Sernik cytrynowy z musem mango

Delikatny, kremowy sernik z wyraźnym aromatem cytryny, ze słonecznym musem z dojrzałego mango. Nie tylko wygląda efektownie, ale smakuje równie wyśmienicie.

A może lepiej… Znacznie lepiej…

Serniki mnie nie kochają, pisałam o tym zawsze, gdy zabierałam się za ich pieczenie. To jedyne ciasta, których nie mogę być pewna zanim nie ukroję pierwszego kawałka. Jedynym wyjątkiem są serniki pieczone w kąpieli wodnej, te udają mi się zawsze i na takie stawiam najczęściej. Lubię je też z innego powodu, smakują wyśmienicie, są kremowe i rozpływają się w ustach. Zawsze znikają jako pierwsze ze stołu.

Dzisiejsza propozycja jest bardzo podobna do sernika londyńskiego, o którym pisałam jakiś czas temu. Podbił on wtedy moje serce tak bardzo, że powtarzałam przepis wiele razy i zawsze potrafił mi poprawić nastrój. Wersja cytrynowa z mango poradziła sobie z tym jeszcze lepiej. Szczególnie, że kolor musu jest tak słoneczny, że od samego patrzenia robiło się cieplej.

A może to za sprawą rozgrzanego piekarnika…

Składniki:

(tortownica o średnicy 18cm)

Podstawa sernika:

  • 200g ciastek zbożowych, użyłam kakaowych/czekoladowych
  • 100g masła

Masa serowa:

  • 500g chudego twarogu trzykrotnie mielonego
  • 100g kremówki 30%
  • 150g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • skórka i sok z 1 cytryny

Mus mango:

  • 1 dojrzały owoc mango
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • cukier do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło rozpuściłam w garnku uważając, by się nie przypaliło. Ciastka zmieliłam w blenderze i połączyłam z masłem. Wykleiłam spód i boki tortownicy, a następnie wstawiłam na 1 godzinę do lodówki, by całość się zestaliła. W międzyczasie wyjęłam pozostałe składniki z lodówki, by ogrzały się do temperatury pokojowej, to ważne podczas pieczenia sernika.
  • Twaróg wymieszać z cukrem oraz śmietanką za pomocą łopatki aż składniki dokładnie się połączą. By niepotrzebnie nie napowietrzać masy nie używam miksera.
  • Następnie dodaję po jednym jajku oraz żółtku i mieszam dalej.
  • Na koniec dodaję skórkę oraz sok z cytryny i mieszam do połączenia.
  • Masę serową wlewam na ciasteczkowy spód. Tortownicę ochraniam warstwą folii aluminiowej i wstawiam do większego naczynia, które napełniam wrzącą wodą do połowy wysokości tortownicy z sernikiem.
  • Ostrożnie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę do zestalenia się masy serowej. Nie powinno zająć to więcej niż 40-45 minut.
  • Sernika pozostawiam w wyłączonym piekarniku do częściowego wystudzenia, a następnie przekładam na blat kuchenny, a następnie do lodówki.
  • Mango miksuję na miazgę. Żelatynę namaczam w połowie zimnej wody i odstawiam do spęcznienia. Pozostałą wodę wlewam do mango i zagotowuję. W razie konieczności można dosłodzić do smaku. Gorące mango zdejmuję z ognia i dodaję żelatynę. Mieszam dokładnie do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiam do wystudzenia. Chłodny mus wylewam na sernik. Wstawiam do lodówki do zestalenia.

Smacznego!

26 Odpowiedzi

  1. Witam. Skusiłam się na upieczenie tego sernika, bo wygląda bardzo apetycznie, ale mój taki nie wyszedł. Sernik po upieczeniu niestety nie stężał aż tak, aby go bez problemu pokroić mimo, że stał całą noc w lodówce :(

    1. Problem może stanowić twaróg, jakiego użyła Pani do wypieku sernika. Nie każdy serek jest odpowiedniej jakości. Czy składniki były w temp. Pokojowej? Czy sernik ściął się do chwili wyłączenia piekarnika?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *