Proste ciasto z nerkowcami w czekoladzie

Na straganach pojawiły się sterty czerwonych papryk, nieśmiało rumienią się śliwki, a pomidory pachną aż na drugim końcu miasta. To znak, że lato zmierza ku końcowi coraz szybciej. Lada chwila odlecą bociany, a liście zaszeleszczą pod stopami…

Gdzieś w kościach też wyczuwam już jesień, gdy wieczory stają się coraz ciemniejsze, a poranki wieją wrogim chłodem. Zamykam szczelniej okno próbując przywołać w pamięci choć kilka ciepłych dni spędzonych na błogim lenistwie. Mogło być ich znów znacznie więcej, albo niepostrzeżenie zlały się w jedno rozmyte wspomnienie. Możliwe, że były bardziej leniwe niż przypuszczałam…

A ten tydzień upłynął pod znakiem orzecha. Były pistacje w dwóch prostych odsłonach – jako niedzielny torcik z kremem malinowym oraz ciasto z brzoskwinią, o którym opowiem wkrótce. Skusiłam się też na szybkie ciasto ucierane z dodatkiem nerkowców w gorzkiej czekoladzie. Całość polałam pełną smaku polewą czekoladową, która dodała prostemu ciastu zmysłowego charakteru. Wyszło tak smacznie, że nie doczekało następnego dnia.

 

Składniki:

(tortownica 18cm. Dla 22-24cm podwoić składniki)

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100-150g nerkowców w czekoladzie (lub innych orzechów)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka ubij z cukrem do białości.
  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
  • Mleko wymieszaj z jogurtem i olejem.
  • Na przemian dodawaj po części płynnych składników i mąki nie przerywając ubijania.
  • Dodaj ekstrakt i grubo posiekane orzechy i wymieszaj.
  • Ciasto przelej do natłuszczonej formy i piecz przez około 45 minut w 180°C lub do „suchego patyczka”.
  • Ostudź.
  • Przygotuj polewę czekoladową: 2 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 2 łyżki kakao i 1 łyżkę wody rozpuść na małym ogniu często mieszając. Podgrzewaj powoli aż cukier się rozpuści, a polewa stanie się gładka i jednolita. Zdejmij z ognia i przestudź. Tak przygotowaną polewę rozsmaruj na ostudzonym cieście i pozostaw do zastygnięcia.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Mmm, wygląda cudnie :)
    A powoli zbliżająca się jesień trochę mnie przeraża… Że to już…

    1. Małgosia Author says:

      Tak szybko ucieka nam to lato tego roku, prawda? Zupełnie nie zdążyłam się nim nacieszyć.

  2. Mi tez nie podoba sie to, ze lato powoli odchodzi (choc i jesien ma swoj urok).

  3. Dzięki za przepis, na pewno wypróbuje. Tylko zrobię bez nerkowców bo jakoś nie lubię ;)

  4. Mąż byłby wniebowzięty – kocha nerkowce :) nie wiedziałam że są do kupienia w czekoladzie :)

    1. Małgosia Author says:

      W Kauflandzie upolowałam takie cudeńko, a mieli też inne. Dostępne też bywają często „na wagę”.

  5. jak z orzeszkami, to jestem na tak :)

  6. WYGLĄDA PRZEPYSZNIE!:)
    też muszę coś upiec:)):

  7. A co robimy z olejem? Bo w wykonaniu gdzieś zanikł :)

    1. Małgosia Author says:

      Rzeczywiście zapomniałam o nim w opisie. Dziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawione. Pozdrawiam, Małgosiu :)

  8. Dziękuję, przepis wypróbuję jak najszybciej :)
    Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close