Ciasto ze śliwkami – kto nie lubi… Zaledwie kilka ruchów łyżką i po chwili z wnętrza piekarnika wydobywa się ulubiony zapach domowego ciasta, który niezmiennie sprawia, że wszystkie postanowienia biorą w łeb. Spora porcja soczystych śliwek, proste, delikatne, ucierane ciasto i szczypta cynamonu, która sprawia, że wokół robi się cieplej.
Dni robią się coraz krótsze, stroje kąpielowe niechętnie zastąpiliśmy ciepłymi kocami, a słodkie truskawki ustąpiły miejsca fioletowym śliwkom. Chętniej też sięgamy po sprawdzone przepisy na ciasta, bo i one coś zastąpiły. Lody już nie stanowią podstawy naszej diety.
Mam jeszcze nadzieję, że ciepłe dni wrócą, a póki co częstuję herbatą zaprawioną rumem i pysznym ciastem ze śliwkami i zapraszam do zapoznania się z rozmową, jaką miałam przyjemność odbyć z przesympatyczną Eselką, autorką wyjątkowego bloga, Blogerzy pod ścianą KLIK
Im dłużej czytam, tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że wiele można mi zarzucić, ale na pewno nie bycie normalną… ;)
Proste ciasto ze śliwkami
Składniki
- 400 g śliwek
- 250 g mąki
- 100 ml mleka
- 100 g masła lub margaryny
- 100 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu + 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania
- Miękkie masło utarłam z cukrem na puch.
- Kolejno dodawałam jajka oraz stopniowo dosypywałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na koniec mleko.
- Ciasto wyłożyłam na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą tortownicę (ok 22cm średnicy).
- Wypestkowane śliwki pokroiłam w ćwiartki i ułożyłam dość gęsto na cieście. Całość oprószyłam cukrem wymieszanym z cynamonem.
- Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekłam 35-45 minut do suchego patyczka.
- Ostudziłam.
Smacznego!
Będzie tęskno za latem, ale jesień też szykuje nam super smaki. :)
Oczywiście, jesień jest pełna smaku, ale co zrobię, że mi wciąż zimno :)
Świetne ciasto. :)
Szkoda, że lato tak szybko mija, eh…
Pozdrawiam:)
Dziękuję, za latem będę tęsknić cały rok, cierpię zimą :)
Szkoda tych lodów i lata, ale jesień też ma swoje uroki :) Chociażby w postaci takiego pysznego ciasta ze śliwkami, czy herbaty z rumem :)
dziś spróbuję:) wygląda pysznie:)
Rzeczywiście bardzo proste i na pewno smaczne ….
uwielbiam takie ciasta :D
Zazwyczaj proste ciasta są mega pyszne!
proste smakołyki są najlepsze. wtedy czujesz, co jesz. i możesz się delektować.
Lubie ……śliwki ale czekam na przepis z gruszek
Fajne ciasto, też żałuję że lato się kończy… jestem także ciepłolubna
wygląda przepysznie! :)
straszny gnieciuch wyszedł z tego przepisu ciasto za geste, cos chyba jest nie tak z proporcjami
Proporcje są podane prawidłowo, surowe ciasto istotnie jest dość gęste. Po upieczeniu wygląda jak na zdjęciu, wszystkim smakowało. Mimo wszystko dziękuję za komentarz.
ZAKALEC …
U mnie zakalca nie było, u mojej mamy też nie, więc problem nie może leżeć po stronie przepisu, proporcje są podane prawidłowo. Z mojej strony mogę jedynie doradzić sprawdzanie patyczkiem ciasta przed wyjęciem, różnice pomiędzy możliwościami piekarników bywają bardzo różne.
Ciasto genialne i pyszne, nie chwaląc się to moje nawet jeszcze lepiej wyglądało niż to na zdjęciu :D
To świetnie, bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził :)
Ciasto się udało, żadnego zakalca i podobno bardzo smaczne:-) prosty przepis, rzeczywiście dosyć gęste wychodzi ale wystarczy dodać trochę wiecej mleka i po kłopocie
Robiłam dwa razy, za pierwszym razem się nie upiekło, za drugim wyszło OK – ale było pieczone w ponad 200 stopniach.
Dziękuję za uwagi, różne piekarniki zazwyczaj mają różną wydajność. Staram podawać się zwyczajowe temperatury dla danych rodzajów ciast, ale każdy powinien dostosować czas i temperaturę do możliwości własnego sprzętu. Cieszę się, że ciasto jednak się udało.