Shake bananowo-kawowy.

Niewielkimi krokami wraca do nas lato. Znów zaczyna być coraz cieplej i choć dzisiaj słońce znów zaspało przedstawiam Wam moją letnią, śniadaniowo-deserową miłość. Jako fanatyczka kawy, uzależniona od jej aromatu unoszącego się w kuchni o poranku nie jestem w stanie odmówić sobie takiej przyjemności. Zastanawiam się, co ja tak właściwie dziś serwuję… Lody? Koktajl? A może raczej “szejka”? Co by to nie było jest pyszne, pożywne, daje energetycznego kopa i sporo przyjemności. Sprawdza się w każdy ciepły dzień zarówno na lekkie śniadanie, jak i deser, czy podwieczorek.

Składniki (1 duża szklanka):

  • 1 zamrożony banan
  • 1/2 szklanki zimnego mleka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • syrop kawowy, czekoladowy lub wiórki czekolady do przybrania

 

Przygotowanie:

Jak widać składników wiele nie jest. Przygotowanie też musi być proste, bo kto ma ochotę na realizację skomplikowanych przepisów z samego rana (w upalne popołudnie również nie ma się na to chęci – no chyba, że jest się zboczonym kulinarnie tak, jak ja). Mrożone banany to to, co mam prawie zawsze w zamrażalniku. Młodsza córka często zjada pół, a na resztę nikt nie ma ochoty. Kroję wtedy go na cząstki i zamrażam, by wyjąć wtedy, gdy będzie potrzebny.

Tak więc cząstki mrożonego banana wrzucam do blendera/miksera, zalewam zimnym mlekiem, oprószam wszystko kawą i zamykam. Kilka sekund nieludzkiego hałasu skutecznie uświadamia mi, że za chwilę zacznie się codzienna bieganina. Gdy otwieram pokrywkę blendera moim oczom ukazuje się lodowa masa i uderza  mnie wspaniały zapach kawy i bananów. Przelewam wszystko do szklanki, jeszcze tylko polewam odrobiną syropu kawowego i gotowe.

Dla dzieci i antyfanów kawy polecam wersję z czekoladą. W tym celu należy zastąpić kawę sypką czekoladą – taką do przygotowania czekolady na gorąco.

Polecam i życzę smacznego :)

13 Odpowiedzi

  1. Idę mrozić banana!!! Jak tylko zamrozi się to wypróbuję ten magiczny napój… nie mam syropu kawowego ale mam likier kawowy… hehehe
    Już mi ślinka cieknie!
    Linka wyślę siostrze bo ona też uwielbia takie kombinacje kawowe :)

    1. Likier kawowy – mniam :) Dodałabym go juz w fazie miksowania. Czekam na relację, mam nadzieję, że zasmakje. U nas zrobiło karierę – przepis rozbiegł się już po całej rodzince :)

  2. mam pytanko: chcę to zaserwować, ale jaką kawę dodaję? rozpuszczalną czy fusiastą? może to dla kogoś idiotyczne pytanie, ale dla mnie istotne:(

    1. Dobry wieczór. Tak, jak napisałam w przepisie, należy dodać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Pozdrawiam i życzę smacznego :)

  3. Rany, jak ja uwielbiam desery! A koktajle! a co dopiero z bananów- moich ukochanych owoców! To musi być przepyszne- muszę spróbować!

    Świetne są te Twoje przepisy, aż ślinka cieknie na widok tych smakowitych zdjęć!:)

    Widzę, że ten blog to Twoja pasja. Ja też mam pasję- piszę fraszki. Może chciałabyś zajrzeć i fachowym blogerskim okiem ocenić? Będę Ci bardzo wdzięczna!

    Bardzo spodobał mi się Twój blog, więc mam dla Ciebie propozycję: jeśli mój blog Ci się spodoba to co powiesz na wymianę linków do naszych blogów na naszych blogach? to nic nie kosztuje, a obie na tym skorzystamy:)

    Z niecierpliwością czekam na odpowiedź i Twoje odwiedzimy u mnie!:) będzie mi miło Cię gościć:)

  4. wczoraj wieczorem znalazlam ten przepis i postanowilam wyprowbowac z samego rana :) wlasnie pije ten pyszny bananowo-kawowy koktajl i na pewno zrobie go jeszcze nie raz :) dziekuje za pomysl

    1. Cieszę się, że pomysł się spodobał. Ja jestem mu wierna i często powtarzam. Życzę smacznej soboty i zapraszam ponownie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *