Schweizer Rüblitorte – Tort marchewkowy z orzechami

Ciasto marchewkowe znane jest na całym świecie, a tradycja wypiekania sięga odległych lat. Są proste, wilgotne, niezbyt ciężkie, a smakiem dorównują wielu wyrafinowanym wypiekom. Świetnie smakują bez dodatków, ale mogą pełnić rolę bazy do przygotowania rozmaitych przekładańców, a nawet tortów weselnych. Jedno jest pewne, smakują wybornie, długo zachowują świeżość, mają piękny kolor i zawsze się udają.

Teraz, jesienią, gdy warzywa korzeniowe mają swoje pięć minut i smakują najlepiej, warto spróbować tego ciasta. Zapewniam, że pokochacie je tak samo, jak ja, a goście nie uwierzą, że powstało na bazie warzyw. Z przyjemnością oddaję w Wasze ręce mój ulubiony przepis na ciasto marchewkowe – pełne smaku, pachnące cynamonem i orzechami, w kolorach jesiennych liści.

Składniki:

okrągła tortownica o śr. 18-20cm

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 200g marchwi
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki ciemnego cukru trzcinowego (muscovado)
  • 1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego (demerara)
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu (lub przypraw korzennych)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100g orzechów włoskich

krem:

  • 100g miękkiego masła
  • 100g cukru pudru
  • 250g serka śmietankowego (np mascarpone lub innego)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

karmel:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/3 szklanki kremówki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  • Mąkę przesiej z proszkiem, sodą i cynamonem.
  • Jajka utrzyj z całym cukrem na puch.
  • Stopniowo dodawaj mąkę, olej oraz startą marchewkę. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  • Tak przygotowane ciasto wylej na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę.
  • Posyp grubo posiekanymi orzechami (jeśli wolisz, możesz też dodać je do ciasta i wymieszać)
  • Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 45-50minut do „suchego patyczka”
  • Ostudź na kratce.
  • Miękkie masło utrzyj mikserem z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie dodawaj po łyżce serka (o zbliżonej temperaturze – pokojowej) nie przerywając miksowania na średnich obrotach. Ucieraj do powstania gładkiego, puszystego kremu. Pod koniec ucierania dodaj ekstrakt waniliowy. Gdyby krem zaczął się rozwarstwiać, postaw miskę nad kąpielą wodną i nie przerywaj ucierania do momentu aż ponownie się połączy w gładką masę.
  • Przetnij ciasto na dwie części i przełóż je kremem.
  • Przygotuj karmel. W garnku umieść cukier i wodę. Podgrzewaj aż syrop się zredukuje i zacznie rumienić. Nie mieszaj łyżką, możesz potrząsać od czasu do czasu garnkiem, by cukier równomiernie się karmelizował. Gdy uzyska bursztynowy kolor, ostrożnie dodaj kremówkę i wymieszaj. Jeszcze chwilę podgrzewaj aż masa się połączy.
  • Stygnącym karmelem polej tort i odstaw do zastygnięcia w chłodne miejsce.

Smacznego!

 

 

Join the Conversation

  1. wow! świetnie wygląda!

    1. Uwielbiam robić i jeść trorty – Twój wygląda pysznie, super pomysł

  2. Robię od dawna ciasto marchewkowe – jako osoba leniwa używam jednak wytłoków powstałych z „produkcji” domowego soku marchewkowego. Może nawet są lepsze, bo dość suche, co jednak nie zaważa na miłej wilgotności tego ciasta. Nie pomyślałam jednak, że można je uzupełnić masą w środku – i tort, który jest dla mnie zawsze zbyt trudny, by się za niego brać – mam gotowy. Dzięki zatem za podpowiedź.

    1. Małgosia Author says:

      W końcu tort nie musi być na bazie biszkoptu, ani mieć 11 warstw. Pomysł wykorzystania pozostałości po produkcji soku wydaje się być znakomity – taki domowy recykling i nic się nie marnuje :)

  3. Łał, wygląda fenomenalnie, taki wielki, pyszny kopiec marchewkowy :)

    1. Małgosia Author says:

      No tak, wyrósł dość wysoko. Miał być lukrowany – jak ośnieżone szczyty Alp, ale nie mogłam się powstrzymać przed dodaniem tego karmelu ;)

  4. Wygląda niesamowicie, już czuję, jak pięknie musi pachnieć; )

  5. Marchewka i ciasto? A już tort? Nigdy bym nie pomyślał. Wygląda świetnie – aż chce sie zjeść. Mam nadzieję, że moje ubogie zdolności kulinarne kiedyś pozwolą na wypróbowanie tego przepisu

  6. O ja Cie krece! Czapki z glow – masz talent!

  7. WOW WOW WOW :) Nieprzyzwoicie pysznie się prezentuje!

  8. Hmm… XXI wiek, środek Europy, a ja nigdy nie jadłem ciasta marchewkowego, choć mój tata ma cukiernię. Poproszę zatem kawałek z dostawą do domu. ;)

    1. Po sąsiedzku nie mogę odmówić ;)

  9. A zwykły cukier może być?

    1. Może być zwykły, chociaż brązowy cukier zapewnia ciastu lekko karmelowy aromat i kolor. Wyjdzie bez wątpienia, ale na pewno będzie jaśniejsze.

  10. fajnie tu u Ciebie :)

  11. o, czegoś takiego to ja jeszcze nie jadłam

  12. Super torcik !
    A w wolnej chwili zapraszam do mnie :) .

  13. W życiu bym nie pomyślała, że jest on z marchewek :)

  14. wspaniałe, a ten karmel na wierzchu cudo. Odrobinę bym zmienił rodzaj mąki na np ryżową to wtedy było by bezglutenowe :)

  15. mam pytanko bo chce zrobic to ciasto, szklanka mąki i 2/3 szklanku oleju? nie bedzie to ciasto za tłuste , a może wkradl sie jakiś błąd do przepisu ?

    1. Wszystko jest ok, ciasto z tych proporcji nie jest tłuste. Poza mąką jest jeszcze sporo marchwi.

  16. Wyszło , bardzo bardzo pyszne. Następnym razem zrobie z podwójnej porcji bo już prawnie nie ma :-)

    1. Małgosia Author says:

      Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakuje. :)

  17. Następnym razem zrobie zdjęcie :-)

    1. Małgosia Author says:

      Gorąco zachęcam, dla aktywnych czytelników przesyłających zdjęcia potraw przygotowanych wg moich przepisów zawsze mam drobne upominki w zamian :)

  18. Mam nadzieje, że i mi się uda zrobić takie cudo. Trzymajcie kciuki.

  19. Kurcze! Wygląda obłędnie! Jutro się za niego zabieram, choć mam „małe” obawy. Ze słodkościami idzie mi nieco gorzej niż z gotowaniem…

  20. mmm tort wygląda wspaniale gratuluje talentu kulinarnego. pozdrawiam

  21. Przepis znalazłam jakiś czas temu, a dziś zrobiłam. Dawno nie jadłam tak pysznego ciasta! Rewelacja. Dziś zrobiony i dziś prawie zjedzony :)

  22. Już wiem, jakie ciasto przygotuję na sobotę. Wygląda apetycznie. Rewelacyjne zdjęcia. Gratuluję pomysłu na stylizacje. Pozdrawiam

  23. Świetny przepis na tort marchewkowy ! Moja siostra oszalała jak zrobiłam jej na urodziny :)

  24. ~Dominika says:

    A ja zrobiłam i nie wyszedł;( Nie dość, ze opadl choc nie zrobil sie zakalec, to masa nadawala sie tylko do kosza. Karmel tez porażka. Pewnie to moja wina, w ciąży nie powinno sie piec ;/ A mial byc taki piekny jak na zdjeciu na urodziny mojego męża. Ehh

    1. Małgosia Author says:

      Pani Dominiko, bardzo mi przykro, że torcik się nie udał. Trudno mi znaleźć przyczynę niepowodzenia bez szczegółowych informacji. Jak sama Pani widzi z powyższych komentarzy, nie tylko ja piekłam to ciasto, zresztą nie raz i to pierwszy sygnał, że coś nie wyszło.

  25. Przepyszny!!!

  26. Ciasto mistrzowskie, ale bym zatopiła w nim zębiska :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close