Proste ciasto z żurawiną a'la scones - pomysł na szybki podwieczorek

Proste ciasto z żurawiną a’la scones

Gdy nie mam pomysłu na podwieczorek, piekę scones. To coś pomiędzy bułeczką i ciastkiem. Wypieka się je już na całym świecie, ale najbardziej kojarzą mi się z angielskimi, eleganckimi podwieczorkami przy filiżance herbaty. Scones są niezwykle prostym i smacznym wypiekiem. Ciasto na bazie proszku do pieczenia nie wymaga nawet użycia robota kuchennego, a wybór dodatków ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Ja najbardziej lubię je z owocami. Podane jeszcze lekko ciepłe z domowym, rozpuszczającym się masłem lub bitą śmietaną smakują nieziemsko. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci.

Ja kocham w nich najbardziej prostotę przygotowania, dzięki czemu mogę w zaledwie kilka chwil wyczarować pyszne bułeczki dla najbliższych.

Tym razem chciałam spróbować czegoś innego. Postanowiłam więc upiec ciasto smakiem i strukturą przypominające angielskie scones. Chciałam, by można było cieszyć nim podniebienie przy porannej kawie i popołudniowej herbacie. Myślę, że udało mi się uzyskać oczekiwany efekt. Ciasto wyrosło pięknie, ma kruchą skórkę i jest przyjemnie miękkie i wilgotne w środku. Lekko skarmelizowany cukier dodaje ciastu niezwykłego aromatu, słodyczy i specyficznej chrupkości. Dodatek żurawin i orzechów sprawił, że zyskało zimowo-jesienny, lekko świąteczny już charakter. Na samą myśl o nim, robi się przyjemniej.

Najlepsze jest w dniu, w którym zostało upieczone. Polecam!

Składniki:

(okrągła forma o śr. 20cm)

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietany 30%
  • 2/3 szklanki mleka
  • 150g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki świeżych żurawin
  • 1/2 szklanki pekanów (lub orzechów włoskich)
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 2-3 łyżki cukru kryształu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiej do miski razem z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą i otartą skórką limonki.
  • Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozetrzyj je palcami wcierając w mąkę. Gotowa mieszanina powinna wciąż zawierać nierozmieszane do końca płatki masła.
  • Mleko wymieszaj ze śmietaną i jajkami. Mieszając dodawaj do ciasta. Delikatnie rozmieszaj, tylko do połączenia się składników.
  • Do ciasta dodaj żurawiny i posiekane lub pokruszone orzechy. Wymieszaj.
  • Ciasto wyłóż na natłuszczoną formę, wyrównaj zwilżoną dłonią i posyp cukrem.
  • Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 45-50 minut.
  • Ostudź na kratce.

Smacznego!

11 Odpowiedzi

  1. Czy zamiast orzechów włoskich mogę użyć fistaszków? Oczywiście nie są solone ;) świeżej żurawiny również nie posiadam, dlatego planuję dodać suszonej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *