Poranny spacer skończył się bajecznym orzeźwieniem i podładowaniem akumulatorów wyczerpanych weekendowym szaleństwem. Z przyjemnością przysiadłam na małej, drewnianej ławeczce pod oknem obserwując jak córka z radością biega po świeżej trawie w poszukiwaniu stokrotek. Łapałam każdy ciepły promień słońca…
Po powrocie do domu zauważyłam, że na moim nosie pojawiły się pierwsze złociste refleksy wiosennej opalenizny. Poza tym zgłodniałam…
W jednej chwili w głowie zaświtał mi pewien pomysł… A gdyby tak… Musiałam to zrobić! A teraz polecam Wam, bo było pysznie. Może niezupełnie „light”, ale chyba jeszcze w granicach zdrowego rozsądku.
Oto sałatka z roszponki, mojej ukochanej, z jajkiem na twardo. Zamiast grzanek, o których marzyłam, użyłam niezbyt drobno tartej pszennej bułki podsmażonej na odrobinie aromatyzowanej oliwy. Wykorzystałam bułkę własnoręcznie mieloną, dlatego byłam pewna jej dobrego smaku i jakości – warto robić to samemu. Smak całości zaostrzyłam szalotką i odrobiną soku z cytryny.
Przepis godny wypróbowania – zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem.

Sałatka z roszponki z jajkiem i oktuchami
Składniki
- garść roszponki lub innej ulubionej sałaty
- 1 jajko
- 1 mała szalotka
- 2 łyżki grubo mielonej bułki tartej najlepiej własnej produkcji
- 1-2 łyżki oliwy aromatyzowanej chili lub czosnkiem
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól morska
- czarny pieprz
- oliwa do skropienia sałaty
Sposób przygotowania
- Jajko ugotować na twardo i ostudzić. Obrać i pokroić na ćwiartki.
- Roszponkę umyć i osuszyć. Ułożyć na dnie miseczki.
- Szalotkę posiekać w piórka. Oprószyć sałatę.
- Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać bułkę i usmażyć na jasnozłoty kolor.
- Jajko ułożyć na sałacie. Skropić lekko oliwą i sokiem z cytryny. Oprószyć solą morską do smaku..
- Sałatkę posypać z wierzchu chrupiącą bułką tartą.
- Wszystko oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Cudownie podane! Nie mozna sie nie usmiechnac :)
Czyli zamierzony cel osiągnęłam :) Dziękuję.
Apetycznie się prezentuje :) Ja zamiast oliw smakowych ostatnio stosuję oleje smakowe (w sensie że nie na oliwie z oliwek, tylko na oleju rzepakowym) – zdrowiej ale też smaczniej moim zdaniem bo nie tak gorzko :)
Tak, również znam, bardzo lubię smakowe oleje i często ich używam, ale do smaku oliwy jednak mam słabość i zawsze mam buteleczkę w szafce :) W tej sałatce oleje równie dobrze się sprawdzą :) Dziękuję za odwiedziny :)
ale bym zjadła…
Nie powstrzymuj tego ;)
Doszłyśmy do tego samego wniosku :) Jajka przede wszystkim. Właśnie pałaszuję warzywny omlet, co prawda nie taki efektowny jak Twoja roszpunkowa delicja, ale równie smaczny.
Muszę wykorzystać patent z bułką tartą :)
Mniam, warzywny omlet też jest pyszny. Muszę zrobić niedługo :) Bułkę tartą wypróbuj, świetnie zastępuję grzanki, ale zrób ją sama, kupna nigdy nie będzie tak smaczna :)
Tak proste, a wygląda i na pewno smakuje obłędnie
Warto było zrobić :)
My też kochamy sałatki :) Dlatego zorganizowaliśmy konkurs na najlepszą sałatkę lata 2013! Więcej szczegółów na naszym fanpage’u
P.S. Na zgłoszenia czekamy do 19 sierpnia!
przepięknie podane. wygląda niezwykle apetycznie. aż się głodna zrobiłam.