Przyprawa gyros – domowa mieszanka przypraw

Przyprawa gyros to bardzo lubiana przez nas mieszanka przypraw. Szczególnie teraz, w karnawale. Na polskich stołach od wielu już lat króluje bowiem warstwowa sałatka gyros. Zna ją już chyba każdy!

Wiele z Was jednak pyta, co zrobić jeśli nie ma się tej przyprawy. W końcu trudno zrobić sałatkę gyros bez tej mieszanki przypraw, a jak zdążyłam zauważyć, nie we wszystkich sklepach można ją dostać. Do tego dochodzi jeszcze kwestia jakości – czy wszystkie firmy uczciwie podchodzą do tego tematu? Ja nie wiem, przyprawę tę przygotowuję samodzielnie, jak większość zresztą większość mieszanek przypraw, których używam na co dzień.

Przyprawa gyros to nie tylko sałatka. To przede wszystkim charakterystyczna, bardzo aromatyczna mieszanka przypraw kuchni arabskiej (także tureckiej, greckiej) i ziół do mięs, szczególnie jagnięciny, baraniny, czy wołowiny. Nam smakuje także w połączeniu z drobiem. Świetnie nadaje do mięs grillowanych, pieczonych i smażonych, jako składnik marynaty oraz do bezpośredniego nacierania mięsa.

Prawdopodobnie wielu z Was zastanawia się, po co kupować tyle różnych składników do przygotowania jednej mieszanki, którą można kupić w sklepie. Rozumiem ten tok myślenia, jednak przygotowanie domowych mieszanek przypraw ma dwie kluczowe zalety. Pierwsza z nich to sól – w gotowych mieszankach zazwyczaj jest ona jednym z głównych składników. W domowej mieszance nie ma jej wcale, dzięki czemu możemy swobodnie regulować jej ilość w gotowej potrawie. Druga zaleta, to preferencje smakowe – jeżeli lubimy pikantne dania, możemy zwiększyć ilość ostrej papryki kosztem słodkiej i odwrotnie. Podobnie możemy zrobić z innymi składnikami, dzięki czemu docelowo uzyskamy idealnie spersonalizowaną przyprawę. Tak robi się na całym świecie, stąd tyle oryginalnych wersji i najlepszych przepisów choćby na bigos.

Domowa przyprawa gyros

4 z 5 głosów

Przyprawa gyros - domowa mieszanka przypraw

Czas przygotowania 10 minutes
Czas całkowity 10 minutes

Składniki

  • 1 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili w płatkach
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki

Sposób przygotowania

  • Kmin i kolendrę utrzyj w moździerzu lub zmiel w młynku. Ja preferuję moździerz - utarte w nim przyprawy nie są jednolicie zmielone.
  • Dodaj tymianek, oregano i płatki chili. Kontynuuj ucieranie do uzyskania pożądanego stopnia zmielenia.
  • Dodaj pozostałe - sypkie składniki i wymieszaj dokładnie.
  • Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w zaciemnionym miejscu.
Rodzaj dania: Przyprawy

gyros przyprawa do gurosu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close