Proste ciasto z gruszką i czekoladą

Gdy w końcu w domu robi się cicho i spokojnie, siadam wygodnie w fotelu i nucąc swoje ulubione wieczorne rytmy mam ochotę sięgnąć tylko po kubek bursztynowej earl grey i zapaść się w lekturze książki, którą już tak dawno zaczęłam czytać. Zawsze jest coś pilnego do zrobienia… Nieraz pozostaje mi tylko ukradkiem zerkać w swój czytelniczy kącik, ale nie tym razem… nie dziś…

W takie wieczory jak ten przydaje się mieć zachomikowany w pojemniku kawałeczek ciasta. Najbardziej lubię te z owocami. Tym razem miałam gruszki. Przepiękne, rumiane i pękate owoce pełne smaku i aromatu. Dawno nie widziałam tak pięknych gruszek. Większość zjedliśmy tak po prostu, ale jedną największą przemyciłam do ciasta. Razem z czekoladą stworzyły wspaniały duet. Samo ciasto nie musiało być już wymyślne. To, które przygotowałam nie wymaga nawet użycia miksera. Klasyczny jogurtowiec. Smaczny i bajecznie prosty. Całość prezentuje się wyjątkowo smakowicie. Smak też nas nie zawiódł.

Składniki:

(forma 30cmx20cm)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 duże jajka
  • 1 1/4 szklanki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 duża gruszka lub 2 mniejsze
  • 100g deserowej czekolady

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki wyjmij z lodówki, by ogrzały się do temperatury pokojowej
  • Formę natłuść i oprósz bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
  • Czekoladę posiekaj.
  • Jajka ubij trzepaczką z cukrem i ekstraktem waniliowym.
  • Dodaj jogurt oraz olej i wymieszaj do połączenia się składników.
  • Dodaj mąkę z proszkiem oraz solą i wymieszaj szpatułką do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Gruszkę umyj i nie obierając jej ze skórki usuń gniazdo nasienne.
  • 2/3 owocu pokrój w kostkę. Pozostałą część w cienkie plasterki.
  • 2/3 ciasta wyłóż na blachę i wyrównaj. Wyłóż gruszkę pokrojoną w kostkę oraz 2/3 posiekanej czekolady.
  • Pozostałym ciastem przykryj owoce i czekoladę i wyrównaj.
  • Na wierzchu ułóż plasterki gruszki i wysyp pozostałą czekoladę.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° i piecz przez około 45 minut. Ciasto powinno być rumiane i sprężyste na środku.
  • Odstaw do wystygnięcia.

Smacznego!

0

7 Odpowiedzi

    1. Przyczyn może być kilka – za mocno ubite ciasto, zbyt zimne składniki, czy niedopieczenie. Nie jestem w stanie podać jednoznacznej przyczyny.

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu