Roladki ze schabu z serem, boczkiem i suszonymi pomidorami

Piękna, jesienna pogoda nie skłania do przesiadywania w kuchni, jednak po długim spacerze apetyty dopisują każdemu. Musi być smacznie, pożywnie i z pewnością „na szybko”.

Czasami wystarczy po prostu usmażyć schabowe, a ze spiżarni wygrzebać jeszcze jeden słoiczek sałatki z buraczków, ale nawet najlepsze kotlety co drugi dzień mogą się przejeść. Aby nie dopuścić do takiej kulinarnej nudy, wystarczy odrobina wyobraźni i zwykły schab zamienia się w pyszne roladki ze schabu, do których niejedno nadzienie pasuje. Tym razem postawiłam na ser, który spaja wszystko w całość, wędzony boczek i suszone pomidory. Okazało się, że to całkiem udane połączenie, a roladki okazały się hitem dnia.

Z pewnością sprawdzą się na ciepło, a po pokrojeniu w plastry, także na zimno. Jeśli coś zostanie, dodaj do sałatki lub wrapa.

Składniki:

(4-5 porcji)

  • 4-5 kotletów ze schabu (około 500g)
  • około 5 plastrów żółtego sera
  • 5 plastrów wędzonego boczku
  • 5 suszonych pomidorów w oliwie
  • sól
  • pieprz
  • do wyboru: chili, kolendra, zioła prowansalskie
  • jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • bułka tarta

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kotlety rozbij tłuczkiem. Mięso oprósz przyprawami bez soli.
  • Na każdym kawałku ułóż po plasterku sera, boczku i po jednym pomidorze osączonym z oliwy. Zawiń formując roladki. Oprósz solą i pieprzem.
  • Każdą roladkę oprósz w mące otrząsając jej nadmiar.
  • Następnie panieruj mięso w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  • Obsmaż na rumiano z każdej strony na maśle lub oliwie, a następnie wstaw na 20 minut do piekarnika, aby roladki dopiekły się w środku.
  • Podawaj z ziemniakami i surówką. Świetnie smakują też na zimno jako składnik wrapa lub surówki, a także po pokrojeniu w plastry, jako składnik tzw. „zimnej płyty”.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Z Twoich przepisów mogę zrobić wszystko. :) Także zrobię i roladki.

  2. Właśnie w niedzielę zrobiłam rodzince na obiad.
    Można też pierś z kurczaka tak zrobić.Ja obłożyłam brukselką przed zapieczeniem i ziemniaczkami ugotowanymi al dente.
    Od dawna znam ten przepis-można zamiast pomidorów ogórek konserwowy-pycha.

  3. O to też super wygląda, dzięki.

  4. Wyglądają super smakowicie, ale mam pytanie: jaka ma być temperatura piekarnika?

    1. Małgosia Author says:

      180 stopni bez termoobiegu wystarczy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close