Rolada z karpia w piwie z rodzynkami

Idą święta wielkimi krokami. Wielu z Was szuka od dawna propozycji świątecznych dań, by móc spokojnie dopiąć wszystko na ostatni guzik zanim zabłyśnie pierwsza gwiazda. Cały rok nie sięgamy po karpie, ale gdy nadchodzi grudzień, przewrotnie nie możemy się doczekać ich na Wigilijnym stole. Moja dzisiejsza propozycja to rolada z karpia w piwie – z odrobiną miodu, z rodzynkami i przyprawami korzennymi – dla mnie bajka! Prezentuje się na talerzu wyjątkowo odświętnie i jestem pewna, że z powodzeniem może odegrać rolę jednej z wigilijnych potraw stanowiąc nie lada konkurencję dla tradycyjnych wersji.

Przygotowanie takiej rolady nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Filetowanie w najgorszym wypadku można pozostawić sprzedawcy, a reszta nie powinna sprawić już żadnych problemów. Skórka ryby jest niezwykle dekoracyjna, a bogaty i dobrze zbalansowany smak całości zadowoli każdego smakosza. Jeśli lubicie dania rybne z takim słodkim, korzennym akcentem, ta rolada z pewnością dogodzi Waszym zmysłom.

rolada z karpia w piwie

Składniki:

(2 rolady: ok 3-4 porcje)

  • 1 średni karp lub 2 gotowe filety ze skórą
  • 1 duża czerwona cebula
  • 100g rodzynek
  • 1,5 szklanki piwa (Książęce chlebowo-miodowe)
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki przypraw korzennych (ziele angielskie, kolendra, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir itp)
  • 50g masła
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 go   goździki
  • sól/pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Karpia oczyść i wyfiletuj ostrym nożem. Z każdego fileta usuń drobne ości.
  • Następnie wyrównaj powierzchnię płatów ścinając nadmiar mięsa z części grzbietowej. W innym przypadku będzie trudno uformować kształtne roladki. Odcięte skrawki mięsa odłóż.
  • Rodzynki zalej 1/2 szklanki piwa i odstaw do namoczenia.
  • Cebulę drobno posiekaj.
  • Na łyżce masła zeszklij cebulę ni rumieniąc jej. Dodaj namoczone rodzynki razem z piwem, dopraw przyprawą korzenną (jeśli używasz gotowej mieszanki do piernika, wybierz taką, która nie ma w składzie kakao, cukru itp dodatków), miodem, solą i pieprzem i duś na intensywnym ogniu aż cały płyn odparuje. Ostudź.
  • Skrawki ryby drobno posiekaj i dodaj do przestudzonych rodzynek z cebulą. Wymieszaj.
  • Filety oprósz solą i pieprzem, a następnie rozsmaruj na nich przygotowany farsz rodzynkowy. Zwiń rolady i zwiąż bawełnianą nicią lub zepnij szpilkami.
  • Na maśle (dobrze rozgrzanym klarowanym lub z odrobiną oliwy, aby zapobiec przypalaniu) podsmaż roladki na złoty kolor z każdej strony. Uważając, aby nie uszkodzić skóry.
  • Rybę zalej szklanką piwa i doprowadź do wrzenia. Dodaj pozostały farsz do sosu i po kilku minutach włóż całość do nagrzanego do 180° piekarnika. Zapiecz przez około 15-20 minut. W tym czasie sos powinien się zredukować i zgęstnieć, a ryba dopiec.
  • Roladki wyjmij z sosu i lekko przestudź.
  • Podawaj pokrojone w plastry, na ciepło lub zimno z sosem.

 Przepis został skomponowany specjalnie dla piwa Książęce chlebowo-miodowe i jest moją propozycję do konkursu „Książęce mistrzostwa smaku”.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Nie lubię karpia, ale Twoja rolada prezentuje się świetnie!: )

  2. Z taką roladą musisz wygrać! Wygląda przepięknie :) Powodzenia.

  3. ~SKYANGEL04051991 says:

    Nie cierpię karpia, ale pierwszy raz w życiu zastanawiam się, czy nie zrobić takiego jak ten tutaj! Pani zdjęcia zawsze bardzo zachęcają do gotowania i pieczenia, i chociaż uważałam, że jestem ciapa do pieczenia, to im częściej próbuje to tym lepiej mi wychodzi, więc może przekonam się do karpia ;) Życzę powodzenia w konkursie ;)

  4. Wygląda świetnie, ale dla mnie karp to ryba niejadalna.

  5. O-ja-Cie! Pracochlonne to musi byc!

    1. Małgosia Author says:

      Nie bardziej niż połowa innych potraw świątecznych :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close