Sajgonki z groszkiem i krewetkami

Nowy rok to świetna okazja, by wypróbować wszystkie te pomysły, które od dawna czekały na realizację i przez cały rok powracały niczym bumerang. Na przykład takie sajgonki z groszkiem i krewetkami – są nie tylko pyszne, ale świetnie sprawdzają się podczas karnawałowych imprez – lepszej okazji do ich spróbowania już pewnie nie będzie.

Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i jest bardzo proste. Pozostawiają też pewne pole do improwizacji. Jeśli właśnie rozpoczynasz noworoczną dietę, możesz podać je bez smażenia. Są równie pyszne, wystarczy tylko usmażyć lub ugotować wcześniej krewetki.

No ratings yet

Sajgonki z groszkiem i krewetkami

Prosta przekąska lub lekkie danie na wiele okazji
Porcji 4 os.
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Czas całkowity 40 minuty

Składniki

  • 10-12 arkuszy papieru ryżowego
  • 100 g makaronu ryżowego typu nitki
  • 200 g mrożonego groszku
  • po pęczku bazylii mięty i  kolendry
  • 150 g obranych krewetek
  • olej do smażenia opcjonalnie
  • sól pieprz do smaku
  • łyżka sezamu

Sposób przygotowania

  • Groszek wrzuć na 1-2 minuty do wrzątku, a następnie odcedź. Odsączony groszek rozgnieć niezbyt starannie widelcem.
  • Makaron ryżowy zalej wrzącą wodą i pozostaw na około 5 minut lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź.
  • Krewetki (rozmroź jeśli używasz mrożonych) oczyść i przekrój każdą wzdłuż. Jeśli zamierzasz podać "spring rollsy" bez końcowego smażenia obsmaż krótko na niewielkiej ilości oliwy i posól do smaku. Jeśli będziesz smażyć sajgonki, pokrojone krewetki odstaw.
  • Zioła drobno posiekaj, dodaj do groszku. Dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj.
  • Zwilżaj kolejno arkusze papieru ryżowego i od razu zakładaj porcję makaronu, groszku z ziołami i po 3-4 kawałki krewetek. Zwijaj ściśle jak krokiety lub gołąbki.
  • Gdy wszystkie sajgonki są zawinięte, rozgrzej olej w woku lub na patelni. Wkładaj po kilka i smaż na chrupko z każdej strony.
  • Od razu po usmażeniu przekładaj na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu i posyp ziarnami sezamu.
  • Smażone sajgonki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, świeże (bez smażenia), możesz przechować przez 2-4 godzin w lodówce pod przykryciem, by nie obeschły.
Okazja: Danie główne, Przystawka
Rodzaj dania: Kuchnia Azjatycka

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Krewetki oraz wszelkie owoce morza zaakceptuję w każdej postaci. Co prawda, na masełku nigdy się nie nudzą;),ale że jako od nowego roku ma być zdrowo i fit, to chętnie wypróbuję twój przepis. Uwielbiam ryby oraz owoce morza. Dostarczają pełnowartościowego białka. Jako, że jem mało mięsa, a wręcz w ogóle, nie wyobrażam sobie jadłospisu bez udziału produktów z tej kategorii. Super przepis! Wypróbuję i zostawię recenzję:)

    1. Małgosia Author says:

      Och, ja też mogłabym bez przerwy jeść owoce morza, a przede wszystkim właśnie krewetki :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close