Sernik królewski – niezawodny przepis na sernik na kakaowym kruchym spodzie

Sernik królewski – to chyba mój ulubiony rodzaj sernika. Puszysta masa serowa najeżona rodzynkami, pieczona pomiędzy warstwami kakaowego kruchego ciasta. W moim domu piecze się go od wielu lat.

Był to też mój pierwszy sernik, jaki upiekłam z pełnym powodzeniem.  Po części pewnie dlatego też mam do niego taki sentyment. Na pewno jest jednak też niemała zasługa jego smaku i prostoty wykonania. Mimo iż panuje przekonanie, że serniki z rodzaju puszystych bywają zawodne, ten udaje się zawsze tak samo. Perfekcyjnie.

Jako dziecko wyjadałam z serników głównie rodzynki. Dlatego też do tego sernika zawsze dodaję ich dużą ilość. Nie dodaję natomiast skórki pomarańczowej, bo ta z kolei zupełnie mi nie odpowiada, jednak pozostawiam tu wolny wybór. Jeśli lubicie skórkę, albo jesteście z frakcji wydłubującej rodzynki, personalizujcie swoje serniki, bo to właśnie Wam powinny smakować.  Sernik królewski to prawdziwie królewska uczta dla zmysłów, powinien być idealny.

 

sernik królewski niezawodny przepis

Sernik królewski
Czas Przygotowania
30 mins
Czas Gotowania
45 mins
Czas Całkowity
1 hr 15 mins
 

Puszysty sernik na ciemnym kruchym spodzie. Niezawodny i najsmaczniejszy

Rodzaj Dania: Wypieki
Kuchnia: Wielkanoc
Ilość Porcji: 15 porcji
Składniki
Kruche ciasto
  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 200 g masła zimnego
  • 150 g cukru
  • 50 g ciemnego kakao
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka
Masa serowa
  • 1 kg mielonego twarogu (może być z "wiaderka")
  • 5 jajek
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 150 g cukru
  • 1 szt budyniu śmietankowego (40g)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 100 g rodzynek (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli
  • 10 g mąki pszennej (1 łyżka)
Przygotowanie krok po kroku
  1. Z podanych składników zagnieć kruche ciasto. Nie zagniataj długo, tylko do połączenia się składników. Ciasto podziel na dwie części. Jedną włóż do lodówki, drugą do zamrażalnika na 30 minut.

  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C

  3. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.

  4. W drugiej misie utrzyj miękkie masło z cukrem na puch. Następnie, nie przerywając ucierania dodawaj po jednym żółtku. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy.

  5. Do puszystej masy, dodawaj stopniowo twaróg stale ucierając. Gdy cały twaróg najdzie się w masie, dodaj proszek budyniowy i krótko zmiksuj.

  6. Do masy serowej dodaj pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki rozmieszaj. Na koniec dodaj rodzynki oprószone łyżką mąki pszennej.

  7. Formę 20x30cm wyłóż kruchym ciastem (część z lodówki). Ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni.

  8. Wylej masę serową.

  9. Na wierzch zetrzyj drugą porcję ciasta (zmrożonego dla ułatwienia ścierania).

  10. Piecz na najniższej półce piekarnika przez około 45-50 minut. (Ustawienie wysokości pieczenia dostosuj do swojego piekarnika).

 

sernik na kruchym kakaowym spodzie

5

1 Odpowiedź

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu