Pudding chlebowy – sposób na czerstwe pieczywo

Pudding chlebowy – znany na całym świecie, u nas stosunkowo rzadko pieczony. Ale dlaczego by tego nie spróbować zmienić? Ile to razy zdarza nam się wyrzucać pieczywo własnoręcznie upieczone, czy też kupione? Z pewnością w wielu domach przytrafia się to częściej niż mogłoby, gdybyśmy znali sposoby na smaczne przetwarzanie go.

Pokazywałam już kiedyś muffinki z czerstwego chleba, czy też stratę z niezupełnie świeżych croissantów. Dziś natomiast przyszedł czas na pudding chlebowy. Kultowa pozycja w wielu krajach. Zdecydowanie warta wypróbowania. W mojej wersji pudding przybrał formę ciasta i przyznam, że taką rolę spokojnie może pełnić. Świetnie smakuje już na ciepło, ale i w temperaturze pokojowej nie jest gorszy. Na moim stole pojawił się z bitą śmietaną i tak smakował nam najbardziej. Szczególnie z filiżanką mocnego espresso.

Pudding chlebowy to nic innego niż czerstwa chałka, nawet kilkudniowa, namoczona w jajku i mleku. Mój wypiek podkręciłam cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową. Ten zestaw przypraw jest idealny do tego rodzaju przepisów, ale oczywiście można je nieco zmodyfikować. W końcu to Wy panujecie nad swoimi wypiekami, a nie one nad Wami.

Pudding chlebowy świetnie sprawdzi się jako słodki deser lub podwieczorek dla naszych milusińskich, ale po wystudzeniu jest wystarczająco zwarty, by zabrać go ze sobą do szkoły lub pracy. Tak słodki drobiazg z pewnością przyda się w momencie spadku energii w ciągu długiego dnia.

korzenny pudding chlebowy

5 z 2 głosów

Pudding chlebowy

Prosty sposób na wykorzystanie czerstwej chałki lub maślanych bułek. Smaczny i pożywny na słodkie śniadanie, podwieczorek lub deser.
Porcji 9 porcji
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 40 minuty

Składniki

  • 1 duży bochenek chałki lub 8 bułeczek maślanych czerstwych
  • 6 jajek
  • 850 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 2/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 50 g migdałó w słupkach lub płatki

Sposób przygotowania

  • Chałkę (koniecznie czerstwą) pokrój w 2cm kostkę i przełóż do formy o wymiarach 20x30cm wyłożonej pergaminem.
  • Jajka rozmąć z dużej misce.
  • Dodaj mleko, cukier oraz przyprawy korzenne. Dokładnie wymieszaj.
  • Przygotowanym płynem zalej chałkę. Dopilnuj, by wszystkie kawałki były zamoczone w mleku. Dociśnij i pozostaw na 15 minut aż bułka wchłonie cały płyn.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  • Posyp pudding migdałami i piecz około 40 minut lub do momentu aż łatnie się zarumieni i wyrośnie.
  • Przestudź. Pudding podawaj lekko ciepły lub w temperaturze pokojowej.
Okazja: Deser, Podwieczorek, Śniadanie
Rodzaj dania: Ciasta, Dla Dzieci, Do lunchboxa, Zero Waste

pudding chlebowy z czerstwej chałki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close