Rustykalny sernik ze śliwkami

Gdzieś za rogiem już puka jesień do okien… Zagląda do ciepłych domów razem z wciąż jeszcze ciepłymi promieniami wrześniowego słońca. Jeszcze jej nie widać gołym okiem, choć jarzębiny już czerwienią się na gałęziach, a chłodne poranki srebrzą się rosą misternie ponawlekaną na nici pajęczyny… Chwytam więc ostatnie ciepłe dni za pazuchę, by cieszyć się nimi jak najdłużej. Zamykam w zdjęciach zieleń liści – na zimę będzie jak znalazł, jak rozgrzewający kompot śliwkowy ze słoika.

Gdzieś po drodze wpadły mi do koszyka śliwki. Pachnące, soczyste i słodkie. Takie są tylko teraz, tylko u nas. Oprócz rzędu dumnie wypinających pierś słojów z kompotami piekę ciasta, drożdżówki i sernik. Ten ostatni wydaje mi się najlepszy, bo kto nie lubi sernika. A ten sernik jest nie dość, że pyszny, to jeszcze bajecznie prosty – na ucieranym, wilgotnym i delikatnym cieście. Nie może się nie udać,a śliwki w nim, jak ametystowe guziki w odświętnym płaszczu – dodają szyku i dobrego smaku.

A jeśli interesuje Was jaki śliwkowy kompot lubię najbardziej i jak najchętniej go wyjadam, zachęcam do odwiedzenia bloga hellozdrowie, gdzie miałam przyjemność podzielić się przepisem na śliwki z kremem kokosowym. Pyszne i wyjątkowe tak jak miejsce, w którym znalazł się ten przepis.

Składniki:

(blacha o wym. 25×30)

  • 300g twarogu sernikowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200g mąki pszennej tortowej
  • 125g cukru
  • 4 jajka
  • 175g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250g śliwek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ze śliwek usuń pestki i pokrój na połówki lub ćwiartki.
  • Twaróg wymieszaj z jajkiem, ekstraktem oraz cukrem za pomocą łopatki lub trzepaczki. Nie ubijaj, wymieszaj tylko do połączenia się składników. Odstaw.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem i solą na jasną i puszystą masę.
  • Następnie nie przerywając ucierania dodawaj po jednym jajku i ucieraj aż dokładnie połączą się z masą maślaną.
  • Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj krótko, tylko do połączenia się składników.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełóż ciasto ucierane i rozsmaruj na całej powierzchni.
  • Na ciasto rozłóż łyżką ser i za pomocą patyczka lub noża przemieszaj lekko tworząc „esy floresy”
  • Na wierzch rozrzuć cząstki śliwek.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 35-45 minut lub do chwili aż ciasto wyrośnie na całej powierzchni i zrumieni się.
  • Wystudź.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Sernika ze śliwkami to ja jeszcze nie jadłam , czas wypróbować , bo wygląda bardzo zachęcająco :)

    1. Małgosia Author says:

      Spróbuj koniecznie, jest pyszny.

  2. fajny ten sernik
    i jak zwykle śliczne zdjęcia.

    Ja uwielbiam śliwki
    a za węgierki dam się pokroić :) )
    Ze śliwek robię dżem na … zaparcia (również)

    Do sernika nie odważyłaby się śliwek dodać.
    Jakoś nie czuję takiego połączenia.
    Ale kto wie …
    Może warto sprawdzić.

    Pozdrawiam

    1. Małgosia Author says:

      Warto, zdecydowanie warto.

  3. Jaki wymiar musi mieć blaszka?

    1. Małgosia Author says:

      Tak jak napisałam w przepisie, blaszka 25x30cm.

  4. Ciasto wygląda wspaniale. Czy jest ryzyko, że się nie uda? Jak tego uniknąć?

    1. Małgosia Author says:

      Warto użyć składników o temperaturze pokojowej, aby ciasto ładnie i równo się piekło, ale to naprawdę łatwe ciasto, szansa na niepowodzenie jest naprawdę niewielka. Wystarczy trzymać się przepisu.

  5. trzeba zrobić, póki śliwki na straganach!

  6. Mmm, wybornie musiał ten sernik smakować :)

  7. Przepyszne ciasto, dzis zrobilam :-) czekam na meza. Moje pierwsze zrobione ciasto od 22lat. Twoje przepisy sa swietne :-) pozdrawiam

    1. Małgosia Author says:

      Bardzo się cieszę, że smakowało. Mam nadzieję, że mąż się ucieszył ;)

  8. No to rozumiem. Prawdziwe, pyszne i smakowicie wyglądające jedzenie. Będę tu zaglądać. Pozdrawiam.

    1. Małgosia Author says:

      Zapraszam :)

  9. Mezowi bardzo smakowalo :-) Jak tylko bede miala chwile zawsze cos zrobie z Twoich przepisow.

    1. Małgosia Author says:

      Super, zapraszam jak najczęściej :)

  10. Mam pytanko czy masło należy utrzeć mikserem czy ręcznie łopatką lub łyżką?

    1. Małgosia Author says:

      Ciasto najlepiej utrzeć z pomocą miksera.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close