Sałatka makaronowa z galaretkami drobiowymi – letnia wariacja na temat „niedzielnego rosołu”

Kochamy pomidorową, krupnik i ogórkową, ale najbardziej czcimy rosół… Sałatka makaronowa z jego udziałem to nie lada wyzwanie

My też lubimy rosół. Szczególnie ten długo gotowany, aromatyczny i esencjonalny. Pełen mrugających ok i świeżych warzyw i ziół – szczególnie lubczyku i pietruszki. Uwielbiam zapach lubczyku i dodaję do rosołu zawsze, kiedy tylko mam.

Pewnie dlatego mąż tak bardzo mnie kocha…

Oby nie tylko za sprawą lubczyku…

Moja dzisiejsza propozycja powstała przypadkiem i jest swoistą wariacją na temat wyżej wspomnianego rosołu. W miseczce znajdziecie wszystko, co w dobrym rosole znaleźć się powinno. Z tą jednak różnicą, że w upalny, letni dzień (liczę, że w końcu nastaną) z powodzeniem możemy sobie na taką pozwolić bez obawy o rozpuszczenie się od wewnątrz.

A Maggi? Jedni kochają, inni mniej, ale każdy zna jej smak, a wielu wręcz nie wyobraża sobie bez niej posiłku i namiętnie, kropelka po kropelce dopieszcza zawartości swoich talerzy. Postanowiłam więc, że każdej okrągłej drobiowej galaretce zrobię zastrzyk. Po kropelce…

Jak wymyśliłam, tak zrobiłam – zaszalałam, ale myślę, że czasem warto w ten sposób zaskoczyć bliskich czymś nowym i innym. Choć smak znany, forma podania zadziwia…

No ratings yet

Sałatka makaronowa z rosołowymi galaretkami

Porcji 4 os.
Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 1 godzina 30 minuty
Czas całkowity 2 godziny 15 minuty

Składniki

  • 1/2 l drobiowego czystego rosołu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • sałata po garści na porcję
  • 1/2 strąka żółtej papryki
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1-2 szalotki lub mała cebula
  • 150 g makaronu pełnoziarnistego
  • oliwa
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • natka
  • Maggi do nastrzykiwania galaretek

Sposób przygotowania

  • Rosół gotuję na wolnym ogniu z dużą ilością włoszczyzny. Przecedzam. Odlewam 1/2 litra do osobnego garnka. W gorącym rosole rozpuszczam żelatynę. Studzę.
  • Zimny rosół wlewam do woreczka na lód z okrągłymi otworami. Zawiązuję i wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Przelewam zimną wodą. Odstawiam do przestudzenia.
  • Sałatę rwę na kawałki lub używam gotowej mieszanki sałat. Paprykę cienko kroję. Dodaję makaron i mieszam. Skrapiam oliwą i octem balsamicznym. Doprawiam solą i pieprzem.
  • Galaretki delikatnie wyjmuję z folii. Do strzykawki z cienką igłą nabieram Maggi. Nastrzykuję każdą galaretkę odrobiną przyprawy.
  • Sałatkę wykładam do miseczek, na wierzch układam po kilka galaretek. Oprószam natką.
  • Podaję od razu.
Okazja: Sałatka

Smacznego!

Join the Conversation

  1. jestes fenomenalna :)

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję ;)

  2. Wolałabym bez maggi, ale pomysłowości nie można Tobie odmówić :D

    1. Pastelle Author says:

      ;)

  3. Nigdy nie jadłam jeszcze tak genialnego dania, a jak apetycznie wygląda! Rosół jako galaretki w sałatce, kto by pomyślał…

    1. Pastelle Author says:

      Czasami miewam takie zakręcone pomysły. Ten się całkiem nieźle sprawdził :)

  4. I jak Tutaj nie myśleć cały czas o jedzeniu jeszcze tak pięknie przyrządzonemu. Ahhh Mniamm..

    Bardzo dobry i prosty sposób na obiad lub jak kto woli sałatkę. :))))))



  5. no fajnie fajnie, wygląda pysznie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close