Sernik kokosowy z borówkami

Sernik kokosowy, TEN sernik kokosowy marzył nam się od kilku dni. Pulchny, delikatny i kremowy… Ciężki i jednocześnie najlżejszy, jaki można sobie wyobrazić. Koniecznie z owocami, bo póki trwa lato trzeba się nimi nacieszyć. Nacieszyć tak naprawdę, w pełni – ubrudzić się na fioletowo i zachować smak na całą zimę.

I w zasadzie sernik pozostałby w sferze marzeń, gdyby nie propozycja… kupienia kawałka sklepie… I w tym momencie się przebudziłam… Czas zejść na ziemię, zebrać się w garść i wrócić do kuchni zgodnie z własnymi zasadami i zamówieniami tych najbliższych.

I tak oto powstał on – ten pulchny, delikatny i kremowy – ciężki i lekki zarazem. Sernik kokosowy z  borówkami, bo udało nam się nie zjeść wszystkich prosto z krzaka. Dodatek wiórków kokosowych sprawia, że sernik wydaje się bardzo puszysty, mimo, że w istocie taki nie jest, bo być nie może, a dzięki temu, że upiekłam go bez podstawy z kruchego ciasta, czy też herbatników, zyskał jeszcze bardziej na delikatności, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Tak… Mogę z czystym sumieniem przyznać, że ten sernik to najłatwiejszy i najszybszy sernik na świecie. Dobrze przygotowany nie rośnie i nie opada, a idealnie upieczony nie pęka – ideał!

sernik kokosowy z borowkami

Sernik kokosowy z borówkami
Czas Przygotowania
15 mins
Czas Gotowania
45 mins
Czas Całkowity
1 hr
 
Rodzaj Dania: Wypieki
Składniki
  • 500 g serka mascarpone lub serka śmietankowego
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 12 g mąki pszennej 1 łyżeczka
  • 30 g skrobi ziemniaczanej 1 pełna łyżka
  • 90 g wiórków kokosowych 1 szklanka
  • ok 300g borówek
  • 50 g cukru trzcinowego
Przygotowanie krok po kroku
  1. Piekarnik rozgrzej do 150°C. Zagotuj wodę.
  2. Ser, cukier, mleko kokosowe, jajka krótko zmiksuj na wolnych obrotach robota kuchennego. Tylko do połączenia się składników.
  3. Dodaj wiórki kokosowe oraz obie mąki i wymieszaj dokładnie.
  4. Masę przelej do okrągłej tortownicy o śr. 20cm (dno wyłożone pergaminem).
  5. Do żaroodpornego naczynia wlej gorącą wodę. Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika, a pod nim postaw naczynie z gorącą wodą. Piecz przez około 45 minut lub do momentu aż ser się zetnie.
  6. Wyłącz piekarnik, a sernik pozostaw w nim co najmniej 30-60 minut lub do ostygnięcia.
  7. Borówki zasyp trzcinowym cukrem w niewielkim garnku. Dodaj łyżkę wody i zagotuj. Od razu zdejmij z ognia i wystudź.
  8. Wystudzony sernik schłódź.
  9. Borówki wyłóż na wystudzony sernik, najlepiej bezpośrednio przed podaniem.

 

Smacznego!

sernik kokosowy z borowkami

sernik kokosowy z borowkami

0

4 Odpowiedzi

  1. Aktualnie mieszkam w wynajętym mieszkaniu bez piekarnika, tak można tak żyć, co jednak jest wielkim utrudnieniem :( Już niedługo jednak, przeprowadzam się w miejsce, gdzie piekarnik będzie i powiem szczerze – ten sernik będzie pierwszym jaki upiekę sobie aby ochrzcić nowe mieszkanie! Pozdrawiam! :)

  2. Torcik wygląda popisowo i pewnie tak smakuje. Spróbuję któregoś razu skorzystać z tego przepisu. NIe bardzo radzę sobie z ciastami ale myśle, że jak nie za pierwszym to za kolejnym razem uda się przygotować pyszny torcik. Przepis super!!

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu