Sernik. Krążą o nim różne opinie – że jest kaloryczny, ciężki, trudny do przygotowania, kapryśny i pracochłonny. Z pozoru to prawda, chociaż chyba wszystkie z tych prawd da się łatwo obalić. Szczególnie po wypróbowaniu przepisu, który dzisiaj prezentuję – na sernik japoński.
Miałam ochotę wypróbować go już dawno. Skusił mnie wyjątkową strukturą i konsystencją. Zastanawiałam się tylko, czy mnie – sernikowemu laikowi uda się uzyskać choć po części tak spektakularny efekt. Fakt, że w ogóle piszę o tym serniku znaczy, że osiągnęłam zadowalający efekt. To jeden z tych wypieków, które znikają w oczach i chociaż przed spróbowaniem nikt nie wierzył, że to sernik, po pierwszych kęsach wątpliwości się rozwiały.
Co urzekło mnie w tym serniku? Z pewnością jego lekka, niemal sufletowa, piankowa konsystencja, na wygląd przypominająca biszkopt. W smaku jest bardzo subtelny i delikatny, świetnie komponuje się z aromatem wanilii lub skórki cytrynowej, a także w towarzystwie sezonowych owoców jagodowych. Co więcej, jest tani, jak na sernik, a z niewielkiej ilości składników wychodzi naprawdę wysokie ciasto. Przyznam, że jak dotąd to najlepszy puszysty sernik jaki udało mi się upiec, a także jeść.
piękny ten Twój sernik i jak zwykle zdjęcia są śliczne.
Mnie jakoś serniki nie wychodzą :(
Chociaż bardzo lubię. Wypróbuję Twój przepis.
A dlaczego ten sernik jest japoński ?
Pozdrawiam
Od siebie polecam sposób jak jeść słodycze żeby nie tyć :)
Ja też nie potrafię piec serników, tzn mój piekarnik nie potrafi ;) Nie wiem dlaczego ten sernik jest japoński, ale spodziewałam się takiego pytania ;)
Japoński bo jest mniejsza ilość mleka oraz sera jak na sernik-jest on stosunkowo ubogi w orginalnym przepisie jest go nawet jeszcze mniej. Chodzi o to że Azjaci mają problem z mlekiem i jego przetworami bo brak im w żołądku enzymu odpowiedzialnego za jego trawienie(dlatego często cierpią na problemy układu pokarmowego gdy próbują wypieków czy zwykłych dań spoza azjatyckiej karty:) myśle ze to dlatego ale mogę się mylić bo to tylko moja dedukcja ;)
Sernik musi być przepyszny a zdjęcia są najlepsze na świecie. Ślinię się na sam widok tego sernika. Ja bardzo lubię sernik z dodatkiem malin w żelu albo z rabarbarem. Ale takim też bym nie pogardziła.
Sernik idealny :)
Puszysty, lekki i pięknie zaprezentowany :)
Właśnie, ta puszystość jest nawet na zdjęciach widoczny!!
piękny ten Twój sernik i jak zwykle zdjęcia są śliczne.
Mnie jakoś serniki nie wychodzą :(
Chociaż bardzo lubię. Wypróbuję Twój przepis.
A dlaczego ten sernik jest japoński ?
Pozdrawiam
Od siebie polecam sposób jak jeść słodycze żeby nie tyć :)
Ja też nie potrafię piec serników, tzn mój piekarnik nie potrafi ;) Nie wiem dlaczego ten sernik jest japoński, ale spodziewałam się takiego pytania ;)
Japoński bo jest mniejsza ilość mleka oraz sera jak na sernik-jest on stosunkowo ubogi w orginalnym przepisie jest go nawet jeszcze mniej. Chodzi o to że Azjaci mają problem z mlekiem i jego przetworami bo brak im w żołądku enzymu odpowiedzialnego za jego trawienie(dlatego często cierpią na problemy układu pokarmowego gdy próbują wypieków czy zwykłych dań spoza azjatyckiej karty:) myśle ze to dlatego ale mogę się mylić bo to tylko moja dedukcja ;)
Niewykluczone, że jest tak jak piszesz :)
Wow, wygląda super, muszę zrobić, bo nie miałam jeszcze okazji
Pozdrawiam!
Sernik, który wygląda jak biszkopt :) Musi być pyszny!
Ale delikatny…Twoje zdjęcia są fenomenalne!
Małgosiu, jak zwykle rewelacyjne ciasto :)
pozdrawiam
Super wyglada, mam pytanie natury technicznej : jak piec termoobieg czy góra / dół ?
Góra-dół wystarczy.
Dzięki Małgosiu :)
Ciasto wygląda rewelacyjnie! Jak nie przepadam za sernikami, tak ten z chęcią bym spróbowała :)
wygląda jak okazały biszkopt:)
Mnie też kusi od dawna, jest taki puchaty i delikatny :)
Robiłam ten sernik. Jest GENIALNY! Fantastyczna konsystencja i smak. Polecam
Sernik musi być przepyszny a zdjęcia są najlepsze na świecie. Ślinię się na sam widok tego sernika. Ja bardzo lubię sernik z dodatkiem malin w żelu albo z rabarbarem. Ale takim też bym nie pogardziła.
a tak w ogóle to w Japonii gdzie 90% ludzi nie toleruje laktozy to jada się serniki?
Czy to taka ryba po grecku?
Same pyszności tylko się częstować:) Udało mi się zrobić podobny ale czy taki sam to sam nie wiem :)
Smak ciekawy ale nie powala,obowiązkowo trzeba wzbogacić skórką pomarańczy lub czymś podobnym.
świetny sernik, taki puszysty