Scones na maślance – szybkie słodkie bułeczki

Scones to chyba najprostszy sposób na szybki podwieczorek, a nawet słodki posiłek dla dzieci i dorosłych lub dodatek to zup i sałatek. Świetnie smakują z domową konfiturą lub dżemem, najlepiej jeszcze lekko ciepłe z rozpływającym się świeżym masełkiem. Wersji scones jest wiele. Bułeczki mogą być lekko słodkie, z dodatkiem owoców lub bakalii lub w wersji wytrawnej z warzywami lub świeżymi ziołami. Są pyszne!

Przygotowanie scones zajmuje zaledwie chwilę. Nie powinno się ich długo zagniatać, a tylko zamieszać składniki, a następnie szybko upiec w dość wysokiej temperaturze na złoty kolor. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, otrzymamy puszyste i lekkie bułeczki pachnące masłem, lekko kruche na zewnątrz i rozpływające się w ustach.

Wiele scones już upiekłam. Są fantastycznym rozwiązaniem gdy nie ma się pomysłu na przekąskę dla dzieci, po przyjściu ze spaceru lub po prostu, w spokojny, leniwy weekend. Najbardziej lubię wersję z wykorzystaniem maślanki i tym właśnie przepisem dzielę się dzisiaj.

Składniki:
(6-8 sztuk)

      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • 50g masła
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      • szczypta soli
      • 2 jajka
      • 1/2 szklanki maślanki

Przygotowanie krok po kroku:

      • Mąkę przesiej z sodą i proszkiem do miski.
      • Dodaj masło pokrojone w kostkę i rozetrzyj je palcami w mące.
      • Dodaj cukier i sól i wymieszaj.
      • W drugiej misce rozmąć jajka, dodaj maślankę i wymieszaj.
      • Dodaj do suchych składników delikatnie zarabiając ciasto łyżką. Wymieszaj dość delikatnie do połączenia się składników. Nie ubijaj zbyt energicznie, może to spowodować, że bułeczki będą twarde i zbite. Ciasto powinno być dość miękkie.
      • Wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i uformuj placek o grubości około 1,5-2cm.
      • Ostrą foremką wykrawaj okrągłe ciasteczka (lub inne kształty) i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
      • Jeśli nie masz pod ręką foremki, uformuj z ciasta koło o tej samej grubości i pokrój nożem na trójkąty.
      • Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 15 minut lub do chwili aż scones wyrosną i zaczną się rumienić.
      • Podawaj lekko ciepłe z dżemem, świeżym masłem lub gęstą śmietaną.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Dzięki za ten przepis, już zapomniałam o sconesach dawno temu. Chyba już wiem, co będę robiła po pracy ;)

  2. Takie scones są idealne do popołudniowej herbaty :)

  3. Wyglądają smakowicie)

  4. Przepięknie Ci wyszły! :)

  5. Proste a taaaakie pyszne!!!

  6. Faktycznie proste i szybkie, trzeba będzie wypróbować;) mam nadzieję, że wyjdą tak piękne jak na zdjęciach;)

  7. Akurat mam trochę maślanki i się zastanawiam, co z nią zrobić… Takie scones będą idealnym rozwiązaniem :)

  8. Świetny pomysł, będę musiała wypróbować;) Twój blog to kopalnia świetnych przepisów

  9. ~sarwilia says:

    A mi nie wyszły ….. Ciasto po dodaniu mokrych składników było bardzo rzadkie (miało konsystencję gęstej śmietany). Aby je jakkolwiek uformować musiałam dodać sporo mąki i chyba przez to wyszły twarde:(

  10. wyglądają przepysznie do tego jeszcze szklanka mleka :)

  11. smaczniutkie ;) na pewno się skuszę

  12. ~dzierlatka says:

    Czy udadzą się również na mące orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej?

    1. Małgosia Author says:

      Trudno mi powiedzieć, nie próbowałam takiej kombinacji.

  13. Nie wyszło. Bardzo rzadkie ciasto, nie da się go uformować żeby upiec na bułeczki. Coś jest nie tak z proporcjami.

    1. Małgosia Author says:

      Ciasto nie wychodzi rzadkie. Na 1,5 szklanki mąki wlewamy tylko 0,5 szklanki maślanki. Podane proporcje są odpowiednie. Bułeczek nie formujemy – wycinamy je okrągłą foremką jak ciasteczka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close