Sernik londyński na ciemnym spodzie

Zwlekałam z jego upieczeniem dłuższy czas. Przecież serniki mnie nie lubią… Ale ja za to lubię serniki i to bardzo… skusiłam się więc i zakochałam się w nim i gdyby nie to, że po jednym kawałku jest się pełnym, jadłabym go bez końca.

Jest bajecznie kremowy, delikatny i wyjątkowo pyszny sernik. Kruchy, kakaowy spód świetnie kontrastuje z waniliową bielą grubej warstwy serowej. To wbrew pozorom jeden z łatwiejszych serników, jakie piekłam. Pieczony w kąpieli wodnej okazał się idealny do mojego zmęczonego i humorzastego piekarnika. Wyszedł tak wspaniale, że zaczęłam wierzyć, że zła passa podczas pieczenia serników minęła – oby bezpowrotnie…

Składniki:

na ciemny spód:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżki ciemnego kakao
  • 65g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukry pudru

Masa serowa:

  • 500g półtłustego mielonego sera twarogowego
  • 50ml śmietanki kremówki
  • 135g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka esencji waniliowej (lub ziarenka z 1 laski wanilii)

ponadto:

  • 130ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

  • Boki tortownicy wyłożyć pergaminem.
  • Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto o konsystencji mokrego piasku. Najlepiej robi się to przy użyciu robota kuchennego z funkcją pulsacyjną. Kruszonkę wysypać na natłuszczone dno tortownicy (18cm średnicy) i dokładnie wykleić nią całą powierzchnię.
  • Ciasto przykryć warstwą natłuszczonego pergaminu, wysypać suchym grochem (fasolą lub specjalnymi kulkami). Podpiec przez 15-20 minut w temperaturze 200°C Po podpieczeniu ostrożnie usunąć ziarna i papier i ostudzić.
  • Ser przełożyć do miski. Łopatką rozmieszać. Dodać cukier puder i kremówkę i mieszać łopatką do połączenia składników.
  • dodawać po jednym jajku, żółtka stale mieszając. Na koniec dodać esencję i jeszcze raz wymieszać.
  • Formę z podpieczonym spodem owinąć podwójną warstwą folii aluminiowej.
  • wylać masę serową na kruche ciasto.
  • Formę wstawić do drugiej, większej. Wlać wrzątek do połowy wysokości tortownicy z sernikiem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 45-50 minut. Gdy wierzch ciasta będzie już ścięty na wierzchu, na tyle, by utrzymać warstwę śmietany, wymieszać kwaśną śmietanę z cukrem pudrem i kremówką i wylać na sernik.
  • Piec kolejne 10-15 minut.
  • Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim kilkanaście minut ciasto. Następnie wyjąć i ostudzić. Zimny sernik wstawić do lodówki na około 12 godzin.

Smacznego !

13 Odpowiedzi

  1. Kto robi najsmaczniejsze serniki? Wiedeńczycy, londyńczycy, a może Amerykanie? Nic z tych rzeczy. Odpowiedź jest prostsza- nasza Gosia :*

    Dzięki za inspirację, bo już mi się Złota rosa objadła.

    1. Dziękuję, ale serniki to moja pięta achillesowa – tzn mojego piekarnika ;) A nie uwierzysz, ale złotej rosy nigdy nie robiłam. Muszę w końcu kiedyś upiec :)

    1. Kochana, mam dokładnie tak samo. Serniki mnie nie lubią. Rzadko zadowalają mnie wyglądem, choć w smaku są ok. Ten udał się idealnie – na sobotę znów piekę, na urodzinki mojej córki :)

    1. Składniki można zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera, natomiast polecam później „obstukać” lekko foremkę, by pozbyć się nadmiaru powietrza z masy. Co do kąpieli wodnej, to jednak polecam ten sposób pieczenia, bez niej wyjdzie już zupełnie inny sernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *