Roszponka vinaigrette z orzechami i boczkiem - Ósmy Kolor Tęczy

Roszponka vinaigrette z orzechami i boczkiem

Pomijając fakt wejścia w posiadanie uroczej, ale zupełnie niepraktycznej trzepaczki do jajek, czy sosu, chciałam przedstawić Wam lekką i smakowitą propozycję sałatki. Jest nią roszponka z boczkiem i orzechami. Jest tak niesamowicie wiosennie zielona, że aż nie mogłam się przestać na nią gapić… Smaku nie muszę zachwalać, wystarczy spojrzeć na listę składników, by wyobrazić sobie, jaka była pyszna. Do jej przygotowania użyłam klasycznego sosu vinaigrette na oleju rzepakowym. Lubię, ponieważ jego neutralny smak nigdy nie kłóci się z potrawą, jest tani i nasz rodzimy, a na dodatek zdrowy i wartościowy, o czym często zapominamy.

Podoba mi się idea promowania naszego rodzimego oleju rzepakowego dobrej jakości. Gdy Polska zachłysnęła się zagranicznymi produktami odsunęliśmy go na drugi, a nawet trzeci plan – bo tani, zwyczajny i taki olejowy w smaku… I niezależnie od tego jak bardzo kocham kuchnię śródziemnomorską i aromatyczną oliwę extra vergine muszę stwierdzić, że nie nadaje się ona do wszystkiego. Dla przykładu, na niej nie usmażymy frytek, czy kotletów, a przynajmniej mam taką cichą nadzieję…

Jeśli macie ochotę poczytać więcej na temat zalet oleju rzepakowego i jego szerokiego zastosowania, nie tylko w kuchni, zapraszam do zapoznania się z Pokochaj Olej Rzepakowy

sałatka z roszponki

Sałatka z roszponki z orzechami i boczkiem

Czas przygotowania: 10 minutes
Czas całkowity: 10 minutes
Okazja: Sałatka
Porcji: 2 porcje

Składniki

  • 100-150 g roszponki
  • 1 szalotka
  • 100 g chudego wędzonego boczku
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki octu winnego z białego wina
  • 1 łyżeczka delikatnego w smaku miodu
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • sól
  • czarny pieprz

Przygotowanie krok po kroku

  • Roszponkę przebrać, umyć i dokładnie osuszyć.
  • Na suchej patelni uprażyć orzechy. Ostudzić.
  • Boczek pokroić na bardzo drobną kostkę. Wrzucić na suchą patelnię i obsmażyć mocno na małym ogniu, by wytopiło się jak najwięcej tłuszczu, a kostki były złote i chrupkie. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i ostudzić.
  • Szalotkę drobno posiekać. Dodać sól, pieprz i miód i zalać octem winnym. Odstawić na kilka minut, by sól się rozpuściła, a cebulka lekko zmiękła.
  • Dodać olej i trzepaczką (lub w shakerze/słoiczku) połączyć wszystkie składniki na jednolity sos.
  • Delikatnie pokryć sałatę sosem.
  • Posypać boczkiem i orzechami.
  • Podawać od razu.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

 

 

Smacznego !

Wpis sponsorowany przez olej rzepakowy oraz portal Uroda i Zdrowie

wpis sponsorowany oznaczenie graficzne

 

 

 

6 Odpowiedzi

    1. Na razie tylko na talerzu, ale trzeba mieć nadzieję, że ten śnieg za oknem w końcu przestanie sypać :)

    1. Wprawdzie do lata jeszcze daleko – ba, nawet wiosny nie widać, ale ja roszponkę mogę jeść przez okrągły rok :)

  1. Też gorąco wspieram promowanie naszego polskiego, płynnego złota :) Cudze chwalicie, swego nie znacie… a olej rzepakowy ma przecież najlepszy skład tłuszczowy spośród olejów! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *