Sernik na kruchym cieście to jedno z moich ulubionych ciast. Słodkie, złociste brzoskwinie idealnie komponują się z delikatnym, kremowym serem i puszystą bezą dodając mu nie tylko smaku, ale też koloru i charakteru. Kruszonki nie trzeba zachwalać, wystarczy spojrzeć, by wiedzieć, że trudno o lepszą.
Czasami wydaje mi się, że mój stary, wysłużony piekarnik ma duszę, że ma własną wolę, że piecze tylko sobie znanym sposobem. W całym tym chaosie dobre jest tylko to, że mimo przeszkód udało nam się jakoś dogadać, że potrafimy rozmawiać w jednym języku i nawet sernik czasami wychodzi taki, jak trzeba.
Taki sernik pamiętam z dzieciństwa. Mama nie piekła bab drożdżowych, ale serniki wychodziły jej jak malowane. Wciąż takie wychodzą.
U mnie bywa różnie, ale ten udaje się zawsze i smakuje wyśmienicie. Najbardziej lubię przygotowywać go na bazie ricotty. Ma wówczas wyjątkowo kremową konsystencję i słodki, charakterystyczny smak, ale z tradycyjnym mielonym twarogiem też jest wyśmienity.
Potrafi sprawić, że nawet szary poniedziałek wydaje się być świętem…
Składniki:
(blacha 25x40cm)
kcal:6180 B:128 W:711 T:309 (1 porcja zawiera około: 350kcal)
Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 200g zimnego masła
- 5 żółtek
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Masa serowa:
- 500g sera ricotta (lub innego sernikowego, mielonego twarogu)
- 2 jajka
- 50g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- puszka brzoskwiń w syropie
Beza:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie krok po kroku:
- Z podanych składników szybko zagnieć kruche ciasto. Zabierz w kulę, zawiń w folię i odstaw do schłodzenia. Możesz pozostawić też w formie kruszonki, miskę owinąć folią i w takiej formie schłodzić.
- Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w kostkę.
- 50g masła utrzyj z cukrem na puch. Następnie dodaj ser i miksuj na średnich obrotach do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodaj jajka i wymieszaj dokładnie lub krótko zmiksuj.
- Blachę lekko natłuść lub/i wyłóż papierem do pieczenia. Połowę kruszonki wysyp na dno i dociśnij, by stworzyła dolną warstwę ciasta.
- Na ciasto wylej masę serową.
- Na warstwie sera ułóż równomiernie brzoskwinie.
- Białka ubij na sztywną pianę ze szklanką cukru. Wyłóż na brzoskwinie i wyrównaj.
- Na wierzch wysyp pozostałą kruszonkę.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 60 minut.
- Pozostaw w piekarniku do wystygnięcia.
Smacznego!
Niestety o kłopotach w dogadywaniu się z piekarnikiem też coś mogę powiedzieć, bo mój też bywa bardzo kapryśny, ale wciąż podejmuję z nim tą nierówną walkę :)
A co do sernika, to wygląda bardzo kusząco, nie został Ci może jeden albo najlepiej 2 takie kawałki? :D
A zostało jeszcze troszkę, zapraszam. Kawa, czy herbata? ;)
Idealny serniczek. Pięknie wygląda.
Pozdrowienia :)
Ten sernik wygląda trochę jak pomarańczowe tiramisu. Wzmianką o piekarniku niemożebnie mnie rozbawiłaś :) Pamiętam jak mój miał swoje humory i raz potrafił na tym samym ustawieniu nie dopiec, a drugim razem zwęglić ciasto…
Prawdopodobnie już niedługo remont dotrze i do kuchni. ale mam nadzieję że nowy nie okaże się równie humorzasty :)
Mmmm to wygląda niezwykle apetycznie!
Mmm, wygląda cudnie :)
Uwielbiam serniki, w każdej wersji. Ale ten wydaję się być naprawdę wyjątkowy.
Kurcze, a mi to ciasto nie wyszło niestety :( Spód się za bardzo spiekł, a masa serowa chyba się zważyła, bo dziwnie wyglądała :( a na domiar złego nie udało mi się ubić białek na pianę :( niestety wyszło tragicznie :( kiepska ze mnie kucharka :(
Coś pysznego! :) Musze upiec! :)
Wyglada cudnie!
U mnie KLOPS – zakalec! Ciasto należy najpierw podpiec. Do sera trzeba dodać budyń, mąkę ziemniaczaną lub kaszę manną oraz proszek do pieczenia. Do bezy dodać trochę soku z cytryny. Kruszonka na wierzchu jest zbędna.
Ciasta nie podpiekamy przed nałożeniem kolejnych warstw. Przy zastosowaniu dobrej jakości twarogu (polskiego lub ricotty) nie ma potrzeby dodawać do masy mąki. Jeśli natomiast korzysta się z serków homogenizowanych tzw. sernikowych, być może, że zaistnieje taka konieczność. Pozdrawiam i dziękuję za sugestie.
sernik przepyszny, zrobiłam bez brzoskwiń, tylko z rodzynkami + sok z połowy cytryny. Przepyszny, prosty w wykonaniu, polecam.
A mnie serniczek się udał. Wyglądał bajecznie i smakował jeszcze lepiej.
Przepis jest świetny.
Będę zaglądać tu częściej, a w zasadzie już zostałam fanką.
Pozdrawiam
Bardzo mi miło, zapraszam jak najczęściej ;)