Puszysty sernik z jeżynami.

Sernik… Od dawna miałam ochotę… Wymaga on jednak nie tylko najlepszych składników, ale też sporej ilości czasu, więc jakoś nie było mi do niego po drodze… W końcu udało się, a to prawdopodobnie dlatego, że byłam uziemiona w domu, czekając na kuriera. Przyjechał wprawdzie szybko, ale jako, że się napaliłam – rozwiewając wszelkie wątpliwości dodam, że na pieczenie sernika, nie kuriera, ;) postanowiłam zaspokoić swój kaprys. Poza tym nic do kawy nie było, bo jak zwykle wszystko zostało skrupulatnie wyjedzone.

Przytupując ze zniecierpliwienia wpatrywałam się w szybkę piekarnika. Jak na złość, czas wydawał się stać w miejscu, a przecież jeszcze musi wystygnąć… No, a kiedy zaczął się wszędzie unosić zapach pieczonego ciasta moje oczekiwanie zaczęło przypominać średniowieczne tortury. Kiedy wyjmowałam mój sernik z piekarnika dzień powoli się kończył. Chwila prawdy, nóż zatopił się w puszystej masie i… Udał się… i choć przez moje niedopatrzenie, “Młoda” nie mogąc oprzeć się ciekawości zbyt szybko odchyliła drzwi piekarnika (przez co lekko opadł), wyszedł puszysty, lekki jak piórko, a jego delikatna słodycz została przełamana kwaskowymi jeżynami. No i te migdały… Nie mogłam się powstrzymać, by podczas robienia zdjęć ich nie podjadać…

Składniki:

Na spód sernika wykorzystałam przechowywane w zamrażarce kruche ciasto, które zostało mi z poprzedniego wypieku. Było go ok 250g. Polecam przygotować je z połowy składników podanych w poprzednich przepisach np tu: tarta z jagodami

Można też przygotować sernik bez kruchego spodu.

Puszysty sernik z jeżynami.

Czas przygotowania: 30 minutes
Czas gotowania: 40 minutes
Czas całkowity: 1 hour 10 minutes
Okazja: Wypieki

Składniki

  • 500 g chudego sera twarogowego np. trzykrotnie mielonego
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1 budyń o smaku śmietankowym lub waniliowym
  • ok. 400g świeżych jeżyn lub innych miękkich owoców
  • ok. pół szklanki migdałów w płatkach

Przygotowanie krok po kroku

  • Kruche ciasto szybko zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić przez minimum 30min.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Sam spód (bez boków) wykleić cieniutką warstwą kruchego ciasta i odstawić do lodówki, by się nie ogrzewało.
  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
  • W drugiej misce utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.
  • Dodać ser i śmietankę, a następnie budyń i dokładnie połączyć.
  • Na koniec stopniowo dodawać pianę z białek i delikatnie połączyć łyżką.
  • Na kruchy spód wylać około połowę masy serowej, ułożyć na niej jeżyny i zalać resztą sera.
  • Wierzch posypać płatkami migdałów.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około godzinę. Gdy sernik zbyt mocno się rumieni, można po 40 minutach przykryć go folią aluminiową.
  • Upieczone ciasto zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, by zapobiec opadnięciu.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

 

 

Smacznego :)

 


14 Odpowiedzi

  1. Napaliłaś się na sernik czy na kuriera, bo jakoś nie zauważyłam kontekstu. Super słowo: napaliłam się, znakomicie uatrakcyjniło Twój Blog

  2. Obawiam się, że cukru waniliowego nie użyłaś, użyłaś cukier wanilinowy, a tej różnicy nikt z Was nigdy nie zauważa. Cukier waniliowy w sklepach jest praktycznie nie do kupienia. Można go kupić ale bardzo rzadko i trzeba umieć szukać, nieprawdaż?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *