Rustykalny torcik czekoladowy

Tort czekoladowy był już moim blogowym temtem… Ci, co jedli wiedzą, że był pyszny… Ten miał być wirtualnym prezentem dla Lilii i jej czytelników, z okazji pierwszych urodzin jej bloga, ale niestety z powodu choroby najmłodszej nie udało mi się dokończyć go na czas. Mam nadzieję, że będę mogła się wkrótce jakoś zrehabilitować.

Dzisiejsza wersja jest równie smaczna, może nieco lżejsza, bardziej rustykalna, na pewno odrobinę prostsza w wykonaniu. Prostsza, ze względu na ciasto maślankowe, które dobrze sprawdza się w zastępstwie biszkoptu, a jest znacznie mniej wymagające i delikatne niż on. Już samo ciasto funduje porządny zastrzyk czekoladowej energii, a w połączeniu z kremem sprawia, że trudno się mu oprzeć.

No ratings yet

Rustykalny tort czekoladowy

Porcji 22 cm średnicy
Czas przygotowania 45 mins
Czas gotowania 45 mins
Czas całkowity 1 hr 30 mins

Składniki

  • - 3/4 szklanki kakao
  • - 1 1/2 szklanki mąki
  • - 1 1/2 szklanki cukru
  • - 3/4 łyżeczka proszku do pieczenia
  • - 1/4 łyżeczki sody
  • - 1/2 łyżeczki soli
  • - 3 jajka
  • - 3/4 szklanki maślanki
  • - 3/4 szklanki ciepłej wody
  • - 3 łyżki oleju
  • - 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • - 1 łyżeczka esencji waniliowej

Krem (frosting):

  • 2 1/4 szklanki miałkiego cukru pudru
  • 1/4 szklanki ciemnego kakao
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 170 g śmietankowego serka typu Philadelphia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania

  • Kakao, mąkę, proszek do pieczenia, kawę, cukier i sól przesiać do miski i wymieszać.
  • Dodać pozostałe składniki i ucierać przez kilka minut mikserem.
  • Przelać do tortownicy (średnica ok 22cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec przez ok 40-45 minut w temperaturze 175°C lub do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu odstawić na 15 minut, a następnie wyjąć z tortownicy i ostudzić na kratce.

Frosting:

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić.
  • Do miski przesiać cukier puder, kakao i sól. wymieszać.
  • W drugiej misce utrzeć na gładką masę miękkie masło, dodać serek (również w temperaturze pokojowej) i utrzeć na gładką masę.
  • Zwolnić obroty miksera i dodawać partiami suche składniki nie przerywając ucierania.
  • Następnie wlewać rozpuszczoną czekoladę równomiernym strumieniem do kremu, wciąż ucierając.
  • Gdy krem będzie już gładki i puszysty dodać kwaśną śmietanę (o temperaturze pokojowej) i utrzeć chwilę, do połączenia składników.

Dekorowanie tortu:

  • Ostudzone ciasto (można upiec dzień wcześniej) przekroić na pół.
  • Krem podzielić na dwie części, jedną lekko schłodzić, dzięki czemu zgęstnieje i nie będzie wyciekał z ciasta.
  • Schłodzony krem przełożyć na dolny placek ciasta i rozsmarować. Przykryć drugim plackiem.
  • Rozsmarować drugą cześć kremu na torcie. Schłodzić.
  • Krem po schłodzeniu mocno gęstnieje, dzięki temu dobrze trzyma kształt, ale w temperaturze pokojowej jest dość rzadki. Jeśli chcemy pomiędzy placki ciasta dać więcej kremu, dobrze byłoby go lekko schłodzić (nie za bardzo, przez kilka minut). Nie będzie wypływał po nałożeniu górnej warstwy.
  • Wierzch tortu świetnie prezentuje się w takim nieco rustykalnym stylu, dlatego też w tym przypadku użyłabym kremu w temperaturze pokojowej, pozwalając mu częściowo "panować nad sytuacją".

Podpowiedzi i notatki

  • Krem po schłodzeniu mocno gęstnieje, dzięki temu dobrze trzyma kształt, ale w temperaturze pokojowej jest dość rzadki. Jeśli chcemy pomiędzy placki ciasta dać więcej kremu, dobrze byłoby go lekko schłodzić (nie za bardzo, przez kilka minut). Nie będzie wypływał po nałożeniu górnej warstwy.
  • Wierzch tortu świetnie prezentuje się w takim nieco rustykalnym stylu, dlatego też w tym przypadku użyłabym kremu w temperaturze pokojowej, pozwalając mu częściowo "panować nad sytuacją".
Okazja: Wypieki

 

Join the Conversation

  1. OMG! Tak z rana.. to zabójstwo dla mnie.. ja tak kocham czekoladę…

    1. Pastelle Author says:

      Ależ, Moja Droga, czekolada jest dobra o każdej porze ;) Szczególnie zimą :)

  2. Absolutnie się zgadzam – czekolada zawsze i wszędzie;)

  3. wow.. ile czekolady!
    wygląda wspaniale.

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję :) I tak też smakuje :)

    1. Pastelle Author says:

      Cieszę się, że się podoba. Dziękuję i pozdrawiam :)

  4. Cudnie wyglada! Jasniejszy krem pieknie kontrastuje z ciemnym ciastem.

  5. Ta czekolada wodzi na pokuszenie!!! :)

  6. Jak dla mnie obłęd w wyglądzie-cudo :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close