Idą święta wielkimi krokami. Wielu z Was szuka od dawna propozycji świątecznych dań, by móc spokojnie dopiąć wszystko na ostatni guzik zanim zabłyśnie pierwsza gwiazda. Cały rok nie sięgamy po karpie, ale gdy nadchodzi grudzień, przewrotnie nie możemy się doczekać ich na Wigilijnym stole. Moja dzisiejsza propozycja to rolada z karpia w piwie – z odrobiną miodu, z rodzynkami i przyprawami korzennymi – dla mnie bajka! Prezentuje się na talerzu wyjątkowo odświętnie i jestem pewna, że z powodzeniem może odegrać rolę jednej z wigilijnych potraw stanowiąc nie lada konkurencję dla tradycyjnych wersji.
Przygotowanie takiej rolady nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Filetowanie w najgorszym wypadku można pozostawić sprzedawcy, a reszta nie powinna sprawić już żadnych problemów. Skórka ryby jest niezwykle dekoracyjna, a bogaty i dobrze zbalansowany smak całości zadowoli każdego smakosza. Jeśli lubicie dania rybne z takim słodkim, korzennym akcentem, ta rolada z pewnością dogodzi Waszym zmysłom.
Przepis został skomponowany specjalnie dla piwa Książęce chlebowo-miodowe i jest moją propozycję do konkursu „Książęce mistrzostwa smaku”.
Nie cierpię karpia, ale pierwszy raz w życiu zastanawiam się, czy nie zrobić takiego jak ten tutaj! Pani zdjęcia zawsze bardzo zachęcają do gotowania i pieczenia, i chociaż uważałam, że jestem ciapa do pieczenia, to im częściej próbuje to tym lepiej mi wychodzi, więc może przekonam się do karpia ;) Życzę powodzenia w konkursie ;)
Nie lubię karpia, ale Twoja rolada prezentuje się świetnie!: )
Z taką roladą musisz wygrać! Wygląda przepięknie :) Powodzenia.
Nie cierpię karpia, ale pierwszy raz w życiu zastanawiam się, czy nie zrobić takiego jak ten tutaj! Pani zdjęcia zawsze bardzo zachęcają do gotowania i pieczenia, i chociaż uważałam, że jestem ciapa do pieczenia, to im częściej próbuje to tym lepiej mi wychodzi, więc może przekonam się do karpia ;) Życzę powodzenia w konkursie ;)
Wygląda świetnie, ale dla mnie karp to ryba niejadalna.
O-ja-Cie! Pracochlonne to musi byc!
Nie bardziej niż połowa innych potraw świątecznych :)