Schabowe cygara w młodej kapuście – schab w kapuście

Jest takie danie, którego nie znoszę przygotowywać i bronię się przed tym, jak przed ogniem. Wbrew przypuszczeniom nie jest to nic skomplikowanego, nic wymyślnego, a wręcz przeciwnie, to sztandarowa polska potrawa, która gości na naszych talerzach dość często, a są to “schabowe”. Nie wiem co w nich takiego jest, ale nie lubię ich robić, a że schab to jedna z najpopularniejszych części wieprzowiny, to staram się wymyślać coraz to inne potrawy, byle tylko nie robić kotletów. I tak powstały schabowe cygara na młodej kapuście- schab w kapuście – owinięte w szynkę parmeńską, z nutą świeżego koperku – proste, pomysłowe i smaczne! Najlepiej smakują z młodymi ziemniaczkami.

Schabowe cygara w młodej kapuście

Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 30 minutes
Czas całkowity: 45 minutes
Okazja: Danie główne
Porcji: 4

Składniki

  • 4 plastry świeżego schabu bez kości
  • ok. 8 plasterków szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej
  • pęczek świeżego koperku
  • 40 g masła klarowanego
  • ok. 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 średnia cebula lub szalotka
  • sól pieprz
  • 2-3 liście laurowe 2,3 ziarna ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku

Przygotowanie krok po kroku

  • Schab rozbij cienko tłuczkiem. Oprósz lekko solą, pieprzem i z jednej strony obficie posiekanym koperkiem. Zroluj dość ściśle. Zawiń w szynkę parmeńską i ewentualnie zepnij szpilką, ale nie jest to niezbędne.
  • Kapustę poszatkuj, cebulę pokrój w piórka, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Na niewielkiej ilości masła klarowanego obsmaż krótko cygara schabowe z każdej strony. Przełóż na talerzyk.
  • Na tę samą patelnię dodaj pozostałe masło. Zeszklij cebulę, dodaj kapustę i marchewkę i przesmaż aż zacznie mięknąć.
  • Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz dopraw solą i pieprzem. Podlej niewielką ilością wody i duś około 10 minut pod przykryciem.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Na niemal gotowej kapuście ułóż mięso polej wytrąconymi z niego sokami i zapiecz 15 minut w piekarniku.
  • Podawaj od razu po przygotowaniu z ziemniakami z wody lub świeżym pieczywem.
Wypróbowałeś przepis?Dodaj zdjęcie i wspomnij @Osmykolorteczy lub oznacz #osmykolorteczy!

 

Smacznego!

0

5 Odpowiedzi

  1. Z chęcią zaznajomiłam się z przepisem i mam nadzieję, że już wkrótce znajdzie się ta potrawa na moim talerzu. JUż nie mogę doczekac się, gdyż uwielbiam młoda kapustę z odrobiną mięsa. Z pewnością będzie pyszne. Fajny przepis!!!

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu