Zwlekałam z jego upieczeniem dłuższy czas. Przecież serniki mnie nie lubią… Ale ja za to lubię serniki i to bardzo… skusiłam się więc i zakochałam się w nim i gdyby nie to, że po jednym kawałku jest się pełnym, jadłabym go bez końca.
Jest bajecznie kremowy, delikatny i wyjątkowo pyszny sernik. Kruchy, kakaowy spód świetnie kontrastuje z waniliową bielą grubej warstwy serowej. To wbrew pozorom jeden z łatwiejszych serników, jakie piekłam. Pieczony w kąpieli wodnej okazał się idealny do mojego zmęczonego i humorzastego piekarnika. Wyszedł tak wspaniale, że zaczęłam wierzyć, że zła passa podczas pieczenia serników minęła – oby bezpowrotnie…
Składniki:
na ciemny spód:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżki ciemnego kakao
- 65g zimnego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżka cukry pudru
Masa serowa:
- 500g półtłustego mielonego sera twarogowego
- 50ml śmietanki kremówki
- 135g cukru pudru
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 1 łyżka esencji waniliowej (lub ziarenka z 1 laski wanilii)
ponadto:
- 130ml kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
- Boki tortownicy wyłożyć pergaminem.
- Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto o konsystencji mokrego piasku. Najlepiej robi się to przy użyciu robota kuchennego z funkcją pulsacyjną. Kruszonkę wysypać na natłuszczone dno tortownicy (18cm średnicy) i dokładnie wykleić nią całą powierzchnię.
- Ciasto przykryć warstwą natłuszczonego pergaminu, wysypać suchym grochem (fasolą lub specjalnymi kulkami). Podpiec przez 15-20 minut w temperaturze 200°C Po podpieczeniu ostrożnie usunąć ziarna i papier i ostudzić.
- Ser przełożyć do miski. Łopatką rozmieszać. Dodać cukier puder i kremówkę i mieszać łopatką do połączenia składników.
- dodawać po jednym jajku, żółtka stale mieszając. Na koniec dodać esencję i jeszcze raz wymieszać.
- Formę z podpieczonym spodem owinąć podwójną warstwą folii aluminiowej.
- wylać masę serową na kruche ciasto.
- Formę wstawić do drugiej, większej. Wlać wrzątek do połowy wysokości tortownicy z sernikiem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 45-50 minut. Gdy wierzch ciasta będzie już ścięty na wierzchu, na tyle, by utrzymać warstwę śmietany, wymieszać kwaśną śmietanę z cukrem pudrem i kremówką i wylać na sernik.
- Piec kolejne 10-15 minut.
- Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim kilkanaście minut ciasto. Następnie wyjąć i ostudzić. Zimny sernik wstawić do lodówki na około 12 godzin.
Smacznego !
Kto robi najsmaczniejsze serniki? Wiedeńczycy, londyńczycy, a może Amerykanie? Nic z tych rzeczy. Odpowiedź jest prostsza- nasza Gosia :*
Dzięki za inspirację, bo już mi się Złota rosa objadła.
Dziękuję, ale serniki to moja pięta achillesowa – tzn mojego piekarnika ;) A nie uwierzysz, ale złotej rosy nigdy nie robiłam. Muszę w końcu kiedyś upiec :)
Pyszności:)
wygląda na lekkie ciasto, aż ślinka cieknie :) nie żebym się czepiała, ale chumorzasty przez samo H, pozdrawiam! Marta :)
Chyba mi się mózg wyłączył… oczywiście, że przez h. Dziękuję za zwrócenie uwagi :)
Bardzo smacznie wyglada ten serniczek
Zapraszam do mnie na kluseczki kładzione z karmelizowana cebulką
Kulinarne inspiracje Moniki
http://blogl4.blog.pl/
I jest smaczny. Dziękuję za zaproszenie, kluseczki z cebulką – brzmi pysznie :)
Piękny! Ja jestem przerażona jak mam piec sernik, zawsze boję się, że opadnie :)
Kochana, mam dokładnie tak samo. Serniki mnie nie lubią. Rzadko zadowalają mnie wyglądem, choć w smaku są ok. Ten udał się idealnie – na sobotę znów piekę, na urodzinki mojej córki :)
Dwa pytanka:) czy można masę serowa mieszać mikserem na wolnych obrotach? i czy koniecznie trzeba piec w kąpieli wodnej?
Składniki można zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera, natomiast polecam później „obstukać” lekko foremkę, by pozbyć się nadmiaru powietrza z masy. Co do kąpieli wodnej, to jednak polecam ten sposób pieczenia, bez niej wyjdzie już zupełnie inny sernik.
Dziekuję:)