Przepis na sernik londyński na ciemnym kruchym spodzie

Sernik londyński na ciemnym spodzie

Zwlekałam z jego upieczeniem dłuższy czas. Przecież serniki mnie nie lubią… Ale ja za to lubię serniki i to bardzo… skusiłam się więc i zakochałam się w nim i gdyby nie to, że po jednym kawałku jest się pełnym, jadłabym go bez końca.

Jest bajecznie kremowy, delikatny i wyjątkowo pyszny sernik. Kruchy, kakaowy spód świetnie kontrastuje z waniliową bielą grubej warstwy serowej. To wbrew pozorom jeden z łatwiejszych serników, jakie piekłam. Pieczony w kąpieli wodnej okazał się idealny do mojego zmęczonego i humorzastego piekarnika. Wyszedł tak wspaniale, że zaczęłam wierzyć, że zła passa podczas pieczenia serników minęła – oby bezpowrotnie…

Składniki:

na ciemny spód:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżki ciemnego kakao
  • 65g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukry pudru

Masa serowa:

  • 500g półtłustego mielonego sera twarogowego
  • 50ml śmietanki kremówki
  • 135g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka esencji waniliowej (lub ziarenka z 1 laski wanilii)

ponadto:

  • 130ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

  • Boki tortownicy wyłożyć pergaminem.
  • Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto o konsystencji mokrego piasku. Najlepiej robi się to przy użyciu robota kuchennego z funkcją pulsacyjną. Kruszonkę wysypać na natłuszczone dno tortownicy (18cm średnicy) i dokładnie wykleić nią całą powierzchnię.
  • Ciasto przykryć warstwą natłuszczonego pergaminu, wysypać suchym grochem (fasolą lub specjalnymi kulkami). Podpiec przez 15-20 minut w temperaturze 200°C Po podpieczeniu ostrożnie usunąć ziarna i papier i ostudzić.
  • Ser przełożyć do miski. Łopatką rozmieszać. Dodać cukier puder i kremówkę i mieszać łopatką do połączenia składników.
  • dodawać po jednym jajku, żółtka stale mieszając. Na koniec dodać esencję i jeszcze raz wymieszać.
  • Formę z podpieczonym spodem owinąć podwójną warstwą folii aluminiowej.
  • wylać masę serową na kruche ciasto.
  • Formę wstawić do drugiej, większej. Wlać wrzątek do połowy wysokości tortownicy z sernikiem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 45-50 minut. Gdy wierzch ciasta będzie już ścięty na wierzchu, na tyle, by utrzymać warstwę śmietany, wymieszać kwaśną śmietanę z cukrem pudrem i kremówką i wylać na sernik.
  • Piec kolejne 10-15 minut.
  • Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim kilkanaście minut ciasto. Następnie wyjąć i ostudzić. Zimny sernik wstawić do lodówki na około 12 godzin.

Smacznego !

13 Odpowiedzi

  1. Kto robi najsmaczniejsze serniki? Wiedeńczycy, londyńczycy, a może Amerykanie? Nic z tych rzeczy. Odpowiedź jest prostsza- nasza Gosia :*

    Dzięki za inspirację, bo już mi się Złota rosa objadła.

    1. Dziękuję, ale serniki to moja pięta achillesowa – tzn mojego piekarnika ;) A nie uwierzysz, ale złotej rosy nigdy nie robiłam. Muszę w końcu kiedyś upiec :)

    1. Kochana, mam dokładnie tak samo. Serniki mnie nie lubią. Rzadko zadowalają mnie wyglądem, choć w smaku są ok. Ten udał się idealnie – na sobotę znów piekę, na urodzinki mojej córki :)

    1. Składniki można zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera, natomiast polecam później “obstukać” lekko foremkę, by pozbyć się nadmiaru powietrza z masy. Co do kąpieli wodnej, to jednak polecam ten sposób pieczenia, bez niej wyjdzie już zupełnie inny sernik.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *