Ryż na słodko zapiekany w jabłku.

 

Podobny ryż jadłam po raz pierwszy w szkolnej stołówce. Pamiętam jak dziś, że po powrocie ze szkoły zażyczyłam sobie taki sam w domu. Miał być z łyżką masła i łyżką cukru… Ten opis moja mama wspomina z uśmiechem na ustach, a mnie szkolna stołówka kojarzy się właśnie z tym daniem – może dlatego, że zbyt długo nie jadłam szkolnych obiadów. W każdym razie ryż ugotowany na gęsto na mleku uwielbiam do dziś.

Moja wersja tego dania jest nieco inna. Biel ryżu przełamują liczne rodzynki i nieśmiałe kawałeczki jabłka. Całość pachnie cynamonem i wanilią. Sprawdza się zawsze i wszędzie – od śniadania po kolację… Tym razem ryż zaserwowałam w jabłkowej miseczce, dzięki czemu zyskał nie tylko na prezentacji, ale też na smaku, ponieważ został wzbogacony aromatem pieczonego jabłka.

 


Składniki:

  • 4 duże rumiane jabłka
  • szklanka okrągłego ryżu
  • 2 szklanki mleka
  • łyżka masła
  • garść rodzynek
  • cukier waniliowy (z prawdziwą wanilią)
  • szczypta soli
  • cynamon
  • ewentualnie ok 3 łyżki kremówki

Przygotowanie:

  • Ryż zagotować z mlekiem, łyżką masła i szczyptą soli (chyba, że masło masło jest solone). Gotować na półtwardo, aż zacznie gęstnieć. W razie potrzeby dolać odrobinę mleka – ryż nie powinien być zupełnie suchy. Doprawić do smaku cukrem waniliowym i zestawić z ognia.
  • Z jabłek ostrym nożem odkroić czubki. Usunąć gniazda nasienne, a następnie wydrążyć miąższ, pozostawiając około 0,5cm przy skórce.
  • Wydrążony miąższ pokroić i dodać do ryżu.
  • Rodzynki opłukać i dodać do ryżu. Wymieszać.
  • Wydrążone jabłka napełnić ryżem. Z wierzchu oprószyć lekko cynamonem, przykryć odkrojonym wcześniej czubkiem jabłka. Jabłka ustawić na blaszce. Na dno wlać 0,5-1cm wody.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200°C i zapiekać około 30 minut.
  • Podawać na ciepło.
Smacznego !

Join the Conversation

  1. Co za pomysł! :) Muszę kiedyś spróbować.

    1. Pastelle Author says:

      :)

  2. cudne w smaku i cudnie podane!:))

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję :)

  3. ale apetyczne! musi być pyszne :)

  4. u mnie w domu robimy sobie często ryz zapiekany z jabłkami na wierzchu, a do tego śmietana z cukrem, pycha :)

    1. Pastelle Author says:

      Właśnie, słodka śmietanka… Tylko tego mi brakowało, ale akurat brakło ;)

  5. bardzo lubię zapiekane jabłka. :) przypominają mi dzieciństwo.

    1. Pastelle Author says:

      Również bardzo lubię, choć moja mama rzadko je robiła. Za to ryż często wypraszałam ;)

    1. Pastelle Author says:

      Zawstydziłam się, dziękuję :)

  6. Oj, chyba w weekend popełnię takie jabłuszka :) Bardzo apetyczne!

    1. Pastelle Author says:

      Niby nic szczególnego. Zwykły ryż z jabłkiem, ale wygląda wyjątkowo i jesiennie :)

  7. Wygląda niebiańsko, delikatnie i smakowicie :)
    Zapraszam

  8. Fajny sposób na podanie ryżu z jabłkami do tej pory mieszałam skladniki lub układałam je warstwami po czym zapiekałam w naczyniu a tu naczyniem jest jabłko:) fajnie

  9. Mam pytanie – w przepisie jest ryż okrągły – czy to taki sam ryż jak do sushi?

    1. Pastelle Author says:

      Odmian ryżu jest masa, wszyscy to wiemy. Do deserów najlepsze są te krótko-ziarniste, kleiste po ugotowaniu. Okrągłe ziarna dużo lepiej sprawdzają się w daniach tego typu. Ten do sushi też będzie dobry. Ostatecznie można zrobić to danie z takiego, jaki się akurat ma, jednak zdecydowanie wybrałabym biały i nie polecam parboiled.

  10. pomysł pierwsza klasa;)

  11. Jabłko wygląda fantastycznie!

  12. Pycha! Cynamon daje świetny aromat i smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close