Roladki rybne z kremowym serkiem na purée z groszku i rukoli

Zielone potrawy mają w sobie coś elektryzującego. Jesz i masz wrażenie, że z każdym kęsem pochłaniasz czystą, pozytywną energię i po takim posiłku aż chce się chcieć…

Roladki rybne na puree z groszku i rukoli – to danie chodziło za mną od jakiegoś już czasu i właściwie dopiero teraz pomysł wyklarował się na tyle, by móc go zrealizować z pełnym powodzeniem. I przyznam, że wyszło bajecznie od pierwszego razu i z pewnością danie przygotuję jeszcze nie raz, bo jeden z moich największych kulinarnych faworytów. To kolejny przepis z cyklu szybkich dań zarówno na co dzień i od święta. Wystarczy nie więcej niż 30 minut i zapewniam, że nie trzeba będzie się spieszyć, a efekt jest piorunujący!

Składniki:

(2 porcje)

  • 350g niedużych filetów z białej ryby (sola, tilapia, limanda itp)
  • serek kremowy Apetina – Pesto i rukola
  • 250g zielonego groszku (świeży lub mrożony)
  • 50g rukoli
  • 100ml bulionu warzywnego
  • 80ml śmietanki kremówki
  • 1 cebula dymka
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • sól, pieprz, biały pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dymkę posiekaj i zeszklij na niewielkiej ilości oliwy.
  • Dodaj groszek (odłóż 50g do podania w całości) i chwilę przesmaż. Podlej bulionem i gotuj 7-10 minut.
  • Pozostały groszek (ok 50g) zalej wrzątkiem i pozostaw bez dalszego gotowania. W ten sposób groszek się lekko zblanszuje, ale pozostanie jędrny.
  • Przed końcem gotowania dodaj rukolę i kremówkę.
  • Dopraw do smaku solą i białym pieprzem.
  • Zmiksuj na gładkie puree. Odstaw pod przykryciem.
  • Orzeszki pinii upraż na suchej patelni.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Filety umyj i dokładnie osusz. Podziel wzdłuż na pół, aby uzyskać wąskie paski ryby.
  • Każdy kawałek ryby smaruj kremowym serkiem i oprósz solą i pieprzem. Zwiń dość ściśle w roladkę i nabij na szpikulec do szaszłyków. W zależności od wielkości roladek nabijaj po 3-4 sztuki nie ściskając zbyt mocno.
  • Skrop lekko oliwą i piecz przez około 10-15 minut w zależności od wielkości lub do ścięcia się mięsa ryby.
  • Na talerzach wyłóż po porcji puree, rozłóż rukolę, posyp groszkiem i piniolami. Na wierzch wyłóż szaszłyk z roladek rybnych i skrop lekko oliwą.
  • Podawaj od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

Twoja kuchnia ma to coś

2 Odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *