Rogaliki z makiem z ciasta ziemniaczanego

Blask choinki i dziecięca radość z wymarzonych prezentów jeszcze nie przygasły chociaż po świętach zostały tylko wspomnienia i spiżarnia pełna tradycyjnych smakołyków. Zrobiło się poważnie – czas wyjadać wszystkie ciasta, by przed nowym rokiem móc z czystym sumieniem upiec błyszczący tort pełen przepychu. Tak, tort z kremem mi się właśnie marzy… Taki noworoczny, nieco zwariowany, bogaty w smaku i dekoracjach. Zrobię…

Ale póki co, mam rogaliki – półkruche, lekko wilgotne w środku i kruche z zewnątrz. Z makowym nadzieniem, z orzechami, kandyzowanymi owocami, miodem i czym tylko dusza zapragnie.

Rogaliki są bardzo proste do przygotowania, z pewnością nie sprawią problemu, a świetnie zachowują świeżość przez długi czas. Idealne są nie tylko na święta, ale też w okresie karnawału, jak wszystkie smakołyki, które bez problemu można zjeść w dłoni, nie przerywając zabawy. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców i strucli. Ciasto na bazie ziemniaków świetnie sprawdza się, gdy zależy nam na dłuższym przechowywaniu wypieków.

Składniki:

(około 32 sztuki)

  • 300g ugotowanych ziemniaków
  • 330g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g masy makowej z bakaliami

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki przetrzyj przez sito lub rozgnieć praską.
  • Dodaj wszystkie składniki: mąkę, cukier, proszek, sól, jajka oraz schłodzone masło.
  • Zagnieć jednolite ciasto.
  • Ciasto podziel na 3 części.
  • Każdą z części rozwałkuj na koła. Podziel na 8 trójkątów.
  • Na każdy trójkąt rozkładaj po części masy makowej i lekko rozsmaruj.
  • Zawijaj rogaliki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Lekko zwilżaj mlekiem i posyp suchym makiem.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut na jasnozłoty kolor.
  • Ostudź.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. ~Krystyna says:

    Witam serdecznie Pani Małgosiu .Przepis bardzo mi się spodobał ,jak zresztą CAŁY PANI BLOG .
    Od wczoraj zbieram Pani przepisy na E – mail , są wspaniałe !!!!!!!!!
    WSZYSTKIEGO NAAAAAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU – Pani Fanka – Krystyna

    1. Małgosia Author says:

      Pani Krystyno, bardzo się cieszę, że mogę gościć Panią w swoich skromnych progach. Mam nadzieję, że spędzimy wspólnie wiele smacznych chwil :)

  2. Oooooo! Z ziemniaków? W życiu bym nie pomyślała że można rogaliki z nich zrobić :) cuda ogromne!
    Może kiedyś się skuszę!
    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close