Sałatka z roszponki z jajkiem i chrupiącymi okruchami

Poranny spacer skończył się bajecznym orzeźwieniem i podładowaniem akumulatorów wyczerpanych weekendowym szaleństwem. Z przyjemnością przysiadłam na małej, drewnianej ławeczce pod oknem obserwując jak córka z radością biega po świeżej trawie w poszukiwaniu stokrotek. Łapałam każdy ciepły promień słońca…

Po powrocie do domu zauważyłam, że na moim nosie pojawiły się pierwsze złociste refleksy wiosennej opalenizny. Poza tym zgłodniałam…

W jednej chwili w głowie zaświtał mi pewien pomysł… A gdyby tak… Musiałam to zrobić! A teraz polecam Wam, bo było pysznie. Może niezupełnie „light”, ale chyba jeszcze w granicach zdrowego rozsądku.

Oto sałatka z roszponki, mojej ukochanej, z jajkiem na twardo. Zamiast grzanek, o których marzyłam,  użyłam niezbyt drobno tartej pszennej bułki podsmażonej na odrobinie aromatyzowanej oliwy. Wykorzystałam bułkę własnoręcznie mieloną, dlatego byłam pewna jej dobrego smaku i jakości – warto robić to samemu. Smak całości zaostrzyłam szalotką i odrobiną soku z cytryny.

Przepis godny wypróbowania – zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem.

No ratings yet

Sałatka z roszponki z jajkiem i oktuchami

Porcji 1 os.
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 10 mins
Czas całkowity 20 mins

Składniki

  • garść roszponki lub innej ulubionej sałaty
  • 1 jajko
  • 1 mała szalotka
  • 2 łyżki grubo mielonej bułki tartej najlepiej własnej produkcji
  • 1-2 łyżki oliwy aromatyzowanej chili lub czosnkiem
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • oliwa do skropienia sałaty

Sposób przygotowania

  • Jajko ugotować na twardo i ostudzić. Obrać i pokroić na ćwiartki.
  • Roszponkę umyć i osuszyć. Ułożyć na dnie miseczki.
  • Szalotkę posiekać w piórka. Oprószyć sałatę.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać bułkę i usmażyć na jasnozłoty kolor.
  • Jajko ułożyć na sałacie. Skropić lekko oliwą i sokiem z cytryny. Oprószyć solą morską do smaku..
  • Sałatkę posypać z wierzchu chrupiącą bułką tartą.
  • Wszystko oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Okazja: Sałatka

 

Join the Conversation

  1. Cudownie podane! Nie mozna sie nie usmiechnac :)

    1. Pastelle Author says:

      Czyli zamierzony cel osiągnęłam :) Dziękuję.

  2. Apetycznie się prezentuje :) Ja zamiast oliw smakowych ostatnio stosuję oleje smakowe (w sensie że nie na oliwie z oliwek, tylko na oleju rzepakowym) – zdrowiej ale też smaczniej moim zdaniem bo nie tak gorzko :)

    1. Pastelle Author says:

      Tak, również znam, bardzo lubię smakowe oleje i często ich używam, ale do smaku oliwy jednak mam słabość i zawsze mam buteleczkę w szafce :) W tej sałatce oleje równie dobrze się sprawdzą :) Dziękuję za odwiedziny :)

    1. Pastelle Author says:

      Nie powstrzymuj tego ;)

  3. Doszłyśmy do tego samego wniosku :) Jajka przede wszystkim. Właśnie pałaszuję warzywny omlet, co prawda nie taki efektowny jak Twoja roszpunkowa delicja, ale równie smaczny.
    Muszę wykorzystać patent z bułką tartą :)

    1. Pastelle Author says:

      Mniam, warzywny omlet też jest pyszny. Muszę zrobić niedługo :) Bułkę tartą wypróbuj, świetnie zastępuję grzanki, ale zrób ją sama, kupna nigdy nie będzie tak smaczna :)

  4. Tak proste, a wygląda i na pewno smakuje obłędnie

    1. Pastelle Author says:

      Warto było zrobić :)

  5. My też kochamy sałatki :) Dlatego zorganizowaliśmy konkurs na najlepszą sałatkę lata 2013! Więcej szczegółów na naszym fanpage’u

    P.S. Na zgłoszenia czekamy do 19 sierpnia!

  6. przepięknie podane. wygląda niezwykle apetycznie. aż się głodna zrobiłam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close