Rosti ze szparagami, groszkiem i jajkiem w koszulce

Są takie dni, że kreatywności udaje się wykrzesać zaledwie na chleb z masłem i takie właśnie naszły mnie dni ostatnio. Remont, spacer, ćwiczenia z fizyki  – każdy powód był dobry, aby obiad zacząć przygotowywać w ostatniej chwili. Odkurzyliśmy stare dobre przepisy z makaronem – bazyliowe pesto, pomidorki cherry, czy stara, dobra carbonara. Były też rosti – nietypowe, bo z surowych, młodych ziemniaków – przepyszne! W towarzystwie szparagów i groszku prezentowały się wyśmienicie. Jajko w koszulce dopięło wszystko na ostatni guzik i całość okazała się nie tylko pysznym, ale też pełnowartościowym i sycącym daniem. Dodatkowym jego atutem jest to, że nie wymaga długich przygotowań i stania przy kuchence.

To danie z pewnością spodoba się domownikom, a rustykalny sposób podania świetnie sprawdza się przy takich szybkich daniach. To jedna z tych pozycji kulinarnych, które z pewnością powinny stanąć na naszych stołach.

Składniki:
(3-4 porcje)

  • 750g młodych ziemniaków
  • 250g zielonych szparagów
  • 150g mrożonego groszku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1/2 cytryny
  • jajka – 1-2 na osobę
  • sól
  • pieprz
  • olej lub oliwa do smażenia
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Lekko odciśnij zgromadzony płyn. Dopraw solą, pieprzem oraz pieprzem cytrynowym do smaku.
  • Na rozgrzaną patelnię wlej olej i układaj placki z ziemniaków lekko je ściskając, aby się nie rozpadły. Smaż na złoty kolor. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Szparagi umyj i skrop oliwą, posól do smaku. Grubsze łodyżki możesz przekroić wzdłuż na pół. Ułóż w naczyniu.
  • Cytrynę pokrój na plasterki lub cząstki i rozłóż pomiędzy rosti  i szparagi w naczyniu. Z części wyciśnij sok i skrop warzywa.
  • Całość wstaw do nagrzanego do 180°C i zapiecz przez około 20 minut.
  • W szerokim, niskim garnku zagotuj wodę. Do wrzątku wlej łyżkę octu i zamieszaj.
  • Wybijaj po jednym jajku do małej miseczki i przelewaj je z niskiej odległości wprost do wrzątku. Gotuj 3 minuty na najmniejszym ogniu.
  • Do gorącej „zapiekanki” dodaj groszek i odstaw na chwilę aż podgrzeje się w potrawie. One nie wymagają gotowania.
  • Ugotowane jajka odsącz z nadmiaru wody i przełóż na rosti.
  • Skrop całość oliwą i dopraw do smaku solą i pieprzem w razie konieczności.
  • Podawaj od razu.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Dzisiaj będę robić to według twojego przepisu. Zobaczymy czy wyjdzie dobry bo na zdjęciu wygląda smakowicie

  2. Dopiero w tym roku odkryłam szparagi! Zrobiłam pesto i tak mi zasmakowało, że teraz mogłabym jeść je codziennie!

  3. Super połączenie smaków, niby to w zasadzie 4 składniki, a jaka uczta!
    Pozdrawiam!
    kornikwkuchni. blogspot .com

    1. Małgosia Author says:

      Takie najprostsze rozwiązania lubię najbardziej. Danie wcale nie musi mieć długiej listy składników, aby zachwycić smakiem :)

  4. Fantastyczny przepis :) Niby takie placki ziemniaczane z jajkami w mundurkach, ale wszystko zupełnie inaczej :) Proste jedzenie jest najlepsze na świecie!

  5. Ostatnio zaczęłam przekonywać się do szparagów i szukam fajnych przepisów, a to danie wygląda cudownie ♥
    Pozdrawiam

  6. Och, ale smakowicie wyglądają te zdjęcia!

  7. Malgosiu:)juz cie lubie:)

  8. Oj, chyba muszę w końcu się zdecydować na te szparagi bo co wchodzą na kulinarnego bloga, tam wszędzie królują! ;)

  9. na oko to brakuje jakiegoś dodatku na przełamanie smaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close