Pstrąg łososiowy pieczony z koperkiem i kaparami

Pstrąg łososiowy pieczony z koperkiem i kaparami

Taki pstrąg, o ile kupujecie sprawione filety to jedne z najprostszych i najszybszych do przygotowania potraw. Wystarczy zaledwie kilka prostych, świeżych składników, aby powstało pyszne, zdrowe danie obiadowe dla całej rodziny. To moje ulubione wydanie tej ryby. Zielony koperek i kapary pięknie prezentują się na tle delikatnej, różowej ryby. Jeszcze tylko odrobina blasku, którego dodaje całości najlepsza oliwa i danie ląduje w piekarniku.

Ryba w takim wydaniu świetnie sprawdza się na każdą okazję. Pstrąg łososiowy nie jest ościstą rybą, więc świetnie nadaje się jako danie dla dzieci. Polecam nie tylko w piątki, to zdecydowanie za mało, by nacieszyć się tak pysznym daniem gotowym w zaledwie 30 minut.

Czego chcieć więcej? Dla mnie to wszystko, nie potrzeba mi nic więcej. No, może jeszcze trochę dobrego towarzystwa.

Składniki:

(2-3 porcje)

  • 1 pstrąg łososiowy lub 2 filety
  • 1 mały pęczek koperku
  • 3 łyżki kaparów
  • 1 cytryna
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę wyfiletuj i usuń ości. Gotowe filety opłucz i osusz dokładnie.
  • Rybę ułóż na pergaminie skórą do dołu.
  • Skrop oliwą i sokiem z cytryny
  • posyp kaparami i grubo posiekanym koperkiem (tylko liście)
  • gałązki koperku połóż obok ryby, aby oddały swój aromat.
  • Wokół ryby ułóż cząstki cytryny.
  • Całość oprósz solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  • Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na około 20 minut (w zależności od wielkości filetów czas może się skrócić lub nieco wydłużyć)
  • Upieczona ryba powinna być ścięta, ale nie przesuszona.
  • Gotowe danie można dodatkowo posypać świeżym koperkiem.
  • Podawaj od razu.

Smacznego!

4 Odpowiedzi

  1. Szukałam dobrego przepisu na pstrąga i chyba w końcu znalazłam. Mi on kompletnie nigdy nie wychodzi, zawsze jest albo za suchy, albo byle jaki. Dziś na obiad zorbię z tego przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *