Sernik z brzoskwiniami i bezą na kruchym cieście.

Sernik na kruchym cieście to jedno z moich ulubionych ciast. Słodkie, złociste brzoskwinie idealnie komponują się z delikatnym, kremowym serem i puszystą bezą dodając mu nie tylko smaku, ale też koloru i charakteru. Kruszonki nie trzeba zachwalać, wystarczy spojrzeć, by wiedzieć, że trudno o lepszą.

Czasami wydaje mi się, że mój stary, wysłużony piekarnik ma duszę, że ma własną wolę, że piecze tylko sobie znanym sposobem. W całym tym chaosie dobre jest tylko to, że mimo przeszkód udało nam się jakoś dogadać, że potrafimy rozmawiać w jednym języku i nawet sernik czasami wychodzi taki, jak trzeba.

Taki sernik pamiętam z dzieciństwa. Mama nie piekła bab drożdżowych, ale serniki wychodziły jej jak malowane. Wciąż takie wychodzą.

U mnie bywa różnie, ale ten udaje się zawsze i smakuje wyśmienicie. Najbardziej lubię przygotowywać go na bazie ricotty. Ma wówczas wyjątkowo kremową konsystencję i słodki, charakterystyczny smak, ale z tradycyjnym mielonym twarogiem też jest wyśmienity.

Potrafi sprawić, że nawet szary poniedziałek wydaje się być świętem…

Składniki:

(blacha 25x40cm)

kcal:6180 B:128 W:711 T:309 (1 porcja zawiera około: 350kcal)

Kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 200g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Masa serowa:

  • 500g sera ricotta (lub innego sernikowego, mielonego twarogu)
  • 2 jajka
  • 50g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • puszka brzoskwiń w syropie

Beza:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z podanych składników szybko zagnieć kruche ciasto. Zabierz w kulę, zawiń w folię i odstaw do schłodzenia. Możesz pozostawić też w formie kruszonki, miskę owinąć folią i w takiej formie schłodzić.
  • Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w kostkę.
  • 50g masła utrzyj z cukrem na puch. Następnie dodaj ser i miksuj na średnich obrotach do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodaj jajka i wymieszaj dokładnie lub krótko zmiksuj.
  • Blachę lekko natłuść lub/i wyłóż papierem do pieczenia. Połowę kruszonki wysyp na dno i dociśnij, by stworzyła dolną warstwę ciasta.
  • Na ciasto wylej masę serową.
  • Na warstwie sera ułóż równomiernie brzoskwinie.
  • Białka ubij na sztywną pianę ze szklanką cukru. Wyłóż na brzoskwinie i wyrównaj.
  • Na wierzch wysyp pozostałą kruszonkę.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 60 minut.
  • Pozostaw w piekarniku do wystygnięcia.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Niestety o kłopotach w dogadywaniu się z piekarnikiem też coś mogę powiedzieć, bo mój też bywa bardzo kapryśny, ale wciąż podejmuję z nim tą nierówną walkę :)
    A co do sernika, to wygląda bardzo kusząco, nie został Ci może jeden albo najlepiej 2 takie kawałki? :D

    1. Małgosia Author says:

      A zostało jeszcze troszkę, zapraszam. Kawa, czy herbata? ;)

  2. Idealny serniczek. Pięknie wygląda.
    Pozdrowienia :)

  3. Ten sernik wygląda trochę jak pomarańczowe tiramisu. Wzmianką o piekarniku niemożebnie mnie rozbawiłaś :) Pamiętam jak mój miał swoje humory i raz potrafił na tym samym ustawieniu nie dopiec, a drugim razem zwęglić ciasto…

    1. Małgosia Author says:

      Prawdopodobnie już niedługo remont dotrze i do kuchni. ale mam nadzieję że nowy nie okaże się równie humorzasty :)

  4. Mmmm to wygląda niezwykle apetycznie!

  5. Mmm, wygląda cudnie :)

  6. Uwielbiam serniki, w każdej wersji. Ale ten wydaję się być naprawdę wyjątkowy.

  7. Kurcze, a mi to ciasto nie wyszło niestety :( Spód się za bardzo spiekł, a masa serowa chyba się zważyła, bo dziwnie wyglądała :( a na domiar złego nie udało mi się ubić białek na pianę :( niestety wyszło tragicznie :( kiepska ze mnie kucharka :(

  8. Coś pysznego! :) Musze upiec! :)

  9. U mnie KLOPS – zakalec! Ciasto należy najpierw podpiec. Do sera trzeba dodać budyń, mąkę ziemniaczaną lub kaszę manną oraz proszek do pieczenia. Do bezy dodać trochę soku z cytryny. Kruszonka na wierzchu jest zbędna.

    1. Małgosia Author says:

      Ciasta nie podpiekamy przed nałożeniem kolejnych warstw. Przy zastosowaniu dobrej jakości twarogu (polskiego lub ricotty) nie ma potrzeby dodawać do masy mąki. Jeśli natomiast korzysta się z serków homogenizowanych tzw. sernikowych, być może, że zaistnieje taka konieczność. Pozdrawiam i dziękuję za sugestie.

  10. ~grzelak says:

    sernik przepyszny, zrobiłam bez brzoskwiń, tylko z rodzynkami + sok z połowy cytryny. Przepyszny, prosty w wykonaniu, polecam.

  11. A mnie serniczek się udał. Wyglądał bajecznie i smakował jeszcze lepiej.
    Przepis jest świetny.
    Będę zaglądać tu częściej, a w zasadzie już zostałam fanką.
    Pozdrawiam

    1. Małgosia Author says:

      Bardzo mi miło, zapraszam jak najczęściej ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close