Proste ciasto ze śliwkami – niezawodne i łatwe

Ciasto ze śliwkami – kto nie lubi… Zaledwie kilka ruchów łyżką i po chwili z wnętrza piekarnika wydobywa się ulubiony zapach domowego ciasta, który niezmiennie sprawia, że wszystkie postanowienia biorą w łeb. Spora porcja soczystych śliwek, proste, delikatne, ucierane ciasto i szczypta cynamonu, która sprawia, że wokół robi się cieplej.

Dni robią się coraz krótsze, stroje kąpielowe niechętnie zastąpiliśmy ciepłymi kocami, a słodkie truskawki ustąpiły miejsca fioletowym śliwkom. Chętniej też sięgamy po sprawdzone przepisy na ciasta, bo i one coś zastąpiły. Lody już nie stanowią podstawy naszej diety.

Mam jeszcze nadzieję, że ciepłe dni wrócą, a póki co częstuję herbatą zaprawioną rumem i pysznym ciastem ze śliwkami i zapraszam do zapoznania się z rozmową, jaką miałam przyjemność odbyć z przesympatyczną Eselką, autorką wyjątkowego bloga, Blogerzy pod ścianą KLIK

Im dłużej czytam, tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że wiele można mi zarzucić, ale na pewno nie bycie normalną… ;)

No ratings yet

Proste ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami - kto nie lubi, gdy na stole pachnie domowym ciastem...
Porcji 12 os.

Składniki

  • 400 g śliwek
  • 250 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 100 g masła lub margaryny
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu + 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania

  • Miękkie masło utarłam z cukrem na puch.
  • Kolejno dodawałam jajka oraz stopniowo dosypywałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na koniec mleko.
  • Ciasto wyłożyłam na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą tortownicę (ok 22cm średnicy).
  • Wypestkowane śliwki pokroiłam w ćwiartki i ułożyłam dość gęsto na cieście. Całość oprószyłam cukrem wymieszanym z cynamonem.
  • Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekłam 35-45 minut do suchego patyczka.
  • Ostudziłam.
Okazja: Wypieki

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Będzie tęskno za latem, ale jesień też szykuje nam super smaki. :)

    1. Małgosia Author says:

      Oczywiście, jesień jest pełna smaku, ale co zrobię, że mi wciąż zimno :)

  2. Świetne ciasto. :)
    Szkoda, że lato tak szybko mija, eh…
    Pozdrawiam:)

    1. Małgosia Author says:

      Dziękuję, za latem będę tęsknić cały rok, cierpię zimą :)

  3. Szkoda tych lodów i lata, ale jesień też ma swoje uroki :) Chociażby w postaci takiego pysznego ciasta ze śliwkami, czy herbaty z rumem :)

  4. dziś spróbuję:) wygląda pysznie:)

  5. Rzeczywiście bardzo proste i na pewno smaczne ….

  6. uwielbiam takie ciasta :D

  7. Zazwyczaj proste ciasta są mega pyszne!

  8. proste smakołyki są najlepsze. wtedy czujesz, co jesz. i możesz się delektować.

  9. Lubie ……śliwki ale czekam na przepis z gruszek

  10. Fajne ciasto, też żałuję że lato się kończy… jestem także ciepłolubna

  11. straszny gnieciuch wyszedł z tego przepisu ciasto za geste, cos chyba jest nie tak z proporcjami

    1. Małgosia Author says:

      Proporcje są podane prawidłowo, surowe ciasto istotnie jest dość gęste. Po upieczeniu wygląda jak na zdjęciu, wszystkim smakowało. Mimo wszystko dziękuję za komentarz.

    1. Małgosia Author says:

      U mnie zakalca nie było, u mojej mamy też nie, więc problem nie może leżeć po stronie przepisu, proporcje są podane prawidłowo. Z mojej strony mogę jedynie doradzić sprawdzanie patyczkiem ciasta przed wyjęciem, różnice pomiędzy możliwościami piekarników bywają bardzo różne.

  12. Ciasto genialne i pyszne, nie chwaląc się to moje nawet jeszcze lepiej wyglądało niż to na zdjęciu :D

    1. Małgosia Author says:

      To świetnie, bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził :)

  13. Ciasto się udało, żadnego zakalca i podobno bardzo smaczne:-) prosty przepis, rzeczywiście dosyć gęste wychodzi ale wystarczy dodać trochę wiecej mleka i po kłopocie

  14. Robiłam dwa razy, za pierwszym razem się nie upiekło, za drugim wyszło OK – ale było pieczone w ponad 200 stopniach.

    1. Małgosia Author says:

      Dziękuję za uwagi, różne piekarniki zazwyczaj mają różną wydajność. Staram podawać się zwyczajowe temperatury dla danych rodzajów ciast, ale każdy powinien dostosować czas i temperaturę do możliwości własnego sprzętu. Cieszę się, że ciasto jednak się udało.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close