Sałatka z czerwonej fasoli po gruzińsku

Sałatka z czerwonej fasoli w gruzińskim wydaniu. Wyjątkowo aromatyczna – pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Sałatka z czerwonej fasoli to jedno z możliwie najprostszych dań. Oczywiście można poświęcić się i moczyć, a następnie gotować fasolę samodzielnie, ale przyznam szczerze, że ja robię to rzadko. Są na rynku produkty już przygotowane świetnej jakości i warto im zaufać. Ja skorzystałam z takiego właśnie gotowca i miałam sałatkę gotową w kilka minut. Idealnie sprawdzi się ona zarówno do codziennego posiłku, jak i do dań z grilla, które to o tej porze roku bardzo chętnie przygotowujemy. Dzięki aromatycznym przyprawom wspaniale komponuje się z daniami mięsnymi i dodaje im wschodniego charakteru.

Kuchnia gruzińska i jej okoliczna porwała mnie kilka lat temu i od tamtej pory kocham ją niezmiennie. Wszyscy już chyba znamy słynne chinkali, ale czy zastanawialiście się, co jeszcze można dobrego zjeść w tamtych okolicach? Otóż można zjeść taką sałatkę z czerwonej fasoli. Zapewniam, że gdy tylko spróbujecie, zakochacie się w niej tak jak ja.

Dzięki dużej ilości świeżych ziół, zwyczajna fasola zyskuje lekkości, a dzięki nieco orientalnym przyprawom nabiera głębi i niecodziennego smaku. Warto wypróbować ją jeszcze w tym sezonie, chociaż zapewniam, że o każdej porze roku będzie smakowała równie wyśmienicie. To jedna z tych maleńkich potraw, którym trudno się oprzeć.

sałatka z czerwonej fasoli po gruzińsku

 

4.50 z 4 głosów

Gruzińska sałatka z czerwonej fasoli

prosta i niebanalna sałatka do podania na ciepło lub po wystudzeniu.
Porcji 4 porcje
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 20 minuty

Składniki

  • 400 g czerwonej fasoli z puszki
  • 100 g cebuli
  • 1/2 łyżeczki kozieradki
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 30 ml oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżeczki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Na suchej patelni upraż kozieradkę, ziarna kolendry i kopru aż zaczną intensywnie pachnieć. Następnie utłucz je w moździerzu.
  • na rozgrzaną patelnie wylej oliwę i usmaż na złoto cebulę posiekaną w piórka.
  • Gdy cebule się ładne zarumieni, dodaj utłuczone przyprawy i osączoną z zalewy i przepłukaną czerwoną fasolę. Przesmaż.
  • Dodaj ocet i miód.
  • Dodaj posiekane świeże zioła i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Okazja: na grill, Sałatka
Rodzaj dania: łatwe, Wegańśkie, Wegetariańskie

sałatka z czerwoną fasolą po gruzińsku

Join the Conversation

  1. Witam,
    Jak mój tata nie lubi kolendry, to mogę dodać więcej koperku?
    Czy coś dodać innego?

    1. Małgosia Author says:

      Proszę pominąć lub dodać nieco więcej pozostałych ziół.

  2. Uwielbiam zioła a do tego ta czerwona fasolka to może być właśnie to co u nas lubimy najbardziej.Świetny przepis, już go zapisuję.

  3. Super sałatka. Zioła świetnie komponują się z czerwoną fasolą, którą zresztą uwielbiam w sałatkach:) Jednym słowem pycha!

  4. Ciekawy przepis,i nie jest wcale pracochłonny.Uwielbiam wszystko co jest z fasolą,a pod taką postacią jeszcze nie próbowałem.

  5. Ciekawa propozycja jako „coś innego” na wigilijnym stole.
    Swoją drogą, wszystkiego dobrego kochani, aby 2021 był dla nas bardziej łaskawy,
    Buziaki.

  6. Była pycha, dopiero teraz zdjęcie wklejam, bo zapomniałam. Dzięki za inspiracje.

    Załącznik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close