Rożki z ciasta filo z botwinką i bryndzą

Do przygotowania tego dania zainspirowały mnie greckie spanakopitas. Kupując dorodny pęczek wiosennej botwinki wiedziałam, że to musi być pyszne. Wprawdzie nieomal zjedliśmy połowę farszu przygotowanego do rożków zanim w nich się jeszcze znalazł, ale w końcu trudno się dziwić – był wyjątkowo smaczny i z powodzeniem mógłby pełnić rolę pysznej „jarzynki” do obiadu.

Ja jednak poszłam o krok dalej i upiekłam z jego wykorzystaniem rożki z ciasta filo. Nie uległam jednak pokusie zrobienia domowego ciasta i wybrałam gotowe płaty, które zresztą czekały w lodówce od pewnego czasu na swoją kolej. Chrupiące ciasto, pękające w ustach, rumiane i pachnące masłem, skrywające soczysty, botwinkowy farsz z dodatkiem orzechów i kremowej bryndzy. Takie nasze, polskie, swojske spanakopitas. Wyszły wyśmienite, polecam!

Jeśli nie przepadasz za ciastem filo lub masz problem z jego zakupem, rożki wyjdą równie smaczne z ciasta francuskiego.

Składniki:

(około 8 sztuk)

  • 1 duży pęczek botwinki
  • 150g bryndzy
  • 1/3 szklanka orzechów włoskich
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta mielonej kolendry
  • oliwa/masło do smażenia
  • 50g roztopionego masła do smarowania ciasta
  • ciasto filo

Przygotowanie krok po kroku:

  • Orzechy upraż na suchej patelni aż się zrumienią i zaczną intensywnie pachnieć
  • Cebulę i czosnek posiekaj. Wrzuć na rozgrzaną patelnię z oliwą lub masłem. Zeszklij.
  • Botwinkę posiekaj dość drobno wraz z młodymi buraczkami. Dodaj do zeszklonej cebulki. Duś aż lekko zmięknie.
  • Dopraw do smaku (sól ostrożnie, ser jest słony) i odstaw do wystygnięcia.
  • Do chłodnej botwinki dodaj orzechy i pokruszoną bryndzę. Wymieszaj delikatnie.
  • Masło roztop.
  • Rozkładaj kolejne płaty ciasta filo i smaruj je masłem. Na rożki użyj 3 warstw ciasta  (każda warstwa powinna być natłuszczona masłem lub oliwą dobrej jakości, jeśli nie używasz masła).
  • Ciasto pokrój na pasy o szerokości około 10cm, o długości płatów ciasta. Na każdy kawałek układaj po porcji farszu i składaj w trójkąty – jak amerykańską flagę – aż do końca paska.
  • Przed upieczeniem każdy rożek posmaruj masłem i piecz w 180° przez około 15 minut lub na złoty kolor.
  • Podawaj na ciepło lub zimno w dipem jogurtowo-czosnkowym, koperkowym lub innym ulubionym.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Witam fajny pomysł z tymi różkami. Poza tym składniki, które zostały tu zastosowane są naprawdę w moim guście. Chyba zjem sobie niedługo taki obiad bo przepis wygląda naprawdę apetycznie.

  2. Jaki fajny polsko-grecki mariaż :-)

  3. Oj, to musiało być pyszne! Podoba mi się, że dodałaś bryndzę – ja robiłam już kilka razy spanakopitas z różną zieleniną, ale zawsze dawałam fetę.

  4. Z takim nadzieniem musiały smakować obłędnie :)

  5. Czy to ciasto filo zawiera jakieś składniki nie-wegańskie? Bryndzę zastąpię wędzonym tofu, ale nie jestem pewna co do ciasta…

    1. Małgosia Author says:

      Powinno być weganskie. Mąka, woda, oliwa, ale zawsze warto spojrzeć na skład.

  6. Mmm wygląda mega smacznie, na pewno spróbuję. Zapraszam do mnie na babeczki ;)

  7. no na pewno są smakowite ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close