Jest takie danie, którego nie znoszę przygotowywać i bronię się przed tym, jak przed ogniem. Wbrew przypuszczeniom nie jest to nic skomplikowanego, nic wymyślnego, a wręcz przeciwnie, to sztandarowa polska potrawa, która gości na naszych talerzach dość często, a są to „schabowe”. Nie wiem co w nich takiego jest, ale nie lubię ich robić, a że schab to jedna z najpopularniejszych części wieprzowiny, to staram się wymyślać coraz to inne potrawy, byle tylko nie robić kotletów. I tak powstały schabowe cygara na młodej kapuście- schab w kapuście – owinięte w szynkę parmeńską, z nutą świeżego koperku – proste, pomysłowe i smaczne! Najlepiej smakują z młodymi ziemniaczkami.

Schabowe cygara w młodej kapuście
Składniki
- 4 plastry świeżego schabu bez kości
- ok. 8 plasterków szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej
- pęczek świeżego koperku
- 40 g masła klarowanego
- ok. 1/2 główki młodej kapusty
- 1 marchewka
- 1 średnia cebula lub szalotka
- sól pieprz
- 2-3 liście laurowe 2,3 ziarna ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
Sposób przygotowania
- Schab rozbij cienko tłuczkiem. Oprósz lekko solą, pieprzem i z jednej strony obficie posiekanym koperkiem. Zroluj dość ściśle. Zawiń w szynkę parmeńską i ewentualnie zepnij szpilką, ale nie jest to niezbędne.
- Kapustę poszatkuj, cebulę pokrój w piórka, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Na niewielkiej ilości masła klarowanego obsmaż krótko cygara schabowe z każdej strony. Przełóż na talerzyk.
- Na tę samą patelnię dodaj pozostałe masło. Zeszklij cebulę, dodaj kapustę i marchewkę i przesmaż aż zacznie mięknąć.
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz dopraw solą i pieprzem. Podlej niewielką ilością wody i duś około 10 minut pod przykryciem.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Na niemal gotowej kapuście ułóż mięso polej wytrąconymi z niego sokami i zapiecz 15 minut w piekarniku.
- Podawaj od razu po przygotowaniu z ziemniakami z wody lub świeżym pieczywem.
Smacznego!
Przeczytałem: „schabowe Cygana”. XD Już się spodziewałem schabu zawiniętego w gazetę, ale czegoś podobnego. ;)
Z chęcią zaznajomiłam się z przepisem i mam nadzieję, że już wkrótce znajdzie się ta potrawa na moim talerzu. JUż nie mogę doczekac się, gdyż uwielbiam młoda kapustę z odrobiną mięsa. Z pewnością będzie pyszne. Fajny przepis!!!
ale to musi być dobre
:)
Matko Bosko i wszyscy święci, jak to pięknie wygląda! Przy najbliższej okazji zrobię tego potworka na obiad :)
Zrobiłam, absolutnie pyszne!