Ragout z mięsa mielonego z kalarepą

Mimo, że temperatury coraz wyższe, bywają dni, że przydaje się porządne rozgrzewające danie po długim spacerze. Najlepiej, by jego przygotowanie nie zajęło zbyt długo, było pożywne i pełne warzyw, najlepiej tych wiosennych, których przez zimę tak bardzo nam brakowało. Mając na uwadze wszystkie te podpunkty, a trochę z lenistwa, bo tak bardzo nie miałam ochoty  na toczenie całej góry pulpetów, przygotowałam geste i pachnące ragout z mięsa mielonego – pożywny gulasz z dużą ilością gęstego sosu i warzyw.

Konsystencją przypomina bolognese, z powodzeniem też może wystąpić w roli sosu do tagliatelle, ale ja podałam go jako danie jednogarnkowe, potrawkę, która świetnie smakuje o każdej porze dnia, najlepiej z kawałkiem świeżego pieczywa. Porcją warzyw w tym przypadku jest słodka i krucha kalarepa, której smak po ugotowaniu nabiera zupełnie nowego wymiaru. Jeśli zdobędziecie warzywa pierwszej świeżości z liśćmi, również dodajcie je do ragout, będą pyszne.

Składniki:

(4 porcje)

  • 500g mięsa mielonego (wołowe lub wieprzowo-wołowe)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • około 300ml bulionu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 kalarepy z liśćmi
  • 2-3 liście kapusty pekińskiej (opcjonalnie)
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • szczypta mielonego kminku
  • sól/pieprzy/ cukier do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę i czosnek posiekaj. Marchewkę zetrzyj na tarce. Całość wrzuć na rozgrzaną oliwę i zeszklij.
  • Dodaj mięso mielone i rozdrobnij lekko widelcem. Podsmaż chwilę.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę kalarepę.Lekko dopraw solą i pieprzem.
  • Dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe, kminek i bulion i duś aż kalarepka zacznie mięknąć. Nie powinno zająć to więcej niż 15-20 minut.
  • posiekaj liście kalarepy (jeśli są świeże i jędrne) oraz liście kapusty pekińskiej i dodaj do ragout.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
  • Gdy liści zaczną mięknąć dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie cukrem gdyby danie było zbyt kwaskowe.
  • Zdejmij z ognia.
  • Podawaj gorące z pieczywem.

Smacznego!

0

4 Odpowiedzi

  1. Powyższe zdjęcia potwierdzają tylko istotę tego jak ważny jest sposób prezentacji posiłku. Spoglądając na zaprezentowany posiłek – od razu chciałabym go zjeść:)

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu