Sernik królewski – niezawodny przepis na sernik na kakaowym kruchym spodzie

Sernik królewski – to chyba mój ulubiony rodzaj sernika. Puszysta masa serowa najeżona rodzynkami, pieczona pomiędzy warstwami kakaowego kruchego ciasta. W moim domu piecze się go od wielu lat.

Był to też mój pierwszy sernik, jaki upiekłam z pełnym powodzeniem.  Po części pewnie dlatego też mam do niego taki sentyment. Na pewno jest jednak też niemała zasługa jego smaku i prostoty wykonania. Mimo iż panuje przekonanie, że serniki z rodzaju puszystych bywają zawodne, ten udaje się zawsze tak samo. Perfekcyjnie.

Jako dziecko wyjadałam z serników głównie rodzynki. Dlatego też do tego sernika zawsze dodaję ich dużą ilość. Nie dodaję natomiast skórki pomarańczowej, bo ta z kolei zupełnie mi nie odpowiada, jednak pozostawiam tu wolny wybór. Jeśli lubicie skórkę, albo jesteście z frakcji wydłubującej rodzynki, personalizujcie swoje serniki, bo to właśnie Wam powinny smakować.  Sernik królewski to prawdziwie królewska uczta dla zmysłów, powinien być idealny.

 

sernik królewski niezawodny przepis

sernik królewski z kruchym spodzie

Sernik królewski

Puszysty sernik na ciemnym kruchym spodzie. Niezawodny i najsmaczniejszy
Czas przygotowania: 30 minutes
Czas gotowania: 45 minutes
Czas całkowity: 1 hour 15 minutes
Okazja: Wypieki
Rodzaj dania: Wielkanoc
Porcji: 15 porcji

Składniki

Kruche ciasto

  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 200 g masła zimnego
  • 150 g cukru
  • 50 g ciemnego kakao
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka

Masa serowa

  • 1 kg mielonego twarogu (może być z "wiaderka")
  • 5 jajek
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 150 g cukru
  • 1 szt budyniu śmietankowego (40g)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 100 g rodzynek (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli
  • 10 g mąki pszennej (1 łyżka)

Przygotowanie krok po kroku

  • Z podanych składników zagnieć kruche ciasto. Nie zagniataj długo, tylko do połączenia się składników. Ciasto podziel na dwie części. Jedną włóż do lodówki, drugą do zamrażalnika na 30 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C
  • Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • W drugiej misie utrzyj miękkie masło z cukrem na puch. Następnie, nie przerywając ucierania dodawaj po jednym żółtku. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy.
  • Do puszystej masy, dodawaj stopniowo twaróg stale ucierając. Gdy cały twaróg najdzie się w masie, dodaj proszek budyniowy i krótko zmiksuj.
  • Do masy serowej dodaj pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki rozmieszaj. Na koniec dodaj rodzynki oprószone łyżką mąki pszennej.
  • Formę 20x30cm wyłóż kruchym ciastem (część z lodówki). Ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni.
  • Wylej masę serową.
  • Na wierzch zetrzyj drugą porcję ciasta (zmrożonego dla ułatwienia ścierania).
  • Piecz na najniższej półce piekarnika przez około 45-50 minut. (Ustawienie wysokości pieczenia dostosuj do swojego piekarnika).
Wypróbowałeś przepis?Dodaj do obserwowanych na Instagramie @Osmykolorteczy Zrób zdjęcie i oznacz #osmykolorteczy!

 

sernik na kruchym kakaowym spodzie

5

1 Odpowiedź

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu