Pumpkin pie – przepis na korzenny placek dyniowy

Słodki, kremowy, z wyraźną nutą gałki muszkatołowej. Taki jest i zupełnie nic w nim bym nie zmieniła. Świetnie wpisuje się w tematykę jesieni, halloween i dyniowego sezonu. Pumpkin pie.

W zasadzie mogłabym nazwać go plackiem dyniowym, ale miałabym wrażenie, że odbieram mu część jego tożsamości. Najbardziej kojarzy mi się z halloween i kolorowymi dyniowymi lampionami. Aż chciałoby się krzyknąć: „cukierek, albo psikus”… Od dawna chciałam go upiec, od zawsze zastanawiałam się jak smakuje. Tydzień dyniowy i konkurs zmobilizowały mnie to tego. Dynia, o którą wciąż się potykam również… Skorzystałam z przepisu Altona browna prezentowanego w programie „Palce lizać” na Polsat Food Network. I ten fakt również wpisuje się w tematykę tego tygodnia.

Cóż więcej pisać – nieomal nie zjadłam połowy nadzienia zanim jeszcze znalazło się w piekarniku. Polecam!

Cieszę się też, że tak licznie zgłaszacie się do konkursu, opublikowaliście już  wiele naprawdę smacznych propozycji, już czuję, że będę miała trudny wybór. Pojawiły się pytania, czy wymogiem jest polubienie mojego profilu na FB – otóż wymogiem to nie jest, ale będzie mi miło, jeśli zostaniecie ze mną na dłużej.  Z pewnością Polsat Food Network myśli podobnie :)

Jeśli jeszcze nie wzięliście udziału w jesiennym konkursie – serdecznie zapraszam tu: JESIENNY KONKURS

Składniki:

(forma ok. 20-22cm)

spód:

  • 170g herbatników
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżka cukru muscovado
  • 70g roztopionego masła

nadzienie:

  • 450g pure dyniowego
  • 250ml słodkiej śmietanki 12%
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 żółtko

wykończenie:

  • 300ml śmietany kremówki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Herbatniki zmmieliłam z imbirem i wymieszałam z roztopionym masłem i cukrem.
  • Przesypałam do foremki „a’la tarta” i docisnęłam, aby uzyskać zwarty spód. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175°C i zapiekłam 10 minut.
  • Pure dyniowe doprowadziłam do wrzenia i lekko odparowałam. Następnie dodałam śmietankę, sól, i gałkę. Ponownie zagotowałam i zdjęłam z ognia, by masa lekko przestygła (ok 10 minut)
  • Jajka i żółtko zmiksowałam z cukrem na gładką masę. Stopniowo dolewałam masę dyniową, mieszając do połączenia składników.
  • Na podpieczony herbatnikowy spód wylałam płynną masę dyniową.
  • Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175°C i piekłam ok.45 minut lub do chwili aż masa się zestaliła.
  • Ostudziłam i schłodziłam przez noc.
  • Przed podaniem udekorowałam bitą śmietaną i oprószyłam lekko cynamonem.

Smacznego!

Ten oraz wiele innych przepisów znajdziecie na Polsat Food Network

 

 

Join the Conversation

  1. Prezentuje się znakomicie :)

    1. Małgosia Author says:

      a smakuje jeszcze lepiej :)

  2. Podoba mi się najbardziej, ze wszystkich dyniowych tart jakie widziałam :)

  3. Dziś zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)

    1. Małgosia Author says:

      Dziękuję :)

  4. Mam kilka pytań początkującego (prawdopodobnie głupich), ale to ciasto wygląda pięknie i zawziełam się, aby go upiec:)
    1) Czy purre dyniowe powinno zawierać miąższ i pestki?
    2) Czym dociskasz spód i czy powinien być docisniętych podczas całego procesu pieczenia? Czy tylko przed pieczeniem docisnąć czymś ciężkim?
    Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź:)

    1. Małgosia Author says:

      Nie ma głupich pytań :)
      Puree dyniowe to zazwyczaj upieczona dynia – bez pestek i bez skóry (chyba, że to dynia hokkaido, o wówczas obierać nie trzeba), a następnie zmiksowana bądź roztarta przez gęste sito.
      Tego spodu nie trzeba obciążać podczas pieczenia, ale trzeba dobrze ubić spód przed wstawieniem do piekarnika. Można przed pieczeniem schłodzić w lodówce, o czym nie wspomniałam w przepisie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close