KONKURS! i serowe casserole z kukurydzy i groszku

A co gdyby tak zamiast, jak zwykle, sałatki majonezowej do świątecznych wędlin podać coś zupełnie innego? Na ciepło?

Casserole to rodzaj zapiekanki, której podstawą najczęściej są warzywa, choć nie jest to żadna reguła. Moje casserole to szybki sposób na pyszny dodatek do świątecznych dań. Przygotowane w pojedynczych ramekinach nabierają odświętnego charakteru i w prosty sposób można je elegancko zaserwować gościom. Pomysł jest taki: wykorzystać proste i dobre produkty w taki sposób, by podkreślić ich smak i zupełnie się przy tym nie napracować. Czyli to, co lubię najbardziej, a co przed świętami cenimy szczególnie. 

Tu najważniejsza jest tym razem kukurydza Bonduelle i to ona jest najbardziej wyczuwalna w daniu. Naturalnie słodka, pysznie chrupiąca i słonecznie żółta. Fakt, że jest to produkt nie zawierający GMO przemawia już tylko na jej korzyść. Samo danie nie jest skomplikowane. Dzięki warzywom w puszkach oszczędzamy sporo czasu i nie tracimy zupełnie na smaku. Wystarczy wymieszać kukurydzę, groszek i pozostałe składniki. Gotowa zapiekanka smakuje wybornie. Najlepsza jest na ciepło, ale nawet zimna jest bardzo smaczne. No i nie jest to zwyczajna sałatka, chociaż z powodzeniem ją zastępuje.

Polecam na święta i nie tylko, a na końcu wpisu czeka miła, świąteczna niespodzianka – konkurs, do udziału w którym serdecznie zapraszam!

Składniki:

(4 porcje)

  • 250g kukurydzy Bonduelle
  • 170g groszku Bonduelle
  • 1 czerwona papryka (ok. 200g)
  • 100g sera Gruyère (lub innego dobrze topliwego o intensywnym smaku)
  • 1 duże jajko
  • 3/4 szklanki kremówki 30-36%
  • sól
  • kolorowy pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzej do 200°C
  • Groszek i kukurydzę odcedź na sicie.
  • Paprykę pokrój w drobną kostkę.
  • Ser zetrzyj na tarce.
  • Jajko lekko ubij za pomocą trzepaczki.
  • W misce wymieszaj wszystkie składniki, zalej śmietanką i jajkiem. Dopraw do smaku solą i obficie kolorowym pieprzem.
  • Dodaj posiekaną natkę i wymieszaj dokładnie.
  • Mieszankę rozdziel na 4 natłuszczone ramekiny lub przełóż do większego naczynia żaroodpornego.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiecz przez około 15 minut (większe naczynie około 25-30 minut) lub do momentu aż masa całkowicie się zetnie i zarumieni na wierzchu.
  • Podawaj.

Smacznego!

No, a teraz pora na obiecany wcześniej KONKURS!

Wspólnie z marką Bonduelle zapraszam do zabawy z nagrodami.

Zadanie nie powinno sprawić Wam najmniejszego problemu. Aby wygrać, należy w komentarzu poniżej podać swój pomysł na świąteczną przystawkę* z kukurydzą Bonduelle.

Na Wasze zgłoszenia czekam do 22.12.2016r

Do zdobycia są:

I miejsce – bon zakupowy do sklepu Home&You na kwotę 150 zł

II i III Miejsce – zestawy produktów Bonduelle

Powodzenia!

*przystawki – przekąski, sałatki, wszelkiego rodzaju dodatki do dań głównych, na ciepło lub zimno

WYNIKI KONKURSU!

Dziękuję za liczny udział w konkursie. Wybrać trzy najciekawsze nie było łatwo i chociaż najchętniej przyznałabym nagrody wszystkim uczestnikom, wybrać musiałam. A wybrałam następująco:

I Miejsce i bon zakupowy do sklepu Home&You otrzymuje:

Monika Brendel i jej kukurydziane chlebki w kształcie piernikowych ludków

II Miejsce i zestaw produktów Bonduelle trafia do:

Zuzanna za śledzie inspirowane Meksykiem

drugi zestaw produktów Bonduelle za III Miejsce wędruje do:

Agna za pyszną propozycję na zupę z kukurydzy z krewetkami

Serdecznie gratuluję wszystkim zwycięzcom i czekam na kontakt mailowy,

Małgosia.

*

Regulamin

wpis sponsorowany oznaczenie graficzne

63 Odpowiedzi

  1. Przepis na świąteczną przystawkę:do miski wkładamy dwie garście roszponki, jedną obraną i pokrojoną pomarańczę. Pokrojoną w kostkę fetę oraz wędzonego łososia, dodajemy również pół puszki kukurydzy bonduelle, mieszany i mamy wspaniałą orzeźwiającą sałatkę na świąteczny stół

  2. Moja propozycja to delikatne galaretki drobiowe w małych porcyjkach, tak do pokosztowania.
    Składniki na około 8-10 małych miseczek galaretek
    2 duże ćwiartki z kurczaka
    2 marchewki
    2 pietruszki
    1/2 puszki kukurydzy konserwowej Bonduelle
    1/2 małego selera
    4 liście laurowe
    6 kulek ziela angielskiego
    4 łyżki żelatyny
    zielona pietruszka
    sól, pieprz do smaku
    warzywko ( naturalny suszony mix warzyw bez soli )

    1. Warzywa myjemy i obieramy. Ćwiartki z kurczaka także myjemy i pozbawiamy ewentualnie zbyt dużej ilości tłuszczu która może się na nich znajdować.
    2. Warzywa z mięskiem wkładamy do garnka i zalewamy 2,5 l wody. Przyprawiamy do smaku ( liśćmi, zielem, solą oraz warzywkiem ). Gotujemy około 1 h i 20 minut jak normalny rosół.
    3. Po tym czasie wyjmujemy warzywa i kroimy na plasterki bądź w kostkę, a mięso oddzielamy od kości. Rosół przecedzamy przez sitko i odlewamy 2 litry.
    4. W gorącym rosole rozpuszczamy żelatynę.
    5. W miseczkach bądź innych pojemniczkach układamy po porcji pokrojonych warzyw oraz mięska. Zalewamy rosołem z żelatyna i odstawiamy do przestygnięcia, a następnie na kilka godzin do lodówki. Smacznego !

  3. Mój pomysł na przystawkę to SAŁATKA 3-SKŁADNIKOWA NA SŁODKĄ NUTĘ.
    Zaspokoi idealnie pierwszy głód i chrapkę na słodkości :)
    Składniki na 1 porcję:
    3 łyżki kukurydzy Bonduelle,
    2 szt. kiwi
    3 rzodkiewki
    +sos: 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, koperek, sól i pieprz.
    Wykonanie:
    Kukurydzę odsączamy z zalewy, kiwi obieramy i kroimy w kosteczkę, rzodkiewki myjemy i ścieramy na grubych oczkach.
    Wszystko mieszamy w misce. Przed samym podaniem polewamy sosem jogurtowo-miodowym.
    Proste, szybkie i naprawdę smakowite połączenie!

  4. Moim popisowym daniem jest zupa-krem na zimno z kukurydzy:)Do tego ziemniaki gotowane zblendować z kukurydzą bonduelle, dodać śmietany, masła, rosołu aby uzyskać gładką konsystencję. Do tego pieprz, sól, kurkuma i imbir- mniam- najlepsze danie jako starter przed daniem głównym-pychotka. Idealne na co dzień i od święta, po prostu cudo dla podniebienia:)

  5. Mój pomysł na przystawkę to grzanki podawane z pastą z kukurydzy:
    Składniki:
    – 1 puszka kukurydzy Bonduelle
    – 1 jajko ugotowane na twardo
    – 2-3 ząbki czosnku
    – łyżka oliwy z oliwek
    – sól (najlepiej morska)
    – pieprz ziołowy
    * miłośnicy ostrzejszych smaków mogą dodać odrobinę ostrej papryki np. Habanero lub zamienić pieprz ziołowy na cayenne :)

    Kukurydzę ugotować, aż zrobi się miękka a następnie przerzucić do miski. Dodać pokrojone w kostkę jajko i czosnek. Składniki zblendować dodając jednocześnie oliwę. Przyprawić solą, pieprzem i papryką wedle uznania. Po nałożeniu gotowej pasty na grzankę można przystawkę udekorować świeżą miętą lub bazylią.
    Smacznego!

  6. Jak święta to ryba! A jak ryba to galaretki rybne! Oczywiście z kukurydzą!
    Przepis na rybne galaretki:
    Żelatyna (6 łyżeczek)
    Bulion warzywny (2 kostki)
    filet ze szczupaka/mintaja/pangi(400 g)
    marchewka (1 sztuka)
    kawałek pora (1 sztuka)
    jajko ugotowane na twardo (1 sztuka)
    kukurydza z puszki Bonduelle (4 łyżki)
    groszek zielony (4 łyżki czubate)
    oliwki czarne (8 sztuk)
    kawałek papryki (1 sztuka)
    ziele angielskie (3 ziarenka)
    liść laurowy (1 sztuka)
    kilka liści natki pietruszki (do smaku)
    sól, pieprz (do smaku)

    Sposób przygotowania:
    1. Żelatynę namocz w 100 ml zimnej wody.
    2. Filet pokrój na małe kawałki.
    3. Marchew i por pokrój w plasterki.
    4. Zagotuj 5 szklanek wody.
    5. Do wody dodaj marchew, pora, kostki bulionowe, ziele angielskie i liść laurowy.
    6. Gotuj 5 minut, dodaj kawałki ryby i gotuj około 20 minut.
    7. Wyjmij z wywaru rybę i warzywa. Wywar dokładnie przecedź i rozpuść w nim żelatynę.
    8. Dopraw solą i pieprzem.
    9. Paprykę pokrój w paski.
    10. W małych miseczkach układaj dekoracyjnie plasterki jajka, groszek, kukurydzę, marchewki, paski papryki, plasterki oliwek, listki natki pietruszki oraz kawałki ryby.
    11. Zalej delikatnie galaretką.
    12. Pozostaw do ostygnięcia w lodówce.

    Smacznego!

  7. Placuszki z kukurydzą

    SKŁADNIKI:
    • 1 puszka kukurydzy
    • 100 g sera żółtego
    • 2 cebulki dymki lub garść natki pietruszki
    • 2 jajka
    • 4 łyżki mąki pszennej lub (3 łyżki mąki ryżowej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub 3 łyżki mąki kukurydzianej +1 łyżka mąki ziemniaczanej)
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia

    PRZYGOTOWANIE:

    1. Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach.
    2. W misce mieszam odlaną z puszki kukurydzę Pudliszki z serem, jajkami, posiekaną dymką lub natką pietruszki, oraz mąką, kilkoma szczyptami soli i pieprzu.
    3. Na patelni rozgrzewam olej. Smażę placuszki partiami, odwracając na drugą stronę, gdy się zarumienią. Natychmiast podaję na ciepło z sałatą.

  8. Szybkie ślimaczki z kukurydzą
    Składniki:
    -ciasto francuskie
    -szynka w plasterkach
    -1/2 czerwonej papryki
    -kukurydza
    -ser żółty
    -jajko do posmarowania ślimaczków
    -sos pomidorowy
    -zioła ( oregano, bazylia)
    Przygotowanie:
    1. ciasto rozwinąć i posmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami
    2. rozłożyć szynkę, pokrojoną paprykę, kukurydzę i ser
    3. zawinąć ciasto ze składnikami w roladę i pokroić ok. 2 cm ślimaczki
    4. włożyć do piekarnika (200 stopni) na ok. 20 min

  9. rozgrzewający krem z kukurydzy. Idealny do podania w świąteczną kolację, gdy za oknem pada śnieg.
    Potrzbujemy:
    2 puszki kukurydzy Bonduelle
    2 duże ziemniaki
    1 litr bulionu warzywnego
    5 łyżek śmietany 18%
    1 duża łyżka masła
    pieprz i sól do smaku
    i najważniejsze: 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki imbiru,1 mała papryczka chili, szczypta pieprzu cayenne

    kukurydzę podsmażamy na maśle ok.5 min, następnie dodajemy bulion. Do bulionu z kukurydzą, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki zmiękną blendujemy i dodajemy przyprawy. Na końcu dodajemy śmietanę.

    Krem z kukurydzy gości u mnie w drugie święto, niezmiennie od kilku lat!
    Jest idealną przystawką do królika.

  10. Mój pomysł na świąteczną przystawkę z kukurydzą Bonduelle to sałatka na bazie ugotowanego mieszanego ryżu białego basmati z dzikim. Do bazy dodajemy kukurydzę oraz osączonego z zalewy tuńczyka. Sałatkę uzupełniamy kawałkami ananasa, świeżego lub z puszki oraz pietruszkową nutą (posiekaną natkę pietruszki możemy zastąpić kolendrą). Doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy majonez lub jogurt naturalny i całość delikatnie mieszamy. Sałatkę podajemy na łódeczkach z cykorii! Smacznych i wesołych Świąt!

  11. Moja najlepsza i najprostsza przystawka sprawdza się w każdej sytuacji na każdym stole, nie wyobrażam sobie bez niej świątecznego biesiadowania:
    Puszka kukurydzy Bonduelle
    Tuńczyk w sosie własnym
    cebula ( w kosteczkę)
    Majonez
    Pieprz i sól dla smaczku
    Wszystko razem mieszam do tego podaję solone krakersy.
    Każdy gość nakłada tuńczykową pastę na krakersy jak lubi.
    Mniammm…

  12. “Najprostsza sałatka z kukurydzą pod słońcem”
    Sałatka którą zawsze robię dla moich rodziców na święta. Uwielbiają ją za prostotę i niesamowity smak :)

    Będziemy potrzebować:
    – 1 puszkę kukurydzy Bonduelle
    – 1 puszkę groszku
    – 5 ogórków kiszonych
    – 1 średnią cebulę czerwoną
    – 1 dużą paprykę
    – poł kapusty pekińskiej
    – 5 czubatych łyżek majonezu
    – po dwie łyżeczki pieprzu i soli

    Jak przygotować? :)
    Najpierw wrzucamy kukurydzę i groszek do miski.Następnie kroimy paprykę, cebulę, ogórki i kapustę w kostkę, po czym wrzucamy do miski. Na koniec dodajemy majonez i przyprawy, wszystko mieszamy.

    Zapewniam Was, że gdy ta sałatka zagości na waszym stole chociaż raz, to będziecie robić ją bardzo często. Prostota i doskonały smak w jednym! :)

  13. Barszcz idzie w odstawkę!
    Kukurydza wkracza na stół w formie parującej zupy z kukurydzy z krewetkami i ziemniakami.

    Tuż przed świątecznym obiadem na patelni ląduje czosnek i cebulka skąpane w kurkumie i papryce w proszku, a następnie puszka kukurydzy. Całość podlewamy białym winem i czekamy aż płyn odparuje. Dolewamy warzywny bulion i doprawiamy do smaku. Całość blendujemy i znów wstawiamy na gaz, by dodać pokrojone ziemniaki, trochę ziaren kukurydzy i pokrojone krewetki. Dekorujemy zieloną pietruszą! Jemy i zapominamy o wszystkich innych daniach z poprzedniego “życia”, a to dopiero przystawka :)

  14. Mój pomysł na przystawkę to paszteciki.
    Paszteciki a w środku pieczarki,ser żółty oraz kukurydza.
    Ciasto: 2 szklanki maki przesiewamy,dodajemy 200g masła i pół szklanki piwa lub wody gazowanej, szczyptę soli. Wyrabiamy na jednolita masę i wkładamy do lodówki na 2 godziny.W tym czasie obieramy pieczarki kroimy w plasterki, cebulkę kroimy w kosteczkę i razem smażymy na rozgrzanej patelni.Doprawiamy sola i pieprzem.Kukurydze odsączamy z wody mieszamy razem z wystudzonymi pieczarkami. Następnie do farszu dodajemy starty żółty ser.Całość mieszamy. Wyjmujemy cisto z lodówki i wyrabiamy przez chwile. Rozwałkowujemy żeby było cienkie i wkrawamy z niego kola lub kwadraty.W oprószone mąką dłonie bierzemy kawałek ciasta i postępujemy jak w przypadku tradycyjnych pierogów.Zanim włożymy do nagrzanego pieca do 200’C na 20 minut smarujemy nasze pierożki roztrzepanym jajkiem i oprószamy salą morska lub kminkiem.
    Smacznego

  15. Pyszna sałatka z kukurydzą i paluszkami krabowymi z makaronem!
    1. Puszka kukurydzy Bonduelle
    2. Paluszki krabowe – 1op.
    2. Makaron świderki – ugotowany – 2 garści
    3. Por (biała część)
    4. Jajka – ugotowane na twardo- 3 szt.
    5.Koper- posiekany – 1 op.
    Wszystko kroimy drobno i mieszamy ze sobą doprawiając solą i pieprzem, następnie dodajemy 2 łyżki majonezu i 1 łyżkę jogurtu naturalnego.

    Smacznego!
    PYCHOTKA!!!

  16. SAŁATKA KUKURYDZA + ANANAS TAK!
    Składniki potrzebne do przygotowania sałatki:
    -1 puszka ananasa
    -1 puszka kukurydzy
    -2 filety z kurczaka
    -3 łyżki majonezu
    -1,5 łyżki przyprawy curry
    – pieprz i sól do smaku

    1. W wodzie z warzywkiem, przyprawionej pieprzem i solą gotujemy filety z kurczaka. Gdy mięso będzie już miękkie to je kroimy na malutka kostkę.
    2. Następnie kroimy plastry ananasa na małe kawałki
    3. W dużej misce łączymy pokrojone: ananasa, filety z kurczaka, a także kukurydzę.
    4. Dokładnie wszystko mieszamy, dodajemy majonez i curry, a także w razie potrzeby pieprz i sól do smaku.
    Smacznego!

  17. Ja proponuję babeczki na słono z warzywami.
    Składniki: puszka kukurydzy bonduelle
    2szklanki mąki orkiszowej
    Łyżeczka cukru
    3 duże łyżeczki soli
    200 g zimnego masła
    2 żółtka
    Pół opakowania szpinaku mrożonego
    Ząbek czosnku
    125g ricotty
    2 lłyżki oliwy z oliwek
    Małe opakowanie łososia
    2 marchwie

    Przygotowanie ( zaczynamy od ciasta)
    Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut minut.

    Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić foremki (metalowe)

    Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC lub do zarumienienia bez termoobiegu

    Po wysuszeniu przygotowujemy krem:
    Szpinak gotujemy wg przepisu na opakowaniu,j jednak ilość wody zmniejszamy o 1/2 dodajemy czosnek, trochę soli do smaku,k kukurydzę, posiekaną marchewkę i podmażonego drobno posiekanego łososia. Jeśli krem wyjdzie zbyt rzadki – dodajemy mąki ziemniaczanej

    Przygotowanie:

  18. Pomysł na sałatkę, która zwala z nóg! Nie skomplikowana a jest tak pyszna, że co roku biją się o nią na wigilię gdy ja robię. Gotujemy 6 jajek na twardo. Ucieramy na dużych oczkach, Ucieramy ogórki kiszone ok 5 duzych. Trzemy ser ok 100 gram, dodajemy puszkę kukurydzy i groszku, pora(1 ) siekamy i parzymy. Mieszamy wszystko razem pieprz sól do smaku i 1,5 łyżki stołowej majonezu i gotowe:) Gwarantuję, że jak ją spróbujecie wasze zycie nie będzie takie samo:)

  19. Sylwestra zazwyczaj spędzamy na domówkach z przyjaciółmi a że są wśród nich osoby nie jedzące mięsa wymyśliłam pierożki drożdżowe z pieca podawane do barszczu czerwonego.

    Ciasto:
    – maka pszenna 550 g
    – jedno jajko
    – oliwa z oliwek 3 łyżki
    – mleko 250 ml
    – drożdże świeże 25 g
    – cukier 2 łyżeczki
    – sól 1 łyżeczka
    – woda 50 ml

    Farsz:
    – mała dynia (0,7 kg po obraniu)
    – kukurydza Bonduelle puszka
    – czosnek 1 ząbek
    – szalotka 2 małe sztuki
    – natka pietruszki
    – imbir 1,5 cm (lub pół łyżeczki mielonego)
    – sól do smaku
    – pieprz cayenne
    – cukier łyżeczka
    – masło klarowane

    Wykonanie:
    Z drożdzy cukru i wody przygotować rozczyn. Przesiana mąkę dodać do miski dolać mleko, jajko, sól i rozczyn. Ucierać mikserem ok 5 minut po tym czasie dodać oliwę i ucierać jeszcze kilka minut. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
    Na maśle podsmażyć posiekana cebulę i czosnek. Dynie pokroić w drobną kostkę dodać na patelnię i smażyć kilka minut kiedy będzie miękka dodać cukier, wymieszać i przestudzić. Do zimnego farszu dodać osączoną kukurydzę posiekaną natkę pietruszki i starty imbir. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
    Kiedy ciasto wyrośnie podzielić na porcje, rozwałkować i wykrawać koła. Na środku każdego ułożyć łyżkę farszu, złożyć na pół i zagnieść końce. Piec w temperaturze ok 180 stopni przez 20-25 minut. Podawać z czerwonym barszczem.

  20. na swiateczna przystawke idealnie sprawdza sie kanapeczki z pasta z kukurydzy Bonduelle

    puszka kukurydzy
    puszka tunczyka w sosie wlasnym
    pol puszki zielonego groszku
    kilka pomidorow suszonych w zalewie z oleju rzepakowego
    2 – 3 jaja ugotowane na twardo
    do smaku odrobina sera feta

    wszystko do blendera i voila- zdrowy i smaczny starter podano! ;)

  21. Sałatka stunecka
    Sałateczka wymyślona przez biednych studentów politechniki rzeszowskiej, tania pyszna, robi furrorę.
    Składniki:
    -2-3 x zupka chińska ostra
    -1 x puszka kukurydzy bonduelle
    -1 x słodka cebulka (polecam czerwona)
    -1 x kapusta pekińska
    -1 x duży zielony ogórek
    -2-3 x papryka świeża (polecam żółtą i czerwoną dla uciechy oka)
    -ok 30dag szynki (najlepiej konserwowa/mielonka – mająca mocny i wyraźny zapach)
    -ok 30dag sera żółtego
    -kilka łyżek majonezu i kilka łyżek ketchupu
    -odrobinę pieprzu (najlepiej zmielić ziarnisty)

    Przygotowanie: Zupki chińskie kruszymy, wsypujemy całe wszystkie do jednego garnka/dużej miski, zalewamy wrzątkiem tak by tylko zakrył makaron, przykrywamy i odstawiamy. Wszystkie składniki oprócz majonezu i ketchupu kroimy w drobną kosteczkę (wielkość według uznania). Dodajemy cały makaron z zupek (ważne!!! jeśli nie wpił całej wody to resztę wody najpierw odcedzamy). Mieszamy kilka łyżek majonezu i ketchupu w proporcjach ok 50/50, dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy. Pieprz do smaku. Wszystkie składniki dodajemy na oko. I tak zawsze wyjdzie pyszna:)
    POLECAM!!!

  22. -Wafle rożki do lodów
    Farsz:
    – kiełbasa chorizo pół laski
    – puszka kukurydzy Bonduelle
    – 1 średnia cebula
    -30 dkg mięsa mielonego (wołowe lub wieprzowe)
    -30 dkg pieczarek
    – puszka pomidorów bez skórki
    -olej
    przyprawy:sól różowa lub sos sojowy, pieprz, chili, zioła prowansalskie, papryka wędzona

    Cebulę obrać, pokroić w kostkę, pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki, kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę dodać mięso, na drugiej patelni podsmażyć lekko chorizo (można dodać paprykę słodką wędzoną dla podkreślenia smaku) dodać. Chorizo i pieczarki dodać do mięsa mielonego. Pomidory pokroić w kostkę, dodać do mięsa wraz z odsączoną kukurydzą. Dusić 15 minut, dodać przyprawy. Przestudzony farsz nakładać do rożków lodowych naciskając żeby farsz był dobrze ubity i wypełnił całość. Następnie każdy rożek moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej a potem smażymy na złoto z każdej strony

  23. Jeżeli ma być to przystawka przed obiadem wigilijnym – stawiam na prostotę, żeby delikatne zająć żołądek ale mieć dostatecznie pusty na te wszystkie smakołyki na świątecznym stole :)

    Proponuję SAŁATKĘ RYŻOWĄ Z TUŃCZYKIEM !

    (idealna przystawka na wigilijny stół, ponieważ nie zawiera mięsa)
    * biały ryż
    * tuńczyk w puszce
    * kukurydza w puszce Bonduelle
    * ogórek konserwowy
    * majonez
    * jogurt naturalny
    * przyprawy: pieprz, sól, curry do smaku i koloru

    Ugotowany ryż wymieszać z kawałkami odsączonego tuńczyka,
    dodać majonez z jogurtem naturalnym (jogurt doda lekkości),
    całość wymieszać i przyprawić do smaku.
    Podawać w małych salaterkach dla każdego lub w jednej dużej, żeby każdy mógł sobie nałożyć.
    SMACZNEGO !!! WESOŁYCH ŚWIĄT!!!

  24. Pomidorki koktajlowe smaczne pyszne no i zdrowe
    tak do tego liść sałaty w witaminki tak bogaty,
    kukurydzka Bonduell i prawie osiągnęliśmy cel.
    Jeszcze łyżki dwie jogurtu w wersji gęstej dla ozdoby …. i przystawek nasz gotowy!

    Pozdrawiam prosto i smacznie

    Monika

  25. Pomysł na sałatkę to: 5 szt. marchewki, 4 szt. pietruszki (korzeń), 1 seler (korzeń), 60 dag ziemniaków, puszka groszku Bonduelle, puszka kukurydzy Bonduell. Warzywa ugotować w osolonej wodzie. Pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać doprawić solom i pieprzem i na koniec dodać majonezu.

  26. Święta są magiczne, wyjątkowe i zaskakujące. Dzięki nim można odkryć smaki, które na stałe zagoszczą w kulinarnej tradycji. Złota słodycz ukryta w puszce Bonduelle może stać się idealnym odkryciem na świątecznym stole.
    Kukurydza kojarzy mi się z lampkami na choince. Jest równie błyskotliwa i czarująca jak ozdoba, której nie może zabraknąć w żadnym domu. Dodaje uroku, ciepła i miłej atmosfery.

    Chciałabym aby moja przystawka dawała uśmiech. Dlatego zdecydowałam się by z pomocą kukurydzy Bonduelle przygotować wytworne chlebki w kształcie piernikowego ludka. Do ciasta potrzebowałabym zmiksowaną kukurydzę, odrobinę gałki muszkatołowej, mąkę, jajko, sól, pieprz, suszona zioła dalmatyńskie i suszone pomidory. Kukurydziane chlebki podałabym z dipem na bazie anchois, kolendry, oliwy oraz chili. Ludzika tradycyjnie bym udekorowała – oliwkami, papryką, ziołami i kukurydzą. Musi mieć przecież oczka, uśmiech i guziki… reszta zależy od mojej fantazji i kreatywności.

    Jesteście w stanie już sobie to wyobrazić ? Ja tak! Mój kukurydziany ludzik przemycał by w sobie smaki Hiszpanii.

  27. Najprościej – najlepiej :
    Podgotowany kalafior potargany w różyczki, do tego pomidor pokrojony w kawałki i kukurydza… mnóstwo słodkiej kukurydzy … no i trochę majonezu żeby wszystko sklecić razem. Proste prawda? A dobre tak , że palce lizać:)

  28. Sałatka buraczana. Gotuję dwa buraczki średniej wielkości, dodaję fasolkę i kukurydzę Bonduelle, (jeśli nie ma w domu dzieci to dodaję też płaty śledziowe :) ), 5 jajek ugotowanych na twardo, 4 ogórki kiszone, sól, pieprz i 3 łyżki majonezu :) Uwielbiam!

  29. Pieczarki faszerowane kukurydzą i chorizo

    Trzonki pieczarek wycinamy, kapelusze wydrążamy aby zrobić miejsce na farsz. Do środka dodajemy odrobinę soli, pieprzu i ziół prowansalskich, wkładamy plasterek chorizo, a resztę miejsca wypełniamy kukurydzą. Na wierzch sypiemy odrobinę startego sera, zapiekamy 20 min w 180 st. i gotowe!

  30. Ulubioną przystawką mego Męża, którą nie chce się z nikim dzielić, są ruloniki z szynki w galaretce.
    Najpierw przygotowujemy sałatkę do faszerowania szynki – mieszamy kukurydzę, groszek, posiekane pieczarki konserwowe i czerwoną fasolę z majonezem i jogurtem naturalnym tak aby sałatka była zwarta, doprawiamy solą i pieprzem. Na brzegu plasterka szynki rozkładamy łyżkę sałatki i zwijamy w rulon. Układamy rulony ciasno w prostokątnym naczyniu. Gotujemy jajka na twardo, obieramy, kroimy w plastry i układamy je na szynce. Przygotowujemy galaretkę z żelatyny wg przepisu na opakowaniu, doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny, studzimy. Gdy zacznie tężeć zalewamy ruloniki i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

  31. Moja propozycja to sałatka makaronowa.
    Składniki:
    – 2 makarony z zupek chińskich
    – 1 puszka kukurydzy Bonduelle
    – 5 ogórków konserwowych
    – 0,5 cebulki cukrowej
    – 1 papryka czerwona
    – 1 papryka żółta
    – 2 łyżki majonezu
    – pieprz
    – sól
    Makaron pokruszyć włożyć do miski. Dodać do niego kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki, paprykę i cebulkę oraz majonez. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatka rewelacyjnie smakuje kolejnego dnia, gdy makaron wchłonie aromat warzyw.
    Smacznego!

  32. Ulubiona sałatka mojej całej rodziny :)
    Składniki:
    -marynowany seler
    -rodzynki
    -puszka kukurydzy
    -chuda wędlina np.szynka
    -sparzone rodzynki (zalać wrzątkiem)
    -por
    -majonez

    Przygotowanie:
    Seler, kukurydzę i sparzone wrzącą wodą rodzynki odcedzić/odcisnąć, pokroić w kostkę wędlinę, pokroić drobno por. Wszystkie składniki wymieszać, dodać kilka łyżek majonezu. Sałatka gotowa. SMACZNEGO! :)

  33. Czy można połączyć Meksyk z polskimi świętami Bożego narodzenia? Jak najbardziej. Na pomoc przyjedzie nam kukurydza z puszki, która będzie międzykontynentalnym pomostem. Zapraszam na śledzie inspirowane krajem tacos i tequili.

    Śledzie inspirowane Meksykiem

    Składniki:
    500g filetów śledziowych typu matias
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 puszka pomidorów
    1 ząbek czosnku
    1 mała cebula
    łyżeczka octu balsamicznego
    pół papryczki chilli
    łyżeczka cukru lub ksylitolu
    pieprz
    kmin rzymski
    sól morska

    Przygotowanie:
    Filety śledziowe moczymy w wodzie, około dwie godziny. Warto co jakiś czas zmieniać wodę. Im częściej będziemy to robić, tym więcej soli zostanie wypłukane z filetów.
    Odsączone filety kroimy na 2-centymetrowe kawałki, odstawiamy na bok.
    Na rozgrzanej patelni, lekko szklimy posiekaną w drobną kostkę czerwoną cebulę, na ostatnią minutę dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę papryczkę chilli. Jeśli chcemy całkiem ostrą całość, zostawiamy pestki.Do cebuli, czosnku i chilli dodajemy pokrojone w kostkę pomidory wraz z zalewą. Kukurydzę i fasolę dodajemy do pomidorów. Do powstałego sosu dodajemy ocet balsamiczny, cukier i kmin rzymski. Doprawiamy lekko solą i pieprzem do smaku. Pamiętajmy, że filety śledziowe oddadzą całości swoją sól. Całość mieszamy i odstawiamy z ognia zaraz po zagotowaniu.
    Filety śledziowe przekładamy do szklanego naczynia. Może być słoik, albo pojemnik z zamknięciem. Zalewamy je lekko przestudzonym sosem. Pojemnik zamykamy, słoik zakręcamy. Po wystygnięciu wkładamy do lodówki na minimum 24 godziny. Najlepiej na 48, żeby śledzie miały okazję przesiąknąć marynatą. Podajemy z pieczywem, lub jako jedno z wielu dań na wigilijnym stole.

  34. Pomysł na przystawkę a raczej sałatkę z kukurydzą :) Z racji tego, że uwielbiam połączenie słodkiego i słonego, stawiam na sałatkę z ananasem. Potrzebne składniki :
    – kukurydza
    – ananas
    – jajka ugotowane
    – szynka konserwowa
    – ser żółty
    – fasola czerwona
    – majonez/jogurt
    – pieprz do smaku
    Proporcje dowolne – Pyszota !

  35. Przystawka powinna być niewielka, lekka rozbudzająca kubki smakowe przed przepysznym, pożywnym daniem głównym. Moją propozycją jest: Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą.
    Składniki są proste i zdrowe:
    tuńczyk w sosie własnym,
    kukurydza,
    ogórek kiszony,
    cebulka dymka,
    czosnek,
    jogurt grecki,
    koperek,
    sól i pieprz do smaku.
    Tuńczyk odsączyć z zalewy. Warzywa pokroić w drobną kostkę wielkości ziarenek kukurydzy. Do jogurtu dodać czosnek, przeciśnięty przez praskę i posiekany koper. Wszystko dokładnie wymieszać i serwować gościom w niewielkich naczyniach do przystawek ;)
    Smacznego ! :)

  36. Najlepszym pomysłem na przystawkę na święta jest sałatka z kukurydzą i tuńczykiem (dla fanów dań bezmięsnych :P) Na przepis trafiłam bardzo dawno temu w jednej z gazetek sklepowych i od tamtej pory, stała się moją ulubioną sałatką. Przygotować ją można w sposób bardzo szybki i banalny. Składniki:
    puszka kukurydzy
    puszka tuńczyka
    papryka konserwowa, ogórek konserwowy
    2 jajka
    1 torebka ryżu
    przyprawy do smaku
    majonez, odrobina keczupu
    + ewentualnie szczypiorek
    Kukurydze i tuńczyka odsączamy. Paprykę, ogórek i jajka kroimy w kostkę, a następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodając do nich majonez i ketchup.

  37. A może na przystawkę poczuć słodki zew?
    Anielskich niebiańskich rozkoszy podniebienia usłyszeć śpiew?
    Polecam malutkie kawałki brownie z… fasoli.
    Nie każdy może być przygotowany na nutę takich kulinarnych swawoli!
    Od włączenia na 180 stopni piekarnika zaczynamy zabawę.
    A potem fasolę z puszki wrzucamy do miski na dobrą sprawę.
    Oczywiście Bonduelle ma ją najlepszą na świecie –
    ale Wy, kulinarni zawodowcy, dobrze o tym wiecie:).
    Dwie puszki używamy i do tej masy,
    wrzucamy 2 rozgniecione banany i 4 jajka wysokiej klasy!
    Trzy łyżki kakao, 3/4 szlanki cukru słodkiego,
    3 łyżki oleju kokosowego i troszkę sody do tego!
    Miksowanie sprytnie i ochoczo zaczynamy,
    10 minut około – i się z tym uporamy!
    Keksówka już cierpliwie czeka na masy wlanie,
    a potem czeka do piekarnika czynimy wkładanie.
    Mąka niepotrzebna. Ta mega-czekoladowa przystawka,
    to nietypowa doprawdy, ale przepyszna sprawka.
    Wszystko kroimy w cieniutkie kawałeczki i na stole stawiamy.
    Bliskich naokoło słodyczą zachwycamy!
    Fasola królowała tym razem nie na słono,
    niech kubki smakowe w rozkosznym brownie z radości utoną :)

  38. Sałatka warzywna z grillowaną polentą
    Składniki na polentę:

    – 130 g kaszki kukurydzianej
    – 800 ml wody
    – 1/2 szklanki startego parmezanu
    – 1 łyżka masła
    – 1 łyżka świeżego rozmarynu
    – sól, pieprz

    Wodę z odrobiną soli doprowadzić do wrzenia. Powoli wsypać kaszkę, cały czas mieszając. Gotować na niewielkim ogniu 4 – 5 minut, aż kaszka zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać masło, parmezan i drobno posiekany rozmaryn. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Gorącą masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię i pozostawić na 2 – 3 godziny do stężenia.

    Składniki na sałatkę:

    – 250 g ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki)
    – 250 g kukurydzy konserwowej
    – 220 g pomidorków cherry
    – 2 awokado
    – 1 czerwona cebula
    – 2 garście roszpunki
    – sól, pieprz

    Składniki na dresing:

    – 3 łyżki oleju
    – 2 łyżki soku z cytryny
    – 1 łyżka octu balsamicznego
    – 1 łyżeczka syropu trzcinowego
    – skórka starta z 1/2 cytryny

    Wykonanie sałatki:

    Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą połączyć.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę, umieścić na sitku i przelać wrzątkiem. Pozostawić do ostygnięcia. Cebulę przełożyć do salaterki. Dodać roszpunkę, kukurydzę, fasolę, pokrojone w kostkę awokado i pomidorki cherry. Polać sosem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
    Stężałą polentę pokroić na mniejsze kawałki, posmarować z obu stron olejem. Umieścić na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Grillować z każdej strony 4 – 6 minut, aż polenta ładnie się zarumieni.

    Grillowaną polentę podawać z sałatką warzywną.

  39. Szybka i słodka sałatka z kurczakiem i kukurydzą, najlepiej smakuje z kukurydzianym chlebkiem z ząbkami kukurydzy konserwowej w środku :)
    Składniki:
    – pierś z kurczaka/pół piersi z indyka
    – puszka ananasa/pół świeżego ananasa
    – 2 pomarańcze
    – pół puszki kukurydzy (ok. 150g)
    – 100g woreczek ryżu (1 woreczek: pełnoziarnistego, jaśminowego, Basmati)
    – 100g jogurtu naturalnego
    – pół pęczka natki pietruszki
    – sok z 1/4 cytryny- 1 łyżeczkę miodu
    – 3/4 łyżeczki curry
    – 1/2 łyżeczki kurkumy
    – 1/3 łyżeczki: majeranku, oregano, lubczyku, bazylii, tymianku
    – sól, pieprz
    *opcjonalnie: 1 łyżka majonezu

    Kurczaka/indyka kroimy w drobną kostkę. Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce z miodem i tą mieszanką dokładnie obtaczamy mięso, odkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy. Pomarańcze obieramy ze skórki i wraz z ananasem kroimy w kosteczkę. Mięso wyciągamy z lodówki, smażymy na patelni dość krótko i na sporym ogniu, studzimy. Mięso, ryż, owoce i kukurydzę mieszamy ze sobą. Jogurt mieszamy wraz z posiekaną pietruszką oraz sokiem z cytryny i dodajemy do sałatki. Schładzamy w lodówce.
    Smacznego!

  40. Składniki

    1 l – wywaru jarzynowego
    1 szt. – kukurydzy konserwowej
    1 szt. – cebuli
    2-3 łyżka – olej/masło
    1/2 łyżeczka – papryki słodkiej
    1/2 łyżeczka – papryki ostrej
    1 szczypta – gałki muszaktołowej
    1-2 szczypta – kurkumy
    1/3-1/2 łyżeczka – soli
    1/4-1/2 łyżeczka – pieprzu
    2-3 garście – groszku ptysiowego

    Cebulę posiekać i podsmażyć na odrobinie masła/oleju.
    Bulion połączyć z kukurydzą (z zalewą) i całość podgotować 10-15 minut.
    Dodać cebulę. Następnie wszystko razem dokładnie zblendować na gładki krem.
    Kiedy zupa jest za gęsta – należy dolać mleka, wywaru lub po prostu wody.
    Zupę ponownie zagotować i doprawić według smaku.
    Podawać posypując talerz płatkami migdałowymi i groszkiem ptysiowym.

  41. Złote Muffiny

    Składniki

    puszka kukurydzy
    100 g – boczeku lub wędzonej szynki
    6 szt. – średnich jajek
    3 łyżki – masła
    1 łyżeczka – brązowego cukru
    2 łyżki – syropu klonowego
    1 szklanka – startego sera żółtego
    1 szklanka – mąki pszennej
    0,5 szklanki – mąki ziemniaczanej
    2,5 łyżeczka – proszek do pieczenia
    0,5 łyżeczka – sody oczyszczonej
    1 łyżeczka – soli
    50 g – masła
    1 szklanka – mleka lub maślanki
    1 szczypta – pieprzu

    50 g masła rozpuścić i ostudzić. Na rozgrzanej 1 łyżce pozostałego masła smażyć, aż się zrumieni, odsączoną kukurydzę posypaną 0,5 łyżeczki brązowego cukru. Kukurydzę zdjąć z patelni, dodać drugą łyżkę masła i pokrojoną w paseczki szynkę. Gdy zacznie skwierczeć polać ją syropem klonowym i smażyć mieszając, aż cała będzie w nim obtoczona. Zdjąć z patelni i dołóżyć do kukurydzy. 4 jajka roztrzepać dokładnie w miseczce i usmażyć na ostatniej łyżce masła, tylko tyle, żeby się lekko ścięły. Przełożyć do kukurydzy. Dodać starty na dużych oczkach ser. Wszystko przyprawić pieprzem. W drugiej misce wymieszać ze sobą suche składniki: mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, 0,5 łyżeczki brązowego cukru i sól. Rozpuszczone masło roztrzepać z mlekiem i 2 jajkami. Wymieszać składniki suche z mokrymi i dodać wszystko, co było wymieszane z kukurydzą. Ciasto rozłożyć do 12 foremek muffinkowych, wysmarowanych masłem lub wyłożonych papierowymi papilotkami. Piec 15-20 minut w 200 st. C.

  42. Ja proponuję sałatkę buchającą feerią barw jak lampki na świątecznej choince :)

    ½ opakowania makaronu ryżowego
    5-6 szt. pomidorów suszonych w oleju
    ½ puszki kukurydzy
    pęczek szczypiorku
    5-6 rzodkiewek
    kilka sztuk gotowanych krewetek

    Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, rzodkiewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki, pozostałe składniki pokroić i wymieszać.
    Wszystko polać sosem:
    3 łyżki wody
    2 łyżeczki miodu
    sok z 1/2 cytryny
    1 ząbek czosnku
    3 łyżeczki musztardy
    1 łyżeczka musztardy francuskiej
    ok. 10 łyżek oliwy
    ok. 5 łyżek oliwy z pomidorów suszonych
    szczypta ziół prowansalskich
    1 łyżeczka prażonych ziaren słonecznika
    1 łyżeczka prażonych ziaren dyni
    smacznego :)

  43. Święta nie mogą się udać bez sałatki warzywnej. Pamiętam jak robiła ją moja prababcia, później babcia i mama, teraz ja ją przygotowuję i wszyscy ją ze smakiem zajadają. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, potrzebne są: zielony groszek (Bonduelle), kukurydza konserwowa (Bonduelle), ugotowane i pokrojone w kostkę warzywa (marchewka, pietruszka, seler), pokrojone w kostkę 2 małe ogórki kiszone i jabłko oraz sos majonezowy – łyżka majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego (zamiast majonezu, żeby ją trochę odchudzić), łyżeczka musztardy diżońskiej, sól i pieprz. Taka zwyczajna, tradycyjna, ale absolutnie fantastyczna sałatka.

  44. Przystawka świąteczna
    “LEĆMY W KULKI”
    czyli zapiekane nadziewane pomidory ze wszystkim, co popadnie ;)

    Składniki:

    8-12 małych pomidorów
    2 torebki ryżu ugotowanego na sypko
    500 g łopatki wieprzowej
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 opakowanie warzyw na patelnię 400 g
    1/2 puszki kukurydzy Bonduelle
    8 plastrów sera
    2 łyżki masła do smażenia
    przyprawy: sól, pieprz, chili, bazylia, tymianek, nać pietruszki

    Mięso oddzielamy z łopatki i mielimy.
    Pomidory i papryki myjemy, odcinamy górne części, a następnie drążymy, usuwając gniazda nasienne i zbędny miąższ, tak żeby zostały same “opakowania”.

    Masło roztapiamy, siekamy cebulę i czosnek, a następnie szklimy je na maśle. Później dodajemy zmielone mięso i podsmażamy przez około 5 minut. Dorzucamy do tego zestawu warzywa z torebki i kukurydzę; smażymy, aż będą miękkie. Doprawiamy do smaku.

    Tak przygotowaną mieszankę łączymy z ugotowanym wcześniej ryżem (jeśli ktoś lubi inne proporcje, może zamiast 2 torebek wziąć 3 torebki lub zastąpić ryż kaszą…). Następnie nakładamy całość do wydrążonych papryk i pomidorów, które po wszystkim przykrywamy kołderką z sera żółtego.

    Warzywa wykładamy na blachę i zapiekamy 10-15 minut w około 160 stopniach Celsjusza. Można je jeść na zimno i na gorąco, stanowią znakomitą przekąskę. :)

    SMACZNEGO!

  45. Przepis na ala nóżki z kurczaka – przepis łatwy, robi smaka!
    W chwili gdy grzybową gotuję, to mięso z kury z niej potem wyjmuję.
    Zalewam je bulionen z zupy, wcześniej jednak idę po kukurydzę i groszek Bonduelle na zakupy.
    Do zalewy dodaję żelatyny, groszek, kukurydzę i … uśmiechu koszyk!

    Octem polane tuż po stężeniu – to 7 niebo w Twym podniebieniu.
    Zaproś rodzinę, przyjaciół, gości…
    Cieszcie się czasem pełnym radości.
    Smacznego Drogi Kolego <3

  46. Muffinki imprezowe

    Składniki:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka maślanki
    1 łyżeczka cukru
    1/2 kostki masła
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 puszki kukurydzy Bonduelle
    5-6 pomidorów suszonych
    10-12 sztuk oliwek
    pół op. sera feta
    natka pietruszki
    pieprz, zioła prowansalskie
    Wykonanie:

    Ser feta i pomidory suszone kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w ćwiartki, a natkę pietruszki drobno siekamy. Kukurydzę odsączamy. W misce mieszamy składniki suche: przesianą przez sito mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Miksujemy razem składniki mokre: jajka, dodajemy maślankę, a na końcu wystudzone, rozpuszczone masło. Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi i wszystko mieszamy łyżką drewnianą. Do gotowej masy wsypujemy pokrojone składniki, dodajemy pieprz i zioła prowansalskie i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy do papilotek, zajmując 3/4 jej objętości. Pieczemy 20-25 min. w temp.180 stopni.
    Można podawać na ciepło lub na zimno.

  47. Tarta z suszonymi pomidorami i oscypkiem

    Składniki:
    1,5 szklanki mąki pszennej razowej
    jajko
    120 g masła
    1/4 szklanki wody
    pół łyżeczki soli
    ketchup
    przyprawa do pizzy
    1/2 puszki kukurydzy Bonduelle
    5-6 sztuk suszonych pomidorów
    3 małe oscypki
    garść oliwek
    kulka sera mozzarella
    zioła do posypania np.oregano, bazylia
    Wykonanie:

    Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, posiekane zimne masło, sól i wodę. Siekamy składniki nożem i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min, w celu schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy, wykładamy nim formę do tarty ( formę wcześniej smarujemy np. masłem i obsypujemy mąkę) i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 min. w temp. 180 stopni.
    W między czasie pomidory suszone, oscypki i mozzarelle kroimy w kostkę, a oliwki w plasterki. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
    Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, smarujemy spód ketchupem i posypujemy przyprawą do pizzy. Następnie na ciasto wykładamy pokrojone pomidory, oscypki, oliwki, kukurydzę i na końcu mozzarellę. Posypujemy wierzch ziołami. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 stopni.

  48. Sałatka curry z kurczakiem i selerem naciowym

    Składniki:

    1 op. selera naciowego
    1 pojedyncza pierś z kurczaka
    1/2 puszki kukurydzy Bonduelle
    200 g winogron czerwonych
    1/2 granatu
    3 łyżki majonezu
    1 łyżeczka curry
    przyprawa do kurczaka
    sól, pieprz
    oliwa do smażenia
    Wykonanie:

    Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, curry, pieprzem i solą. Smażymy, a następnie studzimy. Selera naciowego i winogron myjemy, osuszamy. Seler naciowy kroimy w kostkę, a winogron kroimy w ćwiartki. Wyłuskujemy ziarenka granatu.Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy majonez i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą.

  49. Przepis na sałatkę z awokado, kukurydzy i jalapeno:
    12 pomidorków koktajlowych
    pół puszki kukurydzy Bonduelle
    1 awokado
    2 marynowane papryczki jalapeno pokrojone w plasterki
    3 łyżki drobno posiekanej cebuli
    sok z połowy limonki
    2 garście świeżej kolendry
    sól
    pieprz
    Pomidorki koktajlowe kroję na pół, awokado w kostkę, a papryczki jalapeno w cienkie plasterki. Wrzucam wszystko do miski, dodaję posiekaną cebulę, dwie garście świeżej kolendry i kukurydzę. Mieszam dokładnie wszystkie składniki. Wyciskam sok z limonki i przyprawiam odrobiną soli i pieprzu. Sałatka już gotowa.

  50. Na Święta zawsze przyrządzam tzw. “spolszczoną rybę po japońsku”. Nazwa wzięła się stąd, że kiedyś moja córcia zapytała, co ona ma w sobie japońskiego, jeżeli są same polskie składniki. Tak naprawdę to nie wiedziałam co jej odpowiedzieć, bo miała rację! Zatem smażę najpierw ok. 1 kg przyprawionych pieprzem i solą filetów rybnych (obtoczone już w bułce i jajku) na złoty kolor. Gdy ryba będzie stygnąć, biorę się za wykonanie zalewy. Należy posiekać ok. 4 cebulki, pokroić słoik ogórków konserwowych i papryki konserwowej oraz dodać całą puszkę kukurydzy (oczywiście najlepszej – Bonduelle). Do tych warzyw dodaję 2 szklanki wody, pół szklanki oleju, koncentrat pomidorowy, 4 łyżki cukru, 5 łyżek octu i przyprawy do smaku. Wszystkie te składniki zalewy należy doprowadzić do wrzenia i pogotować jeszcze delikatnie kilka minut. Rybę i warzywa ułożyć warstwami, a następnie wszystko zalać przestudzoną zalewą. Wyśmienity smak gwarantowany!

  51. Moja propozycja to mini calzone :) Przepis na 4 porcje:

    Zaczyn:
    -25 g drożdży
    -Szczypta soli i cukru
    -Płaska łyżeczka mąki
    -1/4 szklanki ciepłej wody

    Drożdże pokruszyć, posypać mąką, cukrem i solą. Wymieszać z wodą, odstawić do wyrośnięcia.

    Ciasto:
    -0,5 kg mąki
    -łyżeczka oleju
    -około szklanki ciepłej wody
    -zaczyn

    Do mąki dodać zaczyn i olej i trochę ciepłej wody na oko, ale żeby ciasto nie było za rzadkie. Zagnieść i odstawić do wyrośnięcia.

    Farsz:
    -0,5 kg pieczarek
    -1 duża papryka
    -2 cebule
    -puszka kukurydzy Bonduelle
    -100 ml passaty pomidorowej
    -suszone bazylia, oregano, kmin rzymski, sól do przyprawienia
    -30dkg sera żółtego
    -1 jajko

    Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć przez kilka minut, dodać passatę i przyprawy, wymieszać, dodać kukurydzę i dusić przez 5 minut na małym ogniu.
    Ciasto podzielić na kilka porcji i rozwałkować na kształt koła, ułożyć farsz na połowę, posypać potarkowanym serem i zawinąć tak jak pierogi. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w nagranym na 180 stopni piekarniku przez około 30-45 minut do zarumienienia. Gotowe! :)

  52. Jak i przystawka, to i nie należy się przemęczać w przygotowaniach. Ma być szybko, SMACZNIE i tak, aby nasz gość z niecierpliwością czekał na więcej!

    Mój przepis to sałatka! mała, pięknie podana porcja – idealna przystawka.
    Składniki:
    puszka kukurydzy Bonduelle
    puszka groszku Bonduelle
    20 dag sera żółtego (najlepiej miękiego)
    majonez

    Jak wykonać?

    Ser żółty kroimy w kostkę. Kurydzę, gorszek i pokrojony ser – wymieszamy. Dodajemy do tego kawałki tuńczyka. Na koniec dodać majonez.

    SMACZNEGO!

  53. A KUKU!
    Tartaletki z ryżem, kukurydzą, kalafiorem i łososiem

    Składniki:

    1 średniej wielkości kalafior
    1 torebka ryżu (biały lub brązowy)
    200 g wędzonego łososia
    1/2 puszki kukurydzy Bonduelle
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki masła
    1 łyżka curry
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    szczypta pietruszki (mam suszoną, domową)

    tartaletki z kruchego ciasta (można kupić gotowe lub upiec w domu i przechowywać w słoju – są idealne do podania szybkiej przystawki; można też upiec je z francuskiego ciasta – są równie dobre)

    Przygotowanie:

    Ryż gotujemy wg instrukcji z opakowania. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż zmięknie. Odcedzamy.

    Oliwę rozgrzewamy na patelni i szklimy na niej cebulkę. Następnie dodajemy posiekany czosnek i curry. Smażymy 2 minuty. Wrzucamy ryż i znów smażymy 2 minuty. Dodajemy kukurydzę i rozdrobnionego łososia. Przyprawiamy do smaku i podsmażamy 2-3 minuty.

    Mieszankę wykładamy na tartaletki.
    Podajemy w towarzystwie ulubionego dipu, sosu lub solo – w każdej wersji takie przystaweczki smakują idealnie. :)

  54. Moja propozycja to Karmelizowana wątróbka z królika z borowikami na kukurydzianym ciastku w szalotkowym sosie.
    Wyborna przekąska – nuta słodyczy na wątróbce z królika i kukurydziane ciastko. Sos i borowiki wspaniale aromatyzują całe danie.
    Potrzebujemy (na 4 ciastka sufletowe):
    170 g ziaren kukurydzy z puszki Bonduelle
    60 g mąki pszennej
    30 g mleka
    1 jajko + 1 żółtko
    250 g śmietany 30%
    sól, pieprz

    4 wątróbki z królika
    200 g borowików świeżych (lub mrożonych)
    1 mała szalotka
    100 ml wina białego
    50 ml śmietany 30%
    100 ml wywaru mięsnego
    1 liść laurowy
    1 łyżeczka masła
    1 płaska łyżeczka cukru
    sól, pieprz
    natka pietruszki, szczypiorek
    oliwa do smażenia wątróbek + odrobina masła
    sklarowane masło do smażenia borowików
    ziarna kukurydzy z puszki Bonduelle do dekoracji

    Kokilki o średnicy ca. 10 cm wysmarować masłem. 120 g ziaren kukurydzy z puszki zmiksować z jajkiem, żółtkiem, mlekiem, mąką i śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i dodać pozostałe ziarna kukurydzy (50 g) w całości. Wymieszać i wlać do przygotowanych foremek tak, aby w każdej znalazły się całe ziarna kukurydzy. Wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec 10-15 minut, kontrolując stopień wypieczenia.

    Sos: szalotkę posiekać bardzo drobno, włożyć na patelnię, dodać białe wino z listkiem laurowym i gotować na małym ogniu do odparowania wina. Następnie dolać wywar i śmietanę. Gotować chwilę do częściowego zredukowania, doprawić solą, pieprzem, a na końcu zagęścić masłem.

    Wątróbkę oczyścić z błonek, każdą podzielić na pojedyncze płatki. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, włożyć wątróbki i posypać cukrem. Smażyć z obu stron do momentu, aż cukier lekko skarmelizuje się. Doprawić solą i pieprzem. Na osobnej patelni podgrzać sklarowane masło i usmażyć borowiki, doprawić je również solą i pieprzem.

    Na talerzach ułożyć po 1 ciastku kukurydzianym, na ciastko położyć wątróbki i borowiki. Polać sosem i udekorować natką pietruszki, szczypiorkiem i ziarnami kukurydzy Bonduelle.

  55. Proponuję subtelne połączenie krewetki, zdrowych warzyw z parmezanowymi waflami, lekko orientalnie przyprawione.
    Składniki:
    100 g parmezanu
    1 marchew
    1 mały seler
    1/4 kalafiora
    1 puszka kukurydzy Bonduelle
    sól morska
    pieprz kolorowy
    curry – do smaku
    pieprz czerwony
    2-3 łyżki oliwy
    po 5 krewetek na osobę – surowe do obsmażenia lub obgotowania

    Parmezan zetrzeć na drobnej tarce. Patelnię rozgrzać, nałożyć parmezan w takiej ilości, aby otrzymać koło o średnicy około 7 cm. Rozpuścić i przyrumienić, ściągnąć z patelni i przełożyć na papier do pieczenia do ostygnięcia. Marchew i seler obrać, pokroić w grubszą julienne. Kalafiora podzielić na małe różyczki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać warzywa i smażyć kilka minut. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę Bunduelle, doprawić do smaku solą morską, kolorowym pieprzem i delikatnie curry. Dodać czerwony pieprz i całość delikatnie wymieszać. Surową krewetkę obsmażyć lub obgotować (wedle uznania). Na talerzu ułożyć po kolei: płatek parmezanu, warzywa w curry i krewetkę. Kontynuować nakładając kolejny płatek i porcję warzyw z krewetkami. Danie zakończyć płatkiem smażonego parmezanu. Udekorować krewetką i ziołami.

  56. Moja druga propozycja to moje popisowe słone przekąski, które nie tylko wspaniale smakują, ale i pięknie wyglądają: Pieczone ciastka z polenty z pastą z białego sera i podwędzanych szprotów, z rukolą i prażonymi pestkami dyni. Na ciastka potrzebujemy:
    – 1/2 szklanki polenty
    – 1 szklanka mleka
    – 1 szklanka wody
    – szczypta soli
    – olej lub oliwa do smażenia
    – ziarna kukurydzy z puszki Bonduelle do dekoracji

    Do garnka wsypujemy polentę, dodajemy sól i zalewamy wodą z mlekiem. Całość doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 10 – 15 minut na bardzo małym ogniu, aż polenta się zagęści. Polentę przekładamy do płaskiego prostokątnego lub kwadratowego naczynia, wyrównujemy i czekamy aż ostygnie. Zimną polentę kroimy na kwadraty i podsmażamy na oleju lub oliwie z każdej strony aż do lekkiego zbrązowienia. Kwadraty z polenty układamy na ładnym talerzu i na każde ciastko nakładamy pastę z białego sera i podwędzanych szprotów, rukolę i posypujemy kukurydzą z puszki i prażonymi pestkami dyni.
    Pasta:
    Kostkę dobrego, białego tłustego lub półtłustego sera lub twarożku rozgnieść widelcem i dodać rozgniecione podwędzane szprotki z puszki i pokrojony drobno szczypiorek. Całość wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i nakładać z pomocą 2 łyżek porcję pasty na każdy kwadrat z polenty. Na każde ciasto położyć kilka listków rukoli i posypać kukurydzą z puszki i prażonymi pestkami dyni.

  57. Moja przystawka jest bardzo łatwa- wystarczy słoiczek selera konserwowego, kilka krążków ananasa z puszki, szynka z piersi drobiowej, 30 dkg żółtego sera i puszka złocistej kukurydzy. Wszystko pokroić, dodać majonez i wymieszać- robota trwa chwilę. Sałatkę podaję w małych szklaneczkach- wygląda i smakuje świetnie- polecam na święta i Sylwestra ;)

  58. Ja wreszcie miałam w świeta czas przysiąść do mojego robocika [nazwę marki wyedytowano] i nacudowało sie przyności, dobrze, że sa teraz takie ułatwiające życie wynalazki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *