Sernik z daktylami i czekoladą na owsianym spodzie

Sernik z daktylami i czekoladą na owsianym spodzie

Rzadko piekę ciasta z daktylami. Rzadko w ogóle przetwarzam daktyle, z prostej przyczyny – zawsze zjadam je bezpośrednio z torebki. Jeden po drugim… Po kolei… A może raczej na wspak… Trudno powiedzieć.

Korzystając jednak z okazji, że wpadły mi w ręce najlepsze z możliwych daktyli, postanowiłam upiec ciasto, na które już od dawna zacierałam ręce – sernik z daktylami i czekoladą. Niesamowity, kremowy, wilgotny, czyli taki, jaki dobry sernik być powinien. Słodkie daktyle w masie serowej z nutą czekolady to jak dla mnie strzał w dziesiątkę. Wszystko to znalazło się na kruchym spodzie z płatkami owsianymi – pysznie i ze zdrowym akcentem.

Taki sernik to nie tylko świetny deser do popołudniowej kawy, ale także może stać się świąteczną propozycją dla bliskich.

Składniki:

(blacha 25x40cm – ok. 18 porcji)

Owsiany spód:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 150g masła
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 200g daktyli odmiany Medjool*
  • 50g deserowej czekolady

Polewa:

  • 100g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka

* Daktyle odmiany Medjool suszone z pestką dostępne w sklepach sieci Lidl, z serii Deluxe.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Płatki owsiane wymieszaj z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Zalej roztopionym i przestudzonym masłem, dodaj jajko i dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełóż ciasto owsiane i dokładnie wyklej całe dno dokładnie dociskając ciasto do blachy.
  • Podpiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-15 minut aż zacznie się rumienić.
  • Podpieczony spód wyjmij z piekarnika i odstaw.
  • Daktyle i czekoladę posiekaj dość drobno.
  • Za pomocą trzepaczki lub miksera na wolnych obrotach wymieszaj twaróg z cukrem i ekstraktem waniliowym.
  • Następnie dodawaj po jednym jajku za każdym razem mieszając do połączenia się składników.
  • Dodaj mąkę i wymieszaj nie napowietrzając nadmiernie masy.
  • Na koniec dodaj posiekane daktyle oraz czekoladę i wylej na podpieczony spód.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 40 minut, aż masa serowa się zetnie.
  • Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik na 15 minut, a następnie ostudź w temperaturze pokojowej.
  • Czekoladę z 2 łyżkami mleka roztop nad kąpielą wodną.
  • Sernik pokrój na kwadratu jednakowej wielkości. Każdy kawałek zanurzaj lekko w roztopionej czekoladzie, a następnie odstawiaj na kratkę do zastygnięcia polewy.
  • Możesz też polać polewą sernik w całości.
  • Schłódź w lodówce.

Smacznego!

9 Odpowiedzi

  1. Witam serdecznie, mam jedno pytanie. W składnikach na spód ciasta nie ma jajka, jednak dalej w wykonaniu jest napisane, żeby jajko dodać. Czyli odchodzi jedno jajko z masy serowej, czy w składnikach na spód zabrakło tego jajka??
    Mam nadzieję, że mnie zrozumiałaś. Pozdrawiam

    1. Brakło jednego, rzeczywiście. A wszystko przez to, że początkowo miało go tam nie być ;) Już poprawione, przepraszam za niedopatrzenie i dziękuję za zwrócenie uwagi :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *