jeden dla mnie a drugi dla małżonka mego:-)
    ja czasem robię babeczki cytrynowe, jak nie mam cytryny, to daję sok, który częściej mogę znaleźć w mojej lodówie:-)

  2. Mam pytanie – czy ciasto nie jest za slodkie z taka iloscia miodu i do tego jeszcze cukier ? Pytam poniewaz chce takie zrobic,wyglada smokowicie,ale nie lubie niczego,co jest przeslodzone.
    Dziekuje za odpowiedz.

    1. Ja osobiście też nie przepadam za przesłodzonymi wypiekami i zazwyczaj redukuję cukier do minimum, ale w tym przypadku wydaje mi się, że jest dobrze. Miód nie daje aż tyle słodyczy co cukier, stąd dodatek cukru, a cytryna dodatkowo tę słodycz przełamuje. Nam odpowiadało :)

  3. Przeczytałam z rana, upiekłam, o 11 tej już smakowałam , bardzo dobre, wysłałam ten przepis dla siostry( do Rosji) , Ona też upiekła, i dała przepis dla swoich koleżanek, dziekuję Małgosiu.Przepis prosty, szybki i smaczny!

    1. A ja dziękuję za tak wspaniałą rekomendację i cieszę się, że ciasto smakowało :)
      Pozdrawiam gorąco!

  4. zrobiłam i własnie się nim zajadam! idealne ciasto do kawki czy herbaty, z wyrażna nutą miodu i cytryny, które to uwielbiam! następnym razem dodam nieco więcej cukru, bo dla mnie trochę niesłodkie!

    1. Trudno mi cokolwiek powiedzieć. Ciasto przez użycie miodu jest mocno wilgotne. Być może po prostu się nie dopiekło? Podany w przepisach czas pieczenia jest zazwyczaj mocno orientacyjny i należy go dostosować do możliwości własnego piekarnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *