Sałatka nicejska

Wiosna to ten czas, kiedy chętniej sięgamy po zielone. Stęsknieni za świeżymi warzywami przez kilka miesięcy zimy, zdeterminowani, by odżywiać się lepiej, zdrowiej, lżej i smaczniej, przychylnym okiem spoglądamy w stronę przepisów na sałatki i surówki. Zbliżająca się Wielkanoc również sprzyja temu trendowi. W te wiosenne święta lubimy stawiać na stołach nowalijki i smaczne, świeże warzywa.

Sałatka nicejska to klasyka kuchni śródziemnomorskiej. Jak każde danie tego typu, ma wiele wersji, odmian i w każdym domu serwuje się ją nieco inaczej. Mniej więcej tak, jak jest z naszym bigosem – każda gospodyni go zna, ale u każdej smakuje zupełnie inaczej. I tak też jest w tym przypadku. Główne i powtarzające się elementy tej sałatki to tuńczyk, jajko i anchois i w mojej propozycji również występują. W sezonie na młode ziemniaczki, lubię dodać ich kilka pomiędzy liście sałaty, ale dzisiaj proponuję zjeść ją z chrupiącą grzanką.

Składniki:

(2 porcje)

  • 1 sałata rzymska
  • 100g fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 1 szalotka (lub niewielka cebula czerwona)
  • 1 cebula dymka
  • garść kiełków groszku (młodych pędów)
  • garść świeżych liści bazylii
  • 2 jajka
  • 150g tuńczyka w sosie własnym (duże kawałki)
  • 2-3 fileciki anchois
  • 50ml oliwy extra vergine
  • 35ml soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka wody
  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka ugotuj na półtwardo. Ostudź.
  • Fasolkę podgotuj lekko w osolonym wrzątku lub podsmaż na suchej patelni tak, aby pozostała jędrna i chrupiąca.
  • Przygotuj dressing do sałaty. Fileciki anchois bardzo drobno posiekaj. Dodaj do oliwy, octu lub soku z cytryny, miodu i niewielkiej ilości wody. Dodaj sól i świeżo mielony pieprz i wymieszaj energicznie aż do powstania jednolitej emulsji. Odstaw.
  • Sałatę podziel na liście i porwij ją na kawałki takiej wielkości, aby łatwo się je jadło bez konieczności krojenia. Ułóż na talerzu.
  • Do sałaty dodaj kiełki groszku, pokrojoną w pióra szalotkę lub czerwoną cebulę i fasolkę.
  • Jajka obierz i przekrój na połówki. Ułóż na sałacie.
  • Na wierzchu ułóż po porcji tuńczyka – nie rozdrabniaj go.
  • Na koniec dodaj listki bazylii. Duże liście porwij na cząstki.
  • Całość skrop przygotowanym wcześniej dressingiem.
  • Podawaj od razu z grzankami.

Rada: W sezonie na małe, młode ziemniaki, dodaj ugotowane wcześniej w mundurkach i pokrojone na większe cząstki lub plastry do sałatki.

Smacznego!

0

5 Odpowiedzi

  1. Sałatka wygląda bardzo apetycznie – chętnie bym taką zjadła ale niestety brak czasu na przyrządzanie :(
    Mimo to często podglądam to, co tu prezentujesz. Pozdrawiam!

  2. Sałatka ta jest “szyta” w sam raz dla mnie, ponieważ jest tu i anchois i tuńczyk oraz jajko czyli moje ulubione składniki. Jutro zbieram składniki i …do roboty;)

  3. Jestem fanką tej sałatki, ale nigdy nie wyjdzie mi taka jak chce. Może dlatego, że jedząc ją nieustannie w Oliwie i Papryce nie umiem teraz zrobić podobnej XD

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu